FOTO: Pohod k azaleji na Vrhek

15.5.2019 | 13:45

Ena gasilska na najvišji točki Vrhka

Ena gasilska na najvišji točki Vrhka

Zbiranje pohodnikov pri pletenki velikanki v Tržišču

Zbiranje pohodnikov pri pletenki velikanki v Tržišču

Azaleja v polnem razcvetu

Azaleja v polnem razcvetu

Na sončno soboto, 11. maja, se je okoli 100 pohodnikov od blizu in daleč zbralo pri pletenki velikanki v Tržišču. Pohodnike je zaradi odsotnosti predsednice Milene Knez v imenu TD Tržišče tokrat pozdravila Irena Lindič. Ponovno so se nam pridružili člani Društva za zdravje srca in ožilja Posavje iz Krškega in člani Turističnega društva iz Vodic.

Pot smo začeli proti Krmelju. Tu je bil prvi postanek, kjer sta Milena Bregar in Majda Boštnar poskrbeli za okrepčilo. Potem smo se obrnili v smer Govejega dola in kmalu prispeli na Vrhek, kjer je pohodnike očaral prekrasen pogled daleč naokoli. V kozolčku s sodčkom »v štantu«, so se pohodniki lahko okrepčali z odličnim cvičkom. Vrhovčani so ponovno presenetili in med pohodnike pripeljali poln voz dobrot, ki so jih pripravile pridne in gostoljubne roke Vrhovčank in Vrhovčanov ter članic Aktiva kmečkih žena Tržišče.

Tu je pohodnike nagovoril Miro Povše, domačin, ki že vrsto let skupaj s sokrajani skrbi za rastišče azaleja. Zapeli so še Ljudski pevci iz Vrhka. Na violini pa se je predstavila mlada nadarjena glasbenica Povše Ema.

Iz Vrhka smo potem nadaljevali pot proti rastišču azaleje oz. rumenega sleča, ki je bila ravno v polnem razcvetu. Vrhek je eno od treh večjih rastišč te zaščitene rastlinske vrste v Sloveniji. Po besedah Tanje Košar iz Zavoda RS za varstvo narave, pa je skupaj zabeleženih že sedem rastišč. Rumeni sleč je v Sloveniji botanična redkost in posebnost, zato je prepovedano njeno trganje ali izkopavanje. Tanja Košar je poudarila tudi pomen biotske raznovrstnosti in skrb za naravne vire, saj v svetu dnevno izginjajo številne rastlinske in živalske vrste.

Naslednji postanek je bil pri zidanici Jankovič Edija, ki je prav tako poskrbel za okrepčilo. Na tej točki so se predstavili še čebelarji Društva čebelarjev Šentjanž in Mili Majcen iz Jeperjeka s svojimi zelišči in čaji. Lojzka Virant iz Polja, pa je pokazala, kako so nekoč na kolovratu predli volno.

Na poti v dolino so domačini Vrhka pohodnike povabili, da se preizkusijo v ročni košnji trave. Pohod smo zaključili pri gasilskem domu v Tržišču s toplo malico iz gostilne Ulčnik.

Za glasbeno spremljavo in prijetno vzdušje na pohodu sta poskrbela domača muzikanta Domen Kunej in Nejc Tratar ter Tone Jagodič iz Bizeljskega, ki se je predstavil na ustni harmoniki in kitari.

V imenu TD Tržišče zahvala domačinom Vrhka za pogostitev in za stalno skrb za urejenost rastišča azaleja, še posebno pa Mirotu Povše, ki je tudi tokrat povezal domačine pri pripravi prijetnega srečanja na Vrhku. Zahvala tudi članicam AKŽ Tržišče in Gasilskemu društvu Tržišče za pomoč pri izvedbi tega že tradicionalnega pohoda.

Janja Seničar Tratar, TD Tržišče

Galerija

_zazaleja (1)
_zazaleja (10)
_zazaleja (2)
_zazaleja (3)
_zazaleja (4)
_zazaleja (5)
_zazaleja (6)
_zazaleja (7)
_zazaleja (8)
_zazaleja (9)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava