Trst, Ljubljana, Dunaj in širni svet

21.9.2019 | 13:30

Trst, Ljubljana, Dunaj in širni svet
Trst, Ljubljana, Dunaj in širni svet

Ta četrtek, 19. 9. 2019, smo v Dvorani Savice Zorko v Knjižnici Brežice prisluhnili pogovoru med magistroma Marjanom Šetincem in Bojanom Grobovškom. Dijakom brežiške gimnazije in ostalim obiskovalcem sta ob pogovoru o Grobovškovi najnovejši knjigi orisala razgibano in pisano življenje, ki ga prinese poklic diplomata in veleposlanika.

Pogovor je vodil Marjan Šetinc, po rodu Brežičan in nekdanji brežiški gimnazijec, katerega je poklic veleposlanika prav tako »ponesel« v tujino.

Bojan Grobovšek, ki je z Brežicami povezan po očetovi linji, je odraščal v Trstu in Gradcu. Maturiral je v Ljubljani, kjer je bil po študiju asistent na Fakulteti za družbene vede (tedaj FSPN) in kasneje novinar v zunanjepolitični redakciji Radia in Televizije Slovenije. Med osamosvajanjem Slovenije je deloval kot dopisnik Dela in RTV Slovenije z Dunaja in v tem času doživel podiranje berlinskega zidu. Od januarja 1992 do decembra 1994 je bil slovenski diplomat na Dunaju ter kasneje slovenski veleposlanik na Poljskem, v Argentini in Švici. Tam je leta 2013 tudi zaključil svojo diplomatsko pot.

Je avtor številnih knjig o mehanizmih geopolitike, ki so vplivali na razvoj slovenske državnosti. Pričujoča knjiga, ki je izšla lani, je nedvomno izjemno zanimiv presek časa, ki je zaznamoval drugo polovico prejšnjega stoletja, skozi osebno izkušnjo in doživljanje.

Ela Gaborovič,
Knjižnica Brežice

Galerija

_zzzzknj (1)
_zzzzknj (2)
_zzzzknj (3)
_zzzzknj (4)
_zzzzknj (5)
_zzzzknj (6)
_zzzzknj (7)
_zzzzknj (8)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava