Tudi 'strojniki' pešačili v šolo - eni vzeli ravnatelja, drugi župana

2.10.2019 | 11:25

Tudi 'strojniki' pešačili v šolo - eni vzeli ravnatelja, drugi župana
Tudi 'strojniki' pešačili v šolo - eni vzeli ravnatelja, drugi župana

Evropski teden mobilnosti oz. Dan brez avtomobila smo 20. septembra 2019 na Srednji strojni šoli Šolskega centra Novo mesto v sodelovanju z Mestno občino Novo mesto ponovno obeležili na poseben način.

Šentjernej – Novo mesto

Dolenjske Toplice – Straža – Novo mesto

Naš slogan "Peš v šolo" smo vzeli čisto zares. Na pot smo se odpravili v zgodnjih jutranjih urah, Šentjernejčani že ob 3.30, Topličani pa zaradi krajše poti ob 4.30. Na čelo skupine so Šentjernejčani postavili kar ravnatelja Srednje strojne šole, g. Sebastijana Brežnjaka, župan Dolenjskih Toplic, g. Franc Vovk, pa je na lastno pobudo dobre tri ure hoje preživel v družbi bodočih strojnikov in njihovih profesorjev. Šentjernejčane je na štartu pozdravil podžupan g. Janez Selak ter jim zaželel srečno pot, Topličane in pridružene Stražane pa sta v Vavti vasi pričakali in pozdravili predstavnici občine ga. Karmen Turk in ga. Suzana Koblar.

Za vseh 60 udeležencev je bila to posebna izkušnja predvsem zaradi dogajanja med potjo. Hiter tempo hoje smo ublažili s postanki, kjer so učitelji presenetili dijake s toplim čajem, kavico, belokranjsko pogačo, rogljički idr. Smeha je bilo na pretek že navsezgodaj zjutraj in ker se po jutru dan pozna, je bil petek zabaven in uspešen dan. 

Obe pohodniški skupini sta se v Novem mestu združili ter skupaj vkorakali na Glavni trg pred Rotovž, kjer se je pričenjal vrhunec Evropskega tedna mobilnosti. Sprejel in pozdravil nas je predstavnik MO Novo mesto, g. Urban Kramar. Med potjo smo se javili Radiu Krka, naš prihod v Novo mesto pa je posnel Vaš kanal. Na cilju, na Šolskem centru Novo mesto, nas je pričakal direktor g. Matej Forjan s sodelavci. Sledile so čestitke in ponovna pogostitev, nato pa smo šli težkih nog veselo k pouku.

Naši veliki skupini pa nista ostali neopaženi za vse tiste, ki so se ta dan peljali na delo ali v šolo z avtomobili in nas srečali na poti. Presenečeni vozniki so poklicali kar nekaj slovenskih komercialnih radijskih postaj, kjer so nas označili za »norce na cesti«, ki v zgodnjih jutranjih urah hodijo peš. V skladu z vsemi cestnimi predpisi smo hodili v koloni dobro označeni, saj smo nosili rumene majice ter bili opremljeni z odsevnimi telesi. Dan pred dogodkom smo o tem obvestili tudi Policijsko postajo Novo mesto.

Veseli smo, da so se strojnikom pridružili tudi posamezniki ostalih šol ŠC Nm. Za naslednje leto pa načrtujemo še dodatno skupino iz smeri Trebnje.

Utrujenih nog in nasmejanih obrazov smo znova dobili potrditev, da je projekt PEŠ V ŠOLO prava pot.

Alenka Brežnjak, univ. dipl. inž.
Sanja Ban, prof.

Galerija

_zzzzzzpes (01)
_zzzzzzpes (02)
_zzzzzzpes (03)
_zzzzzzpes (04)
_zzzzzzpes (05)
_zzzzzzpes (06)
_zzzzzzpes (07)
_zzzzzzpes (08)
_zzzzzzpes (09)
_zzzzzzpes (10)
_zzzzzzpes (11)
_zzzzzzpes (12)
_zzzzzzpes (13)
_zzzzzzpes (14)
_zzzzzzpes (15)
_zzzzzzpes (16)
_zzzzzzpes (17)
_zzzzzzpes (18)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava