FOTO: Dan odprtih vrat v KP Kolpa

29.5.2019 | 13:50

FOTO: Dan odprtih vrat v KP Kolpa
FOTO: Dan odprtih vrat v KP Kolpa
FOTO: Dan odprtih vrat v KP Kolpa
FOTO: Dan odprtih vrat v KP Kolpa

»Danes ne moremo nikamor, danes je pomemben dan za Žuniče,« so bile besede vaščanke v Žuničih, ko so jo sorodniki vabili na nedeljski izlet. Dan odprtih vrat Krajinskega parka Kolpa je dan, ko si naši sovaščani vzamejo čas in z nami preživijo del dneva v Šokčevem dvoru, spremljajo program in poklepetajo z obiskovalci parka.

Že tradicionalni dogodek, ko Javni zavod KP Kopa predstavi svoje delo, odpre muzej na prostem Šokčev dvor, postavi na ogled zbirke in rezultate projektov, vse skupaj pa poveže z zanimivimi predavanji in pestrim kulturnem programom, privabi veliko obiskovalcev.

Najmlajše in tudi manj mlade okupirajo razstavljene živali in oprema. Konju in poniju kmetije Tolar, ki ju je bilo moč jezditi, so se pridružili osli istrske pasme (tudi z nekaj dni starimi mladiči) in ovce belokranjske pramenke, oplemenjene jezersko-solčavske ovce in ovce bovške pasme s kmetije Vučji ogrizek. Predstavljenih je bilo tudi šest tipov ograj za pašo in varovanje drobnice pred velikimi zvermi, tudi ograje za nočno varovanje in oprema za manipulacijo na pašniku.

Na dvorišču domačije so se predstavljali različni ponudniki iz lokalnega okolja: pokušati je bilo mogoče konopljo, med, mlečne in mesne izdelke, naprodaj so bili izdelki iz gline, volne, lanu, konoplje, pletarski izdelki, izdelki iz lesa ter unikaten nakit.

Posebno prisrčna je bila razstava Mladih parkoslovcev (učencev, ki sodelujejo v našem naravoslovnem kvizu) iz OŠ Stari trg.

Sodelovati je bilo mogoče na delavnicah pisanja pisanic in vezenja, tukli pa smo tudi lan in konopljo.

Veliko veselja je obiskovalcem prireditve naredila tudi možnost brezplačne izposoje električnih koles, za kar se tudi sicer odloča vse več obiskovalcev. S tem je tudi kolesarjenje postalo dostopnejše vsem, ki nimajo vrhunske kondicije.

Kulturni program je v Žuničih vedno bogat. V nedeljo se nam je najprej predstavil študijski krožek ZIK Črnomelj z bajeslovnim bitjem Urškom. Skupaj so nam približali »The Valley of Poljane by the river Kolpa – The Valley of Tales« ali Zgodbe iz Polanske doline ob Kolpi. Pravljični svet Starega trga in okolice smo spoznavali v angleškem in slovenskem jeziku.

Sledil je nastop adlešiških pevk Kresnic-Predic, ki so Zelenega Jurija zapele skupaj z gosti iz Ljubljane, nato pa je ARSOpoje; - pevski zbor sodelavcev iz Agencije RS za okolje izvedel pravi koncert s širokim spektrom pesmi iz svojega nabora. Lep primer sodelovanja varuhov narave in okolja tudi na kulturnem področju, saj so ugotovili, da druženje ob petju vpliva tudi na boljše odnose v kolektivu pri rednem strokovnem delu.

Skoraj ni dogodka KP Kolpa v katerega ne bi bili vpeti tudi Preloški muzikanti, zato smo prisluhnili tudi njihovim melodijam.

Za vse uka željne smo kot del aktivnosti v CLLD projektu LAS-DBK: Volna, lan, konoplja pripravili predavanje zidarskega mojstra Andreja Adamiča, ki je številnim slušateljem podrobno predstavil postopke gradnje doma z naravnimi materiali (volna, lan, konoplja, trstičje, slama, glina …). Predstavitev je bila izjemno zanimiva, saj v celoti sloni na osebnih izkušnjah – tako v gradnji lastnega doma, kot storitvah v gradbeništvu.

Z materiali se je predstavilo tudi društvo Zora iz hrvaškega Prilišća, s katerim je KP Kolpa dan prej organiziral mednarodno likovno kolonijo, prihodnji teden pa sledi še skupna otroška kolonija izdelave zastavic iz različnih odpadnih materialov.

Za nemoten potek prireditve je zaposlenima pomagala sekcija Pečkark iz KUD Božo Račič Adlešiči, Latičanova iz Vrhovcev sta skrbela za oddajo koles, žuniški gasilci pa so prizadevno gasili žejo obiskovalcev.

Hvala domačinom, ki so odstopili svoje travnike za potrebe razstave več kot 40 živali, ki jih nismo tlačili v razstavne bokse, pač pa so na razstavi urejale kulturno krajino.

Največje veselje je, da se je skozi popoldne zvrstilo več sto zadovoljnih obiskovalcev, številni – tudi nekateri domačini iz okolice (kar nas vedno znova preseneti) pa so prvič videli notranjost Šokčevega dvora.

Nasvidenje na Jesenski zgodbi v Šokčevem dvoru, ki bo predvidoma zadnjo nedeljo v septembru, zagotovo pa bo zanimiva.

Boris Grabrijan, KP Kolpa

Galerija

_zzzzkp (1), _zzzzkp__1_
_zzzzkp (10), _zzzzkp__10_
_zzzzkp (11), _zzzzkp__11_
_zzzzkp (12), _zzzzkp__12_
_zzzzkp (13), _zzzzkp__13_
_zzzzkp (14), _zzzzkp__14_
_zzzzkp (15), _zzzzkp__15_
_zzzzkp (16), _zzzzkp__16_
_zzzzkp (17), _zzzzkp__17_
_zzzzkp (18), _zzzzkp__18_
_zzzzkp (19), _zzzzkp__19_
_zzzzkp (2), _zzzzkp__2_
_zzzzkp (20), _zzzzkp__20_
_zzzzkp (21), _zzzzkp__21_
_zzzzkp (22), _zzzzkp__22_
_zzzzkp (23), _zzzzkp__23_
_zzzzkp (24), _zzzzkp__24_
_zzzzkp (25), _zzzzkp__25_
_zzzzkp (26), _zzzzkp__26_
_zzzzkp (27), _zzzzkp__27_
_zzzzkp (28), _zzzzkp__28_
_zzzzkp (29), _zzzzkp__29_
_zzzzkp (3), _zzzzkp__3_
_zzzzkp (30), _zzzzkp__30_
_zzzzkp (31), _zzzzkp__31_
_zzzzkp (32), _zzzzkp__32_
_zzzzkp (33), _zzzzkp__33_
_zzzzkp (34), _zzzzkp__34_
_zzzzkp (35), _zzzzkp__35_
_zzzzkp (36), _zzzzkp__36_
_zzzzkp (4), _zzzzkp__4_
_zzzzkp (5), _zzzzkp__5_
_zzzzkp (6), _zzzzkp__6_
_zzzzkp (7), _zzzzkp__7_
_zzzzkp (8), _zzzzkp__8_
_zzzzkp (9), _zzzzkp__9_

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (2)

29.5.2019+1     + (2)     – (1)     Oceni vl 

Mogoče se motim, a obveščanje o teh dogodkih v parku malo šepa. Dolžnost nas vseh v občini je, da bi se udeleževali teh predstavitev, le tako bomo park resnično množično imeli za svojega. (vika lozar)

30.5.2019–2     + (0)     – (2)     Oceni Lojzekov stric 

Bilo je zelo lepo ,gospa Vika vi bolj šepate kot obveščanje, mate pa prav ,park moramo imeti za svojega

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava