Literarno Kočevje, drugič

12.9.2019 | 08:40

Literarno Kočevje, drugič

Literarno Kočevje je naslov tematskega dne, ki ga je letos Občina Kočevje organizirala že drugo leto zapored, tokrat v okviru programa Leto čebel in medu 2019. Z Literarnim Kočevjem je Občina Kočevje ustvarila priložnost za razkrivanje manj znanih dejstev o kočevski književnosti in zbliževanje domačih pisateljev s pisatelji od drugod. Zbrane na večernem delu programa je uvodoma pozdravil župan Občine Kočevje, dr. Vladimir Prebilič. Zbrane na popoldanskem pa podžupan Gregor Košir.

V popoldanskem delu programa so se z branjem odlomkov iz svojih del predstavili avtorji iz Kočevja, ki so v zadnjem času izdali knjige, namenjene otrokom. Njihovo skupno branje je bilo naslovljeno Literarni čebelnjak. Jana Bauer je 2011 izdala Groznovilco v Hudi hosti. Laura Petan je 2014 izdala slikanico Rozi pri založbi Didakta v Radovljici. 2015 je Helena Štefanič v samozaložbi izdala knjigo poučnih zgodb Medved Roško iz Roga. 2017 je Davidu Šušlu Občina Kočevje založila pesniško zbirko Čolnički z lučjo, pri založbi Obzorja v Mariboru pa je izšla slikanica Petanove O dveh miškah. Istega leta je izšla Groznovilca in divja zima Jane Bauer, leto kasneje pa Ding dong zgodbe. Vse njene naštete knjige so najprej izšle pri Sodobnost International, Ljubljana, bile kmalu po izidu prevedene (skupno 22-krat) in izšle pri založbah v tujini. Dogajanje je usmerjala Lela B. Njatin, ki je 2011 pri Centru za slovensko književnost v Ljubljani izdala basen za otroke Zakaj je babica jezna. Leto kasneje je izšla še na Hrvaškem. Knjige Bauerjeve in B. Njatinove so bile nominirane za večernico in desetnico.

V večernem delu programa sta nastopili udeleženki letošnjega, 34. festivala Vilenica: pisateljici Amanda Mihalopulu iz Grčije in Carolina Pihelgas iz Estonije. Njun obisk v Kočevju je bil del otvoritve festivala, ki se je simultano odvijala v večih krajih po Sloveniji. Pihelgasova je brala iz knjige Svetloba v kamnu, ki je izšla 2019 pri založbi Kaksikhammas. Mihalopuluova pa iz knjige Barok, ki je lani izšla pri založbi Kastaniotis. Njena knjiga Zakaj sem ubila najboljšo prijateljico je izšla 2018 pri založbi Modrijan in je na voljo v Knjižnici Kočevje. Udeleženki Festivala Vilenica sta brali v materinih jezikih, pogovor z njima pa je iz angleščine v slovenščino in obratno prevajala Želja Cilenšek Bončina. B. Njatinova se je z gostjama iz tujine pogovarjala o posebnostih avtobiografskega pisanja, saj je tema letošnjega festivala - Ego in fabula - posvečena prav temu. Mihalopuluova in Pihelglasova sta literaturo primerjali z jezerom. Spušča se globoko pod gladino samoumevnega in tam poveže, kar na površju ni povezljivo. Bralcem približuje, kar je sicer preveč odmaknjeno, da bi bilo razvidno. Priložnost, da sta jima zastavila lastna vprašanja, se je ponudila dijakom Gimnazije Kočevje Ani Mariji Petković, Heleni Petković in Tjažu Miheliču. S kočevskimi pisatelji otroške literature pa je pogovor tekel predvsem o tem, zakaj je pomembno, da so pisatelji tudi književniki.

Spontani dialog med nastopajočimi in občinstvom je bil neposredno mogoč v času med obema deloma programa, med druženjem v TIC Jezero.  Za Občino Kočevje in njenega prvega partnerja v organizaciji Literarnega Kočevja Zavod Kočevsko je tematski dan tudi priložnost za promoviranje turistične ponudbe Kočevja. Letos smo se posvetili Rudniškemu jezeru, lansko leto pa Bunkerju Škrilj. Literarno Kočevje sicer ne bi bilo mogoče še brez Društva slovenskih pisateljev, ki organizira Festival Vilenica, in Inštituta za raziskovanje stvarnosti, ki je dal pobudo za sodelovanje med udeleženimi organizatorji.

Nadija Kolmanič
Vodja projekta

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava