DL: V mrliških vežicah zaviti v odeje

20.4.2019 | 16:00

Mrliška vežica v Šentjerneju ni tako stara, a je velika, visoka, brez izolacije, in talno gretje ne zadostuje za dobro ogrevanje. Uporabnike zato pozimi zebe. Občina obljublja rešitve. (Foto: L. M.)

Mrliška vežica v Šentjerneju ni tako stara, a je velika, visoka, brez izolacije, in talno gretje ne zadostuje za dobro ogrevanje. Uporabnike zato pozimi zebe. Občina obljublja rešitve. (Foto: L. M.)

Občani opozarjajo, da jih ob slovesu od pokojnikov v mrliških vežicah pozimi zebe, poleti pa je prevroče – V Šentjerneju talno gretje nezadostno – Občina razmišlja o nakupu klimatske naprave – V Orehovici stara vežica, v Gradišču nova s talnim ogrevanjem

Zaradi nizkih temperatur imajo v številnih mrliških vežicah nevšečnosti z mrazom. Šentjernejčan je sporočil, da je nezadostno ogrevanje težava v vseh treh mrliških vežicah v občini: v Šentjerneju, Orehovici in Gradišču.

»Povsod uporabniki ob slovesu od svojih bližnjih jamrajo, kako jih zebe. Talno gretje, če je, očitno ne deluje dobro, radiatorji ne pomagajo, ljudje so zaviti v odeje, in to v 21. stoletju resnično ne gre. To je sramota za občino in koncesionarja, da nič ne ukreneta. Ne vem, zakaj ne kupita klimatskih naprav, ki bi pozimi grele, poleti pa hladile, saj je takrat problem obraten – vročina. Svojci pokojnika, ki najamejo vežico, bi z veseljem plačali dodatno ogrevanje oziroma hlajenje za tiste ure oziroma dan, ko uporabljajo vežico. Prek števca bi se dalo odčitati, koliko je kdo porabil, in bi poravnali stroške,« pravi Šentjernejčan.

V ŠENTJERNEJU KLIMATSKA NAPRAVA?

V novomeškem podjetju Oklešen, pogrebne storitve, ki je s koncesijsko pogodbo zadolženo za izvajanje gospodarske javne službe urejanja pokopališč in pokopališke ter pogrebne dejavnosti na območju občine Šentjernej, problem poznajo. Okoliščine je pojasnil vodja poslovalnice Vojko Oklešen, na šentjernejski občini pa je problematiko komentiral direktor občinske uprave Samo Hudoklin.

Osrednja občinska mrliška vežica v Šentjerneju, ki jo je na začetku 90. let prejšnjega stoletja začela graditi takratna krajevna skupnost, končala pa jo je občina Šentjernej v letih 1995/96, čeprav ni tako stara, nima urejene izolacije.

»Ogrevanje objekta je samo talno, kakršna koli druga naprava za ogrevanje oziroma hlajenje ni bila predvidena, niti vgrajena. Talno gretje bi za ogrevanje zadostovalo, če bi bilo stalno vključeno na neko konstantno temperaturo, a to je povezano s stroški. Trenutno je elektrika strošek občine. S koncesionarjem se pogovarjamo, da bi to uredili letos,« je povedal Samo Hudoklin.

Vojko Oklešen dodaja, da k težavam z ogrevanjem prispeva tudi dejstvo, da ima vežica zelo visoke strope, na vrhu je steklena kupola. »Ko izvemo za nov pokop – če gre za žarne pokope, je to tudi tri dni prej – takoj poskrbimo za ogrevanje, si pa svojci pomagajo tudi z dodatnimi električnimi radiatorji, a je še vseeno premalo,« pravi Oklešen in poudari, da rešitev ni v še več radiatorjih, »saj te lahko pripeljemo, težava je jakost toka, ki je prešibka, in bi lahko prišlo do izpada varovalk«.

»Z občino se ravno zdaj pogovarjamo o pravih rešitvah. V poštev bi prišli IR-paneli, ki se montirajo na strop, in bi se prostor segreval navzdol, ali pa klimatska naprava. Meni se zdi boljša varianta klimatska naprava, ki bi pomenila tudi relativno nizko porabo energije, izpad varovalk ne bi bil problem, prav tako bi služila tudi poleti za ohlajevanje prostorov,« pove Oklešen in poudari, da bo to seveda strošek občine, »saj smo mi le vzdrževalci pokopališč.«

V OREHOVICI IR-PANELI

Kot mu je znano, v vežici v Gradišču problema z ogrevanjem ni, saj gre tam za nov poslovilni objekt, ki ima urejeno talno ogrevanje – zgradili so ga leta 2017. Tako pravi tudi Hudoklin.

Mrliška vežica v Orehovici pa je primer zase. Je zelo stara in skromna – pridobili so jo leta 1984 z obnovo nekdanje »totenkamre«. Ravno v tem času občina tam doziduje sanitarije, kar je bil problem, a kot pove Hudoklin, je morala občina najprej poskrbeti za legalizacijo objekta in pridobiti gradbeno dovoljenje, zato je vse trajalo dlje. »Kljub temu da se je zadeva urejala skladno s projektom in v sodelovanju z gradbenim odborom, smo imeli na podlagi prijave tudi inšpekcijski nadzor, a projekt izvajamo,« pravi Hudoklin. V vežici za ogrevanje načrtujejo vgradnjo IR-panela, za prezračevanje pa vgradnjo stropnih ventilatorjev. V prihodnosti je predvidena novogradnja.

Direktor občinske uprave še pove, da zdajšnjemu koncesionarju, podjetju Oklešen, petletno obdobje koncesije poteče 18. septembra letos, in da se je v zadnjem obdobju, ko je službo prevzel mlajši rod, urejenost šentjernejskih pokopališč bistveno izboljšala, ravno tako tudi odnosi občine s koncesionarjem.

Članek je bil objavljen v 5. številki Dolenjskega lista 31. januarja 2019

L. Markelj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava