DL: Jabolčnik - priljubljenost raste

7.7.2019 | 11:00

Cenita jabolčnik – Rok Anžlovar (levo) in Niko Borštnar.

Cenita jabolčnik – Rok Anžlovar (levo) in Niko Borštnar.

Rok Anžlovar, Niko Borštnar, Pavel Koren, Slavica Grobelnik, Stane Možič  in Sašo Obolnar (z leve), zmagovalci po vrstah jabolčnika

Rok Anžlovar, Niko Borštnar, Pavel Koren, Slavica Grobelnik, Stane Možič in Sašo Obolnar (z leve), zmagovalci po vrstah jabolčnika

Aleš Germovšek

Aleš Germovšek

DL: Jabolčnik - priljubljenost raste

Sadna vina, jabolčniki in sokovi iz sadja so neločljiv del našega kulturnega izročila. Čas je, da jabolčnikom in sadnim vinom postavimo ustrezno mesto v naši prehranski kulturi.

S takim prepričanjem in namero je Turistično društvo Boštanj ob Savi v dvorani TVD Partizan nedavno organiziralo 1. Salon jabolčnikov, sadnih vin in sokov. Društvo že nekaj let pripravlja ocenjevanje jabolčnikov, sadnih vin in sokov. Potem ko je bilo ocenjevanje do zdaj del boštanjske prireditve Mešjakov večer, so ga na pobudo pridelovalcev letos prvič pripravili samostojno in mu dali omenjeno zveneče ime: Salon.

Organizatorji prireditve so ob tem prepričani, da skupaj s pridelovalci in proizvajalci pišejo novo zgodbo na tem področju. »Kar se je na začetku zdelo kot lokalna zgodba, zdaj prerašča v nekaj širšega. Spodbudno je, da je pridelovalcev jabolčnikov in drugih sadnih vin veliko več, kot smo si sprva upali predstavljati. Posebej pohvalno je tudi, da stara znanja in veščine niso popolnoma izumrli,« pravi Aleš Grmovšek, predsednik Turističnega društva Boštanj ob Savi. Zahvaljujoč takemu ohranjanju znanja bodo pijačam iz jabolk lahko znova dali veljavo, čeprav so se v zadnjih desetletjih umaknile danes bolj znanim izdelkom iz grozdja in hmelja. Jabolčnikom podobna pijača so, le da iz drugega sadja, hruškova vina oz. hruškovci.

V ocenjevanju je v skupini tradicionalni jabolčnik iz mešanih jabolk travniških sadovnjakov dosegel prvo mesto Stane Možič iz Ledine v Sevnici, pri sortnih jabolčnikih Aleš Germovšek iz Boštanja, pri jabolčniku iz konzumnih jabolk je dosegla 1. mesto Romana Kostanjevec z Vrha pri Boštanju, najboljši jabolčnik z dodatki je izdelal Sašo Obolnar z Brezovske gore itd.

»Jabolčnik je lepa slovenska beseda za fermentiran jabolčni sok, ki ga na angleškem govornem področju označujejo kot cyder,« pravi Germovšek, prepričan, da oznaki jabolčnik in hruškovec dovolj pojasnita, za kakšno pijačo gre.

Evropsko združenje pridelovalcev ciderjev in sadnih vin po Germovškovih navedbah v svojem poročilu ugotavlja, da je zanimanje za jabolčnike v Evropi razmeroma majhno, a se krepi in ga tudi več prodajo. Največ jabolčnika spijejo s 15 litri na prebivalca v Angliji, tej sledijo Irska, Finska, Estonija, Latvija, Litva itd. »Slovenski trg na tem področju je povsem v povojih,« pravi Germovšek, ki se pri tem sklicuje na poročilo omenjenega združenja. Slovenija po teh podatkih natoči skupno 7.200 hektolitrov jabolčnika, katerega priljubljenost raste.

Toda slovensko sadjarstvo preživlja najtežje čase, razmere ocenjuje Boris Orešek, predsednik odbora za sadjarstvo in oljkarstvo pri Kmetijsko-gozdarski zbornici Slovenije. Na 1. Salonu jabolčnikov, sadnih vin in sokov v Boštanju je tudi dejal, da jabolčnik danes obujamo skoraj od mrtvih, potem ko smo ga v zadnjem daljšem obdobju v naših krajih precej zanemarili. »Zdaj smo jabolčnik pripeljali tja, kjer mu je mesto. Če ne bi bilo Aleša Germovška, ne bi bilo v Boštanju te prireditve,« pojasnjuje.

Trg jabolčnika v Sloveniji dnevno dejavno spremljata Niko Borštnar in Rok Anžlovar iz družbe Pivovarna Laško Union, oddelka za komercialo in marketing. »V Sloveniji imamo dobro vino, dobro pivo in tudi dobro jabolčno vino,« je rekel Borštnar na prireditvi v Boštanju. Kot pravi, je vesel, da je dogodek v Boštanju, to je na Dolenjskem. Na Dolenjskem so po njegovem doma gostoljubnost in pristnost ter jabolčnik, ki ga tu poznamo dvesto let. Jabolčnik zdaj želimo predstaviti širše. Ta dogodek v Boštanju, če bo zaživel, bo dobra zgodba,« je rekel Borštnar.

Da zdaj prihajajo v Boštanj tudi sadjarji in izdelovalci jabolčnika od drugod, sta med drugim potrdila Pavel Koren iz Homca pri Rečici ob Savinji in Jože Kolenc iz Ljubije v mozirski občini. V Boštanj sta na ocenjevanje prinesla tokec, kot v njunih krajih pravijo jabolčniku. Uvrstila sta se dobro, kar jima je v zadoščenje, da negujeta in še dosajujeta stare visokodebelne sadovnjake na svojih domačijah. Kolenc pri tem upa, da bo jabolčnik postal »uradna« pijača kampa Menina, ki ga ima njegov sin v kraju Varpolje.

Prvi boštanjski salon sadnih vin in sokov, za katerega je znak izdelal Tone Zgonc, je vodil Ciril Dolinšek, v sporedu so nastopili Jurjevi pevci. »Zlato jabolko«, ki so ga podelili zmagovalcu, je iz lesa izdelal Alojz Rak iz Boštanja.

Članek je bil objavljen v 15. številki Dolenjskega lista 11. aprila 2019

Besedilo in foto: M. Luzar

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava