DL: DSO Metlika - Energetsko saniran, kdaj pa prenova?

16.8.2019 | 12:50

Ivica Lozar

Ivica Lozar

Stanovalci domov za starejše so se na 31. srečanju v Metliki razvedrili  ob živahnem kulturnem programu, ki so ga s petjem in plesom ustvarjali  otroci iz vrtca in osnovne šole,  plesalke flamenka ter tudi pevke in  pevci iz vrst stanovalcev doma. Poskusili so se tudi v družabnih igrah.  (Foto: B. D. G.)

Stanovalci domov za starejše so se na 31. srečanju v Metliki razvedrili ob živahnem kulturnem programu, ki so ga s petjem in plesom ustvarjali otroci iz vrtca in osnovne šole,  plesalke flamenka ter tudi pevke in pevci iz vrst stanovalcev doma. Poskusili so se tudi v družabnih igrah. (Foto: B. D. G.)

Dom starejših občanov Metlika (DSO) je gostil 31. regijsko srečanje stanovalcev domov za starejše – Slovesno odprli tudi energetsko prenovljeno stavbo in končali evropski projekt Srebrni dvor – V bližnji prihodnosti prednostno v prenovo sob in sanitarij, a od kod denar?

Na srečanju stanovalcev domov za starejše so se zbrale številčno močne »ekipe« stanovalcev iz Dolenjske in Bele krajine. Na isti dan so slovesno odprli še energetsko prenovljeno stavbo DSO Metlika in uradno končali z evropskimi sredstvi podprt projekt Center aktivnosti – Srebrni dvor.

S projektom so želeli izkoristiti izpraznjene prostore komende, ki so jih v prvem delu 61.000 evrov vrednega projekta uredili, nato pa jih vsako dopoldne od ponedeljka do petka napolnili z različnimi ustvarjalnimi in zdravstvenimi delavnicami ter predavanji za starejše iz vseh treh belokranjskih občin.

»Projekt je še posebej dobrodošel za ljudi, ki niso v domu in so precej osamljeni. Aktivnosti se junija sicer končujejo, a jih bomo peljali naprej, za kar že vidimo nekaj možnosti,« je napovedala nova direktorica DSO Ivica Lozar.

Energetsko sanacijo so v domu izpeljali v treh mesecih in jo zaključili konec novembra 2018, z njo pa so zmanjšali porabo energije in stroške vzdrževanja objektov, zagotovili nemoteno in optimalno delovanje naprav za ogrevanje ter izboljšali delovne pogoje. Stavba je dobila nov toplotno-izolacijski ovoj, troslojno zasteklitev, led svetila in nove senzorje gibanja ter nove kotle, saj je od uporabe kurilnega olja prešla na pelete. Vse to je DSO stalo 710.000 evrov, od tega sta 248.000 evrov prispevala država in EU iz kohezijskega sklada, medtem ko je razliko plačal dom iz lastnih sredstev.

»Prihranki se kažejo že zdaj, še bolj pa se bo to pokazalo čez kakšno leto,« nam je v pogovoru dejala direktorica DSO Metlika, ki ima na voljo 172 mest. Vsa so zasedena, za morebitna izpraznjena mesta pa je, enako kot v drugih domovih, dolga čakalna vrsta. »Če pa imamo nujen primer, poskusimo narediti vse, da tak človek ne ostane zunaj,« poudarja Lozarjeva in dodaja, da njihov dom ne izpolnjuje zakonskih standardov pri sobah in sanitarijah, zato je njegova prednostna naloga v bližnji prihodnosti priti do denarja za notranjo prenovo.

Na zgoraj omenjenih dogodkih sicer o težavah, ki jih povzroča dolgo sprejemanje zakona o dolgotrajni oskrbi v Sloveniji, niso govorili. Kot je v pogovoru za Dolenjski list povedala državna sekretarka Breda Božnik, ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve, pri pripravi zakona tesno sodeluje z nosilcem priprave, ministrstvom za zdravje. Predlog zakona, ki bi moral biti pripravljen že zdavnaj, naj bi končno dočakali novembra.

»Če bo rešen socialni vidik življenja starostnikov, bodo ljudje zadovoljni in bistveno manj bo zdravstvenih težav ali pa se bodo začele pozneje. Z zakonom moramo nujno urediti vprašanja skupnostnih služb za ljudi v domačih okoljih, da se odhod starejših v institucijo čim bolj odmakne,« je dejala.

Prepričana je, da je za stanovalce domov dobro poskrbljeno, a se tudi zaveda, da vse sistemske rešitve zdaj niso dobre. »Zavedamo se problematike in nujnosti, da se stvari drugače zastavijo, a je treba dobro razmisliti in pripraviti sistem tako, da bo deloval in ne bo povzročal novih anomalij in stisk pri starejših in njihovih otrocih, ki so plačniki ali doplačniki za oskrbo,« je poudarila Božnikova.

Članek je bil objavljen v 22. številki Dolenjskega lista 30. maja 2019

B. Dušič Gornik

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava