DL: Zakaj na partizanskih proslavah 'paradirajo' z orožjem

12.11.2019 | 14:50

Že nekaj let se na raznih shodih in srečanjih po Sloveniji, na katerih  obujajo spomin na dogodke iz NOB, pojavlja društvo Gorjanska četa. Borci  so oblečeni v partizanska oblačila s titovko ali triglavko na glavi,  oboroženi, nosijo slovensko trobojnico z rdečo zvezo, spremlja jih  harmonika. So oni zmotili našega bralca? (foto: arhiv)

Že nekaj let se na raznih shodih in srečanjih po Sloveniji, na katerih obujajo spomin na dogodke iz NOB, pojavlja društvo Gorjanska četa. Borci so oblečeni v partizanska oblačila s titovko ali triglavko na glavi, oboroženi, nosijo slovensko trobojnico z rdečo zvezo, spremlja jih harmonika. So oni zmotili našega bralca? (foto: arhiv)

Bralec iz semiške občine, ki v časopisu ne želi biti imenovan, »da mu ne bi kdo kaj naredil«, kot je dejal, se ne strinja, da na partizanskih mitingih še vedno ljudi strašijo z orožjem. »V Semiču so imeli pred kratkim neko srečanje partizanov. Ne vem, kaj so praznovali, morda 23. avgust, ko sta Hitler in Stalin podpisala pakt o zavezništvu. Na prireditvi so bili ljudje z vojaškimi oblekami, bradami in kosmatimi obrazi videti strašljivo, posebno zaradi orožja, ki so ga imeli: pištol, pušk, avtomatov in tudi težkega mitraljeza šarca. Vse skupaj je spominjalo na pustovanje, kot neka grda maškarada ali grozljivka,« je opisal. Kot je dejal, še lovec, ki gre na lov, ne sme kazati puške, dokler ne pride na lovišče. »Tudi na javni poti ne sme imeti puške na ramah ali v rokah, da ne bi vznemirjal ljudi. Kje je tu logika, eni lahko, drugi ne,« je razmišljal. Za konec pa pribil, da je vsa Evropa obsodila totalitarizme in tudi komunizem, le v Sloveniji je rdeča zvezda, simbol totalitarnega režima, še vedno na javnih mestih.

Članek je bil objavljen v 36. številki Dolenjskega lista 5. septembra 2019 v rubriki HALO, tukaj bralec Dolenjca!

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (2)

12.11.2019+4     + (15)     – (11)     Oceni Lojzekov stric 

Te maškarada so bolj namenjene politični propagandi na račun davkoplačevalcev kot čemu drugemu'To nošenje orožja je zgleda namenjeno ustrahovanju',

12.11.2019–3     + (11)     – (14)     Oceni Franci D 

Lojzek lojzek, tile junaki so na proslavah na svoj račun in na svoj strošek.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava