Donacija podjetja Bosch Društvu za gluhe in naglušne iz Posavja

15.10.2019 | 11:00

Donacija podjetja Bosch Društvu za gluhe in naglušne iz Posavja
Donacija podjetja Bosch Društvu za gluhe in naglušne iz Posavja

V okviru družbeno odgovornega dela podjetja Bosch so se njihovi zaposleni in otroci njihovih zaposlenih sestali s člani Društva za gluhe in naglušne iz Krškega. V izjemnem popoldnevu so spoznavali znakovni jezik gluhih, se seznanjali z gluhoto in rušili bariere med slišečim in tihim svetom. Čudovito srečanje se je končalo z donacijo podjetja Bosch. Generalna direktorica podjetja Bosch za Slovenijo in Hrvaško Mirsada Kudrić je predala donacijo strokovni delavki in vodji programov Društva za gluhe in naglušne iz Krškega Vlasti Moškon.

Približevanje dveh svetov, slišečega in tihega

“Priložnost spoznati svet gluhih tako od blizu je neverjetna izkušnja,” je povedala generalna direktorica podjetja Bosch za Slovenijo in Hrvaško Mirsada Kudrić. “Zelo smo hvaležni za to druženje, kjer smo pobliže spoznali svet gluhih in naglušnih, spoznali, s čim se soočajo gluhi in kako komunicirati z njimi. To se mi zdi še posebej pomembno, saj smo mnogokrat ljudje v zadregi, ko srečamo nekoga, ki ne sliši. Današnje srečanje bo pustilo velik pečat na naših zaposlenih in na otrocih naših zaposlenih, ki so se nam danes pridružili.”

Tako je 30 zaposlenih podjetja Bosch iz Slovenije in Hrvaške petkovo popoldne preživelo z jezikovnim znakom gluhih. Možnost komunikacije z jezikovnim znakom je slišečim pokazala svet, ki ga še niso poznali.

Izzivi Društva za gluhe in naglušne Posavje

V Društvu za gluhe in naglušne Posavja že 56 let izvajajo posebne socialne programe, ki so namenjeni osebam z okvaro sluha, obenem pa tudi njihovim družinam, prijateljem, znancem ter širšemu  okolju. S svojimi programi želijo pomagati uporabnikom tudi na način, da jih čim kvalitetneje in čim bolj pogosto vključujejo v družabno, delovno okolje in zato lahko z donacijami še kvalitetneje in pogosteje usklajujejo želje, potrebe ter doseganje ciljev.

“Pri izvajanju programov se pogosto srečujemo z finančnimi težavami oz. omejitvami, saj se želje in potrebe naših uporabnikov spreminjajo, dograjujejo, dopolnjujejo glede na družbene in socialne razmere oseb v okolju. Največji izziv pri delovanju našega društva so pridobivanje sredstev ter kader. Pri sredstvih mislimo na to, da nimamo sistemske ureditve financiranja, zato smo »odvisni« od vsakoletnih javnih razpisov s strani FIH-a, ministrstev RS in občin. Vse to pa jemlje energijo  in smo v skrbeh , ali bomo na razpisu ta sredstva prejeli ali ne. Vse to pa pogojuje tudi izvajanje posameznih aktivnosti in programov,” je na dogodku povedala strokovna delavka in vodja programov Društva za gluhe in naglušne iz Krškega Vlasta Moškon.

Skoraj 500 oseb z okvaro sluha na področju Posavja

Na področju Posavja beležijo okoli 490 oseb z okvaro sluha. Te osebe se samo občasno vključujejo v dejavnosti društva. Vlasta Moško sklepa, da je to morda zaradi nevedenja, nepoznavanja, strahu po obveznostih. “A tu moramo vedeti, da ljudem vključitev pomeni sodelovanje na strokovnem in družabnem področju. V društvu prejmejo mnogo uporabnih informacij, nasvetov, lajšanje dilem glede osebnih potreb… srečajo se z osebami, ki imajo podobne , iste ali težje težave in skupaj je lažje najti pot do rešitev,” je poudarila Vlasta Moškon.

 Izjemno dobrodošla pomoč Društvu

Ob koncu srečanja, kjer so se zaposleni Boscha in njihovi otroci naučili nekaj osnovnih besed v znakovnem znaku gluhih in spoznali življenje tistih, ki ne slišijo, so zaključili s slavnostno predajo donacije, ki bo Društvu za gluhe in naglušne iz Krškega omogočilo lažjo pot v svet slušečih, saj bodo z omenjenim zneskom omogočili ekskurzije, ki bodo komunikacijsko prilagojene. Ta donacija bo prinesla članom Društva za gluhe in naglušne nova doživetja, spoznanja in učenje kulturno zgodovinskih znamenitosti po Sloveniji.

Alenka Kesar
Fotografije: Boštjan Colarič

Galerija

_zzzzdonacija (1)
_zzzzdonacija (2)
_zzzzdonacija (3)
_zzzzdonacija (4)
_zzzzdonacija (5)
_zzzzdonacija (6)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava