DL: Spremembe pri upokojevanju - Delali bomo vse starejši

6.6.2019 | 14:45

Kdaj se bodo upokojili? (Foto: B. B.)

Kdaj se bodo upokojili? (Foto: B. B.)

Po napovedanih spremembah pokojninskega sistema naj bi moški in ženske delali do 67. leta starosti, vendar ne več kot 40 let – Poleg plače tudi polovica pokojnine ali celo cela

Odkar živimo v samostojni Sloveniji, smo imeli tri pokojninske reforme: v letih 1992, 2000 in 2013. Vsaka od njih pa je le še dodatno zaostrila pogoje za upokojevanje. V reformi iz leta 1992 je bilo zapisano, da se moški lahko upokojijo pri 58 letih starosti in 40 letih pokojninske dobe, ženske pa pri 53 letih in 35 letih pokojninske dobe. Osem let pozneje je bila upokojitvena starost pri moških 63 let in pri ženskah 61 let ter pri prvih 40 let in pri drugih 38 let pokojninske dobe.

Po pokojninskem zakonu, ki velja danes, so moški in ženske izenačeni. Oboji naj bi se upokojevali pri 65 letih starosti in 40 letih pokojninske dobe. Prav tako bi po nedavno napovedanih spremembah pokojninske zakonodaje oba spola ostala izenačena, tudi pokojninska doba bi ostala enaka, medtem ko bi se upokojitvena starost zvišala na 67 let. A če ta predlog, ki bo gotovo še predmet številnih razprav in najbrž tudi sprememb, primerjamo z upokojitveno starostjo pred 27 leti, torej ob prvi pokojninski reformi v samostojni državi, bi se za moške povišala za devet in za ženske kar za 14 let.

VIŠJI ODMERNI ODSTOTEK

Kot je pojasnila ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Ksenija Klampfer, ki je predstavila spremembe pokojninskega sistema, naj bi jih uveljavljali postopoma. Predvsem pa naj ne bi povzročile množičnega upokojevanja ljudi, ki bi imeli pogoje za upokojitev, kot se je to dogajalo v preteklosti. Za ta korak so se zaposleni odločali, ker so se z vsako novo reformo pogoji za upokojitev poslabšali. Posledica tega pa je danes dobro vidna, saj so med prebivalci Evropske unije, starimi več kot 60 let, delovno manj aktivni od Slovencev le še Grki. Ob napovedanih spremembah, za katere se še ne ve, kdaj naj bi začele veljati, pa naj bi se postopoma, do 63 odst. za oba spola, zviševal odmerni odstotek, ki je sedaj za 40 let delovne dobe brez dokupa za moške 57,25 odstotka neto plače, za ženske pa 60,25 odstotka. Priznali bi tudi dodatne odmerne odstotke za skrb za otroke.

Tisti, ki bi ob izpolnjevanju pogojev za upokojitev želeli še naprej ostati v delovnem razmerju, bi v prvih treh letih ob polni plači prejemali še polovico pokojnine – sedaj na primer dobivajo 20 odst. –, po treh letih dela pa bi, če bi bili še vedno zaposleni, poleg plače prejemali še celotno pokojnino. Vendar bi se morali najprej upokojiti in potem ponovno zaposliti. Ministrica Klampferjeva je, ko je predstavljala novosti pri upokojevanju, zatrdila, da tudi po novem nikomur ne bo treba delati več kot 40 let. To pomeni, da bi se lahko tisti, ki bi to pokojninsko dobo dopolnili pred 67 letom starosti, upokojili prej.

BODO STAREJŠI ODVZELI DELOVNA MESTA MLADIM?

Kaj bo v resnici ostalo v veljavi od napovedanih pokojninskih sprememb, je sicer veliko vprašanje. Že takoj po njihovih predstavitvah je bilo namreč slišati številne pomisleke in pripombe. Tako se na primer mladi bojijo, da jim bodo s podaljševanjem upokojitvene starosti starejši odvzemali delovna mesta. Glede izplačevanja pokojnin tistim, ki izpolnjujejo pogoje za upokojitev, a še vedno delajo, so se že oglasili iz Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije. Zahtevajo, da bi zaposlenim, ki izpolnjujejo pogoje za upokojitev, a ostajajo v delovnem razmerju, izplačevali celotno pokojnino že od začetka in ne šele po treh letih. Prav tako ni ostala tiho civilna iniciativa Dokup dobe, ki si prizadeva, da bi se jim upošteval dokup let študija in/ali vojaškega roka kot pokojninske dobe brez dokupa in da bi pri tem veljali pogoji, kakršni so bili v veljavi pred pokojninsko reformo, ki je začela veljati leta 2013 in ki je uveljavila razliko med pokojninsko dobo brez dokupa in pokojninsko dobo z dokupom. V iniciativi Dokup dobe so prepričani, da spremembe ne bi smele veljati za nazaj in da so zavarovanci s pokojninsko dobo brez dokupa v ugodnejšem položaju od tistih z dokupom.

Ob predlaganih spremembah pokojninskega sistema je slišati tudi vrsto drugih pripomb. Med drugim nekateri opozarjajo, da so pozabili na tiste, ki so že upokojeni in prejemajo tako nizke pokojnine, da z njimi ne morejo preživeti.

Članek je bil objavljen v 13. številki Dolenjskega lista 28. marca 2019

M. Bezek Jakše

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (2)

6.6.2019+3     + (4)     – (1)     Oceni delec 

To gre zlahka pri poklicih kot so uradnik, družinski zdravnik, pravnik ... Predstavljajmo si 67 starega slikopleskarja, parketarja, monterja klimatskih naprav, policista al pa varnostnika, učitelja športne vzgoje... Jaz ne želim, da mi po zobeh čara 67 let star zobozdravnik, ki se mu tresejo roke in slabo vidi.

8.6.2019+5     + (5)     – (0)     Oceni Franci D 

Seveda, ni problema! Nekdo mora delat, da so mladi na socialki!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava