Mednarodna znanstvena konferenca na Univerzi v Novem mestu: Izzivi globalizacije in družbeno-ekonomsko okolje EU

25.5.2019 | 10:00

Mednarodna znanstvena konferenca na Univerzi v Novem mestu: Izzivi globalizacije in družbeno-ekonomsko okolje EU
Mednarodna znanstvena konferenca na Univerzi v Novem mestu: Izzivi globalizacije in družbeno-ekonomsko okolje EU

Na Univerzi v Novem mestu je v organizaciji Fakultete za ekonomijo in informatiko ter Fakultete za poslovne in upravne vede potekala 8. mednarodna znanstvena konferenca na temo globalizacije in družbeno-ekonomskih sprememb v Evropski uniji. Na konferenci so strokovnjaki iz šestih držav predstavili okrog 50 prispevkov s področja izzivov globalizacije, menedžmenta v šolstvu, menedžmenta v zdravstvu in menedžmenta človeških virov.

Predsednica programskega odbora in dekanica Fakultete za ekonomijo in informatiko doc. dr. Malči Grivec poudarja, da »je namen konference tako kot vrsto let podati odgovore na vedno nove dileme in izzive, ki jih pred nas postavlja gospodarstvo oz. družba 21. stoletja na različnih področjih – na področju gospodarstva, zdravstva, informacijske tehnologije, strojništva in drugih, z njimi povezanimi področji. Tako želimo najti rešitve na področju gospodarskih ureditev, mednarodnih integracij in zakonodaje, saj vse to vpliva na položaj posameznika v družbi in kakovost njegovega življenja. Bistveno, če ne celo odločilno vlogo pa imajo pri tem izobraževalne ustanove tako s pedagoškim kot znanstvenoraziskovalnim delom.« Tudi akad. prof. dr. Grozdanka Gojkov iz Srbske akademije izobraževanja iz Beograda, ki je v svojem prispevku v plenarnem delu predstavila pomen sprememb v visokošolskem izobraževanju, poudarja, da so tovrstna srečanja za boljšo prihodnost ključnega pomena.

V razpravi o izzivih globalizacije in ekonomskem okolju so udeleženci poudarili, da se številni Evropejci, zlasti mlajši, zavedajo, da lahko stiki z ljudmi iz drugih držav in celin izboljšajo njihovo življenje. Vendar so mnogi tudi zaskrbljeni, saj v globalizaciji vidijo izgubo delovnih mest, socialne krivice ali nizke standarde glede okolja, zdravja in zasebnosti ter menijo, da prispeva k razkroju tradicij in identitet. S temi pomisleki se moramo odprto soočiti tudi na takih srečanjih, kot je bila ta konferenca.

Ob konferenci je izšel zbornik povzetkov prispevkov, naknadno pa tudi zbornik prispevkov.

B. J.

Galerija

_zzzzzznm (1)
_zzzzzznm (2)
_zzzzzznm (3)
_zzzzzznm (4)
_zzzzzznm (5)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava