DL: Kdo in kako bo moral sanirati greznice?

12.5.2019 | 14:30

Posavski župani ob podpisu namere o podpori projektu Varujvodo. (Foto: B. B.)

Posavski župani ob podpisu namere o podpori projektu Varujvodo. (Foto: B. B.)

Do konca leta 2021 oz. ob prvi rekonstrukciji objekta bodo morali lastniki hiš, ki stojijo na območjih razpršene gradnje, na katerih občine ne predvidevajo gradnje javnega kanalizacijskega sistema, sami poskrbeti za ustrezno čiščenje odpadnih komunalnih voda.

Posavske občine so zato pristopile k ustanovitvi skupne svetovalne pisarne, ki bo delovala v vsaki od šestih občin, urnik dela pa bo določen po ključu števila prebivalcev. V njej bodo občani lahko dobili vse informacije, prva bo že ta, ali posamezna hiša stoji na območju razpršene poselitve, kjer javne kanalizacije ne bo, je dejal Aleš Levičar, ki bo zaposlen v svetovalni pisarni. Poleg tega bodo v svetovalni pisarni nudili informacije o izbiri ustrezne naprave, tako glede kapacitete kot načina vgradnje, informacije o vzdrževanju, o tem, kaj sodi oz. ne sodi med odplake in kako je treba voditi dokumentacijo o delovanju naprave. »Nudili bomo tudi nasvete o uporabi fitofarmacevtskih sredstev in gnojenju na območju vodnih virov, predstavili bomo pilotne čistilne naprave in primere dobre prakse, kjer se lahko očiščeno vodo iz malih čistilnih naprav uporabi tudi v kmetijske namene,« je našteval Levičar.

Vzpostavitev svetovalne pisarne so posavske občine kot projekt Učinkovito čiščenje odpadnih voda za ohranjanje vodnih virov – Varujvodo prijavile na razpis Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja. Pri tem so bile uspešne in projekt v skupni vrednosti 195.500 evrov bo dobil 137.000 evrov evropske finančne podpore. Kot je povedal Miran Stanko, župan občine Krško, ki je vodilna partnerica projekta, bo svetovalna pisarna delovala do leta 2023. Partnerji v projektu so še Kostak Krško, Komunala Brežice, Komunala Sevnica in Zavod Svibna.

»Razpršenih gradenj je v naši občini precej, zato je pomembno, da se vsak posameznik primerno vključuje v ohranjanje vodnih virov, ki so nam dani,« je o namenu projekta povedal župan občine Krško Miran Stanko. »S projektom Varujvodo želimo pomagati posameznikom, ki nameravajo graditi ali pa že imajo greznice, da bodo svoje projekte oz. sanacije greznic izvedli pravilno in strokovno ter tako prispevali svoj delež k čiščenju okolja,« je ob podpisu pogodbe, h kateremu so pristopili tudi vsi posavski župani, povedal Stanko.

Članek je bil objavljen v 8. številki Dolenjskega lista 21. februarja 2019

Boris Blaić

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava