Prihaja 7. Festival lesa

9.10.2019 | 10:20

Foto: arhiv

Foto: arhiv

Prihaja 7. Festival lesa

Festival lesa je v Kočevju postal že tradicionalen dogodek, posvečen ustvarjalnosti v lesu kot tudi poglobljenim strokovnim pogovorom. Letos se festival odvija med 10. in 15. oktobrom, pod častnim pokroviteljstvom premierja gospoda Marjana Šarca. Začenja se s podelitvijo nagrad 5. mednarodnega natečaja industrijskega oblikovanja (Pra)stol in prinaša številne novost, med katerimi bi še posebej izpostavili oglarsko kopo ob koči pri Črnem Vrhu v sodelovanju s podjetjem Kočevski les in strokovni forum z naslovom »Gozd in les kot razvojni priložnosti za regionalni razvoj«

V lesu se skriva množica zgodb. Festival lesa jih združuje že sedmo leto zapored. Z naborom raznolikih dogodkov zaobjema širok spekter javnosti. Od prvega stika z lesom za najmlajše in vodenih delavnic izdelave končnega izdelka, do umetniških vsebin ter strokovnih predstavitev na področju krožnega gospodarstva in inovacij gozdno-lesne verige.

Strokovna žirija v sestavi dr. Janez Suhadolc (častni član), dr. Jasna Hrovatin (Fakulteta za dizajn), dr. Rok Kuhar (Akademija za arhitekturo in oblikovanje), Andrej Palman (Festival lesa) in Natalija Lapajne (Muzej za arhitekturo in oblikovanje), je izmed 19 prispelih predlogov iz Slovenije, Hrvaške, Srbije, Mehike, Švedske, Finske, Indije in Tajvana, izbrala tri najboljše oblikovalske rešitve. Te bodo v obliki prototipa predstavljene na večernem dogodku v četrtek, 10.10. v Kulturnem centru Kočevje, kamor bi še posebej radi povabili vse občanke in občane. V sklopu programa bo predstavljena tudi nova skulptura dijakinj Gimnazije in srednje šole Kočevje, ki je nastala pod mentorstvom Marka Glavača, akad. kiparja in bo postala del mestne vedute ob reki Rinži.

V petek bomo v enotah vrtca Kočevje preizkusili kopije prototipa lesene sestavljanke iz zapuščine prvaka industrijskega oblikovanja g. Nika Kralja, na mestni ploščadi pa bodo obiskovalci lahko preizkusili hojo po zelenem Virtualnem labirintu.

V sklopu Festivala lesa se bodo tudi letos odvijale številne delavnice za različne generacije in ciljne skupine. Poseben poudarek je na »Tišlarski soboti«, kjer dopoldan pripravljamo tri delavnice: izdelava lesenega vozila- igrače, Umetniško vžiganje na kuhalnice in izdelava Obešala iz lesa za nakit. Popoldan smo namenili še eni novosti in sicer tekmovanju v Sekirometu. V nedeljo ob oglarski kopi pri Črnem Vrhu pa pripravljamo tradicionalno delavnico za družine, tokrat risanje z ogljem.

Tradicionalni »Wood-Tech-Talks« na temo dobrih zgodb o inovativnih rabah lesa z domačimi in tujim gosti se bo odvijal v ponedeljek. Na ta dan bomo dijakom GSŠ Kočevje podelili 3 nagrade za Naj leseno igračo, pri čemer bomo zasledovali predvsem mojstrstvo obdelave lesa.

V sodelovanju s podjetjem Kočevski les pripravljamo predstavitev dela v gozdu v ponedeljek, v torek pa v sodelovanju s podjetjem Snežnik organiziramo predstavitev njihove lesno predelovalne industrije.

Festival zaključujemo v torek 15.10. s predstavitvijo knjig Žive Deu »Prenova stanovanjskih stavb«.

Celoten program je na voljo na www. festival-lesa.si (tudi spodaj v priponki).

Festival organizira Zadruga Festival lesa v sodelovanju z Občino Kočevje.

Zadruga Festival lesa

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava