DL: Vlomilski turizem - Nekdanji policist in športnik na krivih potih

16.6.2019 | 14:15

Moldavce so na sodišče pripeljali iz pripora. Med njimi sta bila  nekdanji policist (v svetli jakni z brado) in državni reprezentant v  judu (v drugi vrsti drugi z leve). (Foto: J. A.)

Moldavce so na sodišče pripeljali iz pripora. Med njimi sta bila nekdanji policist (v svetli jakni z brado) in državni reprezentant v judu (v drugi vrsti drugi z leve). (Foto: J. A.)

Da nekateri tujci prihajajo k nam s slabimi nameni, ni nobena skrivnost. Organi pregona so februarja odkrili štiri moške iz Moldavije, ki so v avtomobilu nemških registrskih oznak prevažali specialno orodje za vlamljanje v bankomate.

Sprva so domnevali, da je četverica nekaj ur, preden so jih ustavili, poskušala vlomiti v bankomat Delavske hranilnice v Šmarjeti, a se je pozneje izkazalo, do je bila domneva napačna. V tistem primeru je ostalo le pri poskusu, saj očitno orodje zamaskiranih nepridipravov ni bilo prilagojeno tistemu tipu bankomata (kljub temu je nastalo kar za dva tisočaka škode). »Ugotovili smo, da na posnetku ni bil nihče od obtožencev. Danes pa že vemo, kdo je bil, saj je na bankomatu pustil tudi biološke sledi in so ga zaradi tega že priprli v Nemčiji. Zoper njega bomo sprožili postopke,« je pojasnil državni tožilec Bojan Avbar.

Tako je bila četverica, ki je stopila pred sodnico Betko Šimc, obtožena zgolj posedovanja pripomočkov, namenjenih za kaznivo dejanje, šlo je za kovinske kotnike in posebna droga z močnima magnetoma, ki so jih prevažali v avtomobilu. Gre za specialno orodje, ki se uporablja za vdor v informacijski sistem. Kaj bi tujci počeli z omenjenim orodjem, si lahko le mislimo, dejstvo pa je, da jih pri kaznivem dejanju niso zalotili.

S tožilstvom so sklenili sporazume o priznanju krivde zaradi posedovanja vlomilske opreme. Trije so jo odnesli s pogojno obsodbo enega meseca zapora v preizkusni dobi enega leta, tisti, ki je bil zaradi vloma v bankomat že obsojen v Nemčiji, pa si je prislužil nekoliko daljšo pogojno kazen – pet mesecev zapora v preizkusni dobi petih let. Vse štiri so po izrečeni kazni spustili iz pripora in iz države izgnali za dve leti.

In kdo so bili v tem primeru obtoženci? Denis Turcan, Dorel Ceban, Serghei Colodii in Radu Slavenschi, moški, stari od 28 do 33 let, trije s končanimi fakultetami, eden celo s policijsko akademijo, eden pa je športnik – državni reprezentant v judu. V Moldaviji niso imeli bajnih plač, ob popisu podatkov so navajali, da mesečno zaslužijo od 150 do 600 evrov.

Skrb vzbujajoč je vzorec vlomov v bankomate, ki so ga organi pregona opazili v več evropskih državah – storilci prihajajo s specialnim orodjem, delujejo v štiri- ali petčlanskih združbah, ki jih vodi nekdo, ki že ima izkušnje.

Članek je bil objavljen v 14. številki Dolenjskega lista 4. aprila 2019

Janja Ambrožič

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava