DL: 14 let po bombnem napadu -  Brajdičevi odškodnina

8.11.2019 | 14:10

Janez Schuller med enim od sojenj za bombna napada (Foto: arhiv DL)

Janez Schuller med enim od sojenj za bombna napada (Foto: arhiv DL)

Od bombaša zahtevala 110.000 evrov odškodnine, sodnica prisodila desetino – Nekaj zaradi bolečin in strahu, največ pa za travmatične motnje – Odvetnik vložil pritožbo

Janez Schuller, ki je pred 14 leti pred barako v romskem naselju Žabjak, v kateri je z družino živela Lucija Brajdič, odvrgel bombo, mora Brajdičevi plačati 11.000 evrov odškodnine.

Ta je sicer zahtevala več kot 110.000 evrov odškodnine, zato je njen odvetnik Andrej Žabjek že vložil pritožbo, tako da sodba, ki jo je spisala sodnica novomeškega okrožnega sodišča Irena Matekovič, še ni pravnomočna.

Brajdičeva, ki je med napadom spala, je v eksploziji dobila nekajcentimetrsko rano na trebuhu, kovinski delec, ki jo je poškodoval, pa so ji morali kirurško odstraniti.

V pravdi na novomeškem sodišču – Sculler, ki zaradi napada prestaja desetletno zaporno kazen, se je ni udeležil – je Brajdičeva povedala, da je po napadu skoraj leto dni trpela hude do srednje hude bolečine, kar pa je zavrnil izvedenec medicinske stroke dr. Franek Dolšek, ki je ocenil, da so take bolečine trajale le nekaj dni. Matekovičeva ji je zato od zahtevanih 25.000 evrov za bolečine prisodila 1.500 evrov.

Za prestani strah je Brajdičeva zahtevala 60.000 evrov, sodnica pa ji je prisodila 2.500 evrov. Kot je pojasnila, je oškodovanka sicer utrpela primarni in sekundarni strah. Prvi je bil zelo močen, a več kot nekaj dni ni trajal, je prepričana sodnica, ki je še najvišjo odškodnino – 7.000 evrov (zahtevala je 25.000 evrov) – Brajdičevi prisodila zaradi zmanjšanih življenjskih aktivnostih, ki so predvsem posledice stresa ob napadu in postravmatične motnje, ki je sledila po njem. Brajdičeva je na sojenju povedala, da po napadu ni več ista, da brez tablet ne more spati, da ni sposobna za nobeno delo in da se izogiba ljudem.

Članek je bil objavljen v 36. številki Dolenjskega lista 5. septembra 2019

B. Blaić

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava