Petdeset let planiške velikanke bratov Gorišek - pristanek v Šentjerneju

17.4.2019 | 12:40

Brata Gorišek

Brata Gorišek

Lado in Janez

Lado in Janez

Družina Gorišek

Družina Gorišek

Izjemna odmevnost Planice po vsem svetu – Od Bloudka do bratov Gorišek – Avsenikova himna Planica snežena kraljica še danes odmeva ob 200 metrskih poletih – Na koncertu Avsenikov po poletih v Planici več kot 20.000 ljudi.

Veseli večer z Janezom Goriškom ta četrtek, 18.4., ob 19.30 pripravljajo v Kulturnem centru Primoža Trubarja v Šentjerneju ... Nalet in polet v Planici, pristanek v Šentjerneju. Poleg legende tudi vrhunski glasbeniki: ansambel Saše Avsenika, Nuša Derenda, pop legende Rostfrajerji, svetovni prvak na harmoniki Miha Debevec in domači Šentjernejski oktet. Vstopnice na blagajni kulturnega centra na 07/ 393 13 71 ali blagajna@kc-sentjernej.si. Ne samo vrhunska glasba, ob Janezu in sinu Sebastjanu Gorišku bodo v Šentjerneju tudi planiške legende. Robert Kranjec, Tone Fornezzi Tof, pa še kakšno presenečenje sledi!

V nadaljevanju pa tekst Toneta Fornezzija Tofa:

Letos mineva natanko 85 let, ko je 25. marca 1934 v Planici oživela, iz snega ustvarjena skakalnica ing Stanka Bloudka in je avstrijski skakalec Birger Ruud skočil, za tiste čase neverjetnih 92 metrov.

PLANICA SNEŽENA KRALJICA: Na poletih v Planici se je ohranila čudovita navada, da ob vsakem poletu čez 200 metrov preko ozvočenja zavrtijo uvodne takte Avsenikove himne Planica Planica, snežena kraljica, ki je še dandanašnji ena izmed najbolj priljubljenih Avsenikovih viž, za katero je besedilo napisal Marjan Stare.
Planica, Planica
snežena kraljica!
Le kdo je ne pozna
lepoto iz snega
*************
Skakalci kot ptice
letijo pod nebo
in slavo Planice
v širni svet nesó
*************
Pozdrav neustrašnim junakom daljav,
prijateljev strmih snežnih planjav!
Slava, čast velja
vsem skakalcem tega sveta
************
Junaki Planice
letijo kot ptice,
spet slava gre v svet
za dolgo vrsto let
*************
Planica, Planica,
še pridemo nazaj,
v Planico, Planico,
pod Ponce v zimski raj!

Planica je bila rojena.

Leto poprej je bil v Ljubljani rojen Janez Gorišek. Leta 1926 pa njegova brat Lado.

Rodila sta se brata Gorišek.

In z njima se je rojevala velikanka v Planici, ki letos praznuje svojih petdeset let.

Janez Gorišek se dobro zaveda, da so pri njegovem delu in ustvarjanju še kako pomembni družina, sorodniki, prijatelji in sodelavci, brez katerih bi bil težko kos vsem naporom in zahtevam, ki jih zahtevajo njegovo odgovorno delo, njegovi zahtevni projekti in njegov poklic.

''Srčna hvala moji Ženi Joži, hčerki Ladi, ki me še vedno varuje s srcem v vseh trenutkih, mojemu prvemu sinu Vanču za njegovo življenjsko energijo in seveda sinu Sebastjanu za človečnost, razum in sodelovanje. Ter vsem mojim vnučkom in vnukinjam, ki mi dajejo še dodatno energijo.'' nam je pripovedoval Janez in dodal: ''Predvsem sem hvalažen mojemu pokojnemu bratu Ladu za vse, česar me je naučil v življenju, in za vse, kar sva ustvarila skupaj, projektirala, krojila skakalnice v Planici in po svetu. Hvala tudi njegovi družini, ki nama je vedno stala ob strani, njegovi ženi Slavi, hčerki Jani Divjak, ki mi je veliko pomagala pri risanju in ustvarjanju najinih projektov, in njegovemu sinu Dušanu, ki je bil vrhunski športnik – član jugoslovanske reprezentance in je sedaj uspešen inženir in smučarski strokovnjak pri mednarodni organizaciji FIS.

Prav tako sem vesel, da še vedno lahko sodelujem s sodelavci, s katerimi krojimo nove projekte, denimo z Brankom Smolejem, arhitektom in dolgoletnim sodelavcem, oblikovalcem novih objektov skakalnih centrov in lastnikom biroja Atelje S. Tu sta še sodelavec Jure Podbevšek in Marko Mlakar, skakalec, s katerim sva skupaj projektirala olimpijski skakalni center v Sarajevu. Pri prvih poletih v Planici nam je izdatno pomagal tudi Anton Stipanič, takratni direktor zelo uspešne Iskre, ki je razumel takratno pomembnost Planice in nas oskrbel z najsodobnejšo tehniko. Zahvala pa tudi državi, da je po mnogih letih prepoznala pomembnost Planice za slovenski narod in omogočila gradnjo novega nordijskega centra, ki že ponosno širi slavo Planice.''

Tone Fornezzi Tof
foto: arhiv Gorišek

Galerija

_zzzzzzzplanica (1)
_zzzzzzzplanica (10)
_zzzzzzzplanica (11)
_zzzzzzzplanica (2)
_zzzzzzzplanica (3)
_zzzzzzzplanica (4)
_zzzzzzzplanica (5)
_zzzzzzzplanica (6)
_zzzzzzzplanica (7)
_zzzzzzzplanica (8)
_zzzzzzzplanica (9)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava