DL: Pogovor z županom - vrtci, šole, parkirišča in jedro Črnomlja

2.11.2019 | 15:30

Andrej Kavšek

Andrej Kavšek

Če bo država odvezala mošnjiček za gradnjo črnomaljske OŠ Loka, bo občina vzela posojilo za gradnjo novega dela vrtca v Loki in prizidka OŠ Dragatuš, sicer bosta ti naložbi zastali – Župan Andrej Kavšek ima veliko načrtov s starim mestnim jedrom

Andrej Kavšek je edini župan v treh belokranjskih občinah, ki je v tem mandatu začel županovanje na novo. Izvoljen je bil v drugem krogu; župan je uradno postal 21. decembra lani, vendar se je na občinski upravi zaposlil 1. februarja. Najprej pa se je lotil projektov, ki so viseli v zraku in ki bi jih morali, kot je napovedal že v volilni kampanji, končati čim bolj racionalno.

Ena pomembnejših naložb v občini je rušenje starega dela črnomaljske OŠ Loka in gradnja prizidka. Zdaj pripravljajo recenzijo. Ustanovili so mešano skupino, ki bo usklajevala projekt, v njej pa sta po dva predstavnika s šolskega ministrstva in z občine ter ravnateljica šole. »Projektne pogoje je treba definirati še enkrat, da bodo narejeni skladno s smernicami ministrstva, na njihovi osnovi pa bodo pripravili projektno dokumentacijo. Upam, da bo končana do konca letošnjega leta, v začetku prihodnjega leta pa naj bi začeli gradnjo. Po prvotnih projektantskih predračunih naj bi naložba stala 11 milijon evrov, upam pa, da bo po reviziji nekoliko manj. Realno lahko pričakujemo, da bi se pouk v novem prizidku začel v šolskem letu 2021/22,« predstavi Kavšek, ki ne vidi razloga, da ne bi vlada potrdila sklepa o financiranju gradnje. Nov prizidek je nujen, saj imajo zdaj pouk v matični in sosednji srednji šoli, otroke pa vozijo še v podružnično šolo v Adlešiče. Po najbolj črnem scenariju, torej če država ne bi dala denarja, bi morala vzeti posojilo občina, kar pomeni, da bi zastale druge naložbe. Če bo odvezala mošnjiček država, pa bo občina vzela posojilo za vrtec v Loki in OŠ Dragatuš.

»Druga najbolj pereča investicija je vrtec v Loki, ki naj bi ga, kot je bilo odločeno v prejšnjem mandatu, gradili v javno-zasebnem partnerstvu, strošek v 15 letih pa bi bil 8,9 milijona evrov. Od tega naj bi bila osnovna vrednost vrtca 5 milijonov evrov. To se mi je zdelo preveč, saj so primerljivi vrtci cenejši za od milijon do 1,5 milijona evrov. A partner ni hotel slišati o znižanju cene, zato smo partnerstvo razdrli, naložbo pa bo vodila občina. Načrtujemo, da bo dokumentacija pripravljena v prvih mesecih prihodnjega leta, spomladi pa naj bi začeli rušenje najstarejšega dela vrtca in gradnjo novega,« pravi o načrtih župan.

OŠ Dragatuš bi potrebovala prizidek, za katerega so načrti že pripravljeni, sicer bodo prisiljeni v dvoizmenski pouk. Zdaj pripravljajo dokumentacijo za ureditev kanalizacije v Črnomlju, saj okoli 10 manjših območij še ni povezanih v kanalizacijsko omrežje, obnoviti pa je treba tudi kanalizacijske cevi v starem mestnem jedru. Naložba naj bi stala 2,5 milijona evrov, a bodo dobili tudi evropski denar.

V Črnomlju je že nekaj časa velik problem parkiranje. Naročili so idejni projekt za nivojsko brv za pešce in kolesarje, široko pet metrov, ki bi povezala mestno jedro z Majerjem, kjer bi uredili parkirišče. S tem bi razbremenili mirujoči promet v središču mesta. Za dnevne migrante pa bodo uredili parkirišče na območju nekdanjega Belsada, kjer bo parkiranje zastonj in časovno neomejeno. Po podatkih izpred dveh let je bilo v črnomaljski občini 2.550 dnevnih migrantov, zdaj pa je najbrž še kakšen več. Drugje po mestu bo parkiranje le z dovolilnico ali časovno omejeno. Sicer pa Kavšek pravi, da ima s starim mestnim jedrom še veliko načrtov.

Od večjih naložb v občini je tudi ureditev kanalizacije v Vinici, ki so jo že začeli, pri urejanju poslovnih con pa so dali prednost Trisu Kanižarica. Končali so tudi reorganizacijo občinske uprave, pri kateri je po županovih besedah ključna sprememba projektna pisarna, v kateri bodo vodili večje projekte, službe, ki jih stranke bolj potrebujejo, pa bodo preselili v nižje prostore.

Članek je bil objavljen v 34. številki Dolenjskega lista 22. avgusta 2019

M. Bezek Jakše

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (3)

2.11.2019Oceni Lojzekov stric 

Tle so spet neke rušitev predvidene, da ne bo spet tako kot je blo v prejšnjem mandatu, ko so večji objekt zrušili kot so ga zgradili,

2.11.2019Oceni Lojzekov stric 

Tle so spet neke rušitev predvidene, da ne bo spet tako kot je blo v prejšnjem mandatu, ko so večji objekt zrušili kot so ga zgradili,

3.11.2019+2     + (2)     – (0)     Oceni Nives Desput 

Potrebno je nujno umakniti zabojnike na Zadružni cesti spodi spomenika padlim borcem.Cigani brskajo po njim,smetje puščajo okoli,prihajajo podgane,lisice,v noči vržejo steklovinje v kontejner,ne dajejo mir ni po dnevu ni po noči.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava