Spominska ura Zalli Zarana – gostja večera igralka Bernarda Oman

10.8.2019 | 08:50

Spominska ura Zalli Zarana – gostja večera igralka Bernarda Oman
Spominska ura Zalli Zarana – gostja večera igralka Bernarda Oman

V ponedeljek zvečer, 15. julija, so v sklopu tradicionalnega zaključka Trških dnevov v žužemberški grajski kleti pripravili spominsko uro, posvečeno prvi slovenski hollywoodski igralki Zalli Zarana, ki se je kot Rozalija Sršen leta 1897 rodila v Žužemberku. Pred 12-timi leti se je pridružila znamenitim Suhokranjcem v šolskem muzeju, lani z reliefom v Parku znanih Suhokranjcev, predlani pa je bila na njeni rojstni hiši odkrita spominska plošča.

Uvod v spominsko uro, posvečeni Zalli Zarana, so bili nežni zvoki, ki jih je iz violine s spretnimi prsti izvabila Ana Može. Slovesnosti so se udeležili številni obiskovalci, med njimi častna gostja, igralka Bernarda Oman, morda bolj znana kot Vida iz Reke ljubezni, predstavniki Občine Žužemberk, zakonca Danica in Jože Zupan iz Šentruperta ter režiser Lojze Stražar z ženo, ki je po raziskovalni nalogi o Zalli naredil muzikal. Predstavljen je bil v letnem gledališču Studenec. Spominsko uro je spretno vodila in povezovala Lili Hrovat, scenarij zanjo pa je pripravila njena sestra Magda Kastelic Hočevar. Vse zbrane sta nagovorila Klavdija Kužnik, predsednica Kulturno umetniškega društva Žužemberk, in Jože Papež, župan Občine Žužemberk. V kulturnem programu so se s petjem predstavili dvorski pevci, z recitacijo Violina pa se je predstavila tudi Silva Mohorčič. Magda Kastelic Hočevar je pripravila zanimiv pogovor z igralko Bernardo Oman. Povedala je marsikaj zanimivega, med drugim tudi to, da je njena mama bila doma v Beli Cerkvi in da je bila rojena v novomeški porodnišnici. Med pogovorom se je na platnu predvajala projekcija slik iz njenega življenja. Iz pogovora smo obiskovalci spoznali to vsestransko igralko tudi z manj znane plati.

Vsi obiskovalci smo skupaj preživeli lep poletni večer, se spominjali slavne rojakinje, uživali v prijetni družbi z gostjo Bernardo Oman, se posladkali s pecivom, ki so ga pripravile članice Društva kmečkih žena Žužemberk ter se okrepčali s pijačo.

Helena Murgelj

Galerija

_zzzzala (01)
_zzzzala (02)
_zzzzala (03)
_zzzzala (04)
_zzzzala (05)
_zzzzala (06)
_zzzzala (07)
_zzzzala (08)
_zzzzala (09)
_zzzzala (10)
_zzzzala (11)
_zzzzala (12)
_zzzzala (13)
_zzzzala (14)
_zzzzala (15)
_zzzzala (16)
_zzzzala (17)
_zzzzala (18)
_zzzzala (19)
_zzzzala (20)
_zzzzala (21)
_zzzzala (22)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava