Demenca, jo bomo začeli dojemati kot bolezen

28.3.2019 | 12:30

 Demenca, jo bomo začeli dojemati kot bolezen
 Demenca, jo bomo začeli dojemati kot bolezen
 Demenca, jo bomo začeli dojemati kot bolezen

Na območju Dolenjske si člani društva SPOMINČICE DOLENJSKE prizadevajo, da bi bil vsakemu bolniku z demenco postavljena ustrezna diagnoza. S tem bi bil bolnik zgodaj napoten k ustrezni zdravstveni obravnavi. Vsem udeležencem je potrebno zmanjšati stigmo demence in pričeti demenco dojemati kot bolezen. Taka zgodnja obravnava omogoči zaviranje napredovanja bolezni. Z uporabo ustreznih zdravil in sprejemom posebnega sloga življenja se bolniku zagotovi kakovostnejše življenje.

V Sloveniji se število bolnikov nenehno povečuje. Stroka ugotavlja, da postaja ta bolezen prava epidemija zlasti med starejšimi ljudmi saj je prisotna pri tistih nad 80 let do 50 odstotkov. V Sloveniji je z demenco, če prištejemo še svojce bolnika, obremenjenih okoli 100.000 prebivalcev. Po neki grobi oceni podatkov je v območju delovanja Spominčice Dolenjske 92 bolnikov, to se pravi. Da skoraj 300 ljudi potrebuje ali išče ustrezne nasvete, pomoč, kot so družabništvo, pomoč na domu, urno ali dnevno varstvo, bolniško nego in zdravljenje, namestitev v ustrezen dom.

V društvu si prizadevajo, da bi prebivalce obveščali in ozaveščali z možnostmi iskanja nasvetov ali drugih oblik pomoči. Na našem območju delujeta dve skupini za samopomoč; Dom starejših občanov Novo mesto, ki jo vodi Jolanda Švent, in skupina za samopomoč , ki se vsak prvi četrtek v mesecu sestane v Društvu upokojencev Novo mesto, Čitalniška ulica 1, ob 9.30, ki jo vodi predsednica društva Renata Šonc.

Svojci bolnika z demenco lahko tu dobijo v razgovoru s prisotnimi vse potrebne informacije o pomoči družini in bolniku. Do ustreznih informacij lahko pridejo s klicem na mobilno številko 040 522 716, ki jo za javnost objavlja operativni sekretar društva.

Poleg omenjene skupine delujejo v društvu odbori za izobraževanje družabnic, izobraževanje zaposlenih na delovnih mestih na katerih pridejo v stik z osebami z demenco, tako imenovane kritične točke, odbor za pomoč namestitve v ustrezen dom, v smislu varovanega stanovanja.

Na petih predavanjih iz letošnjega ciklusa izobraževanja so člani društva prebivalcem, predvsem pa svojcem oseb z demenco, namenili naslednje teme izobraževanja;

Demenca in družben odziv na tegobe te bolezni,

Družabnica in njena vloga,

Prehrana, dodatki k hrani, zdravila pri bolniku z demenco,

Zahtevnosti nege bolnika z demenco,

Pogled psihiatrije na osebo z demenco.

Omenjena predavanja so bila lepo obiskana, v povprečju je bilo prisotnih 35 slušateljev. Organizator, društvo Spominčice Dolenjske, so pričakovali boljši obisk. V društvu pogrešajo večjo aktivnost svojcev, kar odpira slutnjo, da se mnogi še vedno sramujejo bolnika in skrivajo obolelega, kar gotovo ni prav.

Ko v odborih, ki so oblikovani v vseh večjih krajih, opazijo simptome bolezni pri kakšni osebi se odbor poveže s svojci in pomaga skrajšati pot napotitve v obravnavo. Tudi kasneje, ko bolezen napreduje, ta odbor pomeni most med osrednjim odborom, svetom društva in zdravstveno službo v Splošni bolnišnici Novo mesto, ki si prizadeva z ustanovitvijo zdravstvenega centra doseči, da bi bili vsi specialisti na enem mestu. Za bolnike z demenco je pomembna Nevrološka ambulanta, ambulanta za Družinsko medicino. V društvu Spominčice Dolenjske ravno v tem obdobju s pomočjo različnih dejavnikov oblikujejo svet društva, ki ga sestavljajo predstavniki stroke, občine, nege, društva,ki bodo sledili dogajanju v svetu na področju demence.

V zadnjem obdobju je iz nevrologije vzplamtelo novo upanje za bolnike z demenco, da je uporabljen nov način vnašanja zdravil v primeru nevroloških in tudi drugih bolezni, tarčno, v možgane.

Na zadnjem, petem predavanju, sta poslušalcem predstavila vrsto zanimivih podatkov iz pogleda psihiatrije in splošne medicine primarij Peter Kapš, specialist internist in Peter Kapš, specialist psihiater. Številni poslušalci so od srca zaploskali obema in s številnimi vprašanji razširili vsebino obravnave. Z dogodkom se ne zaključuje delo članov društva v letošnjem letu. Že 10. aprila se bo društvo predstavilo na 3. odprtem dnevu Splošne bolnišnice Novo mesto, v septembru, točno v soboto, 21. septembra, na svetovni dan demence, bo izpeljan projekt HOJA ZA SPOMIN v Novem mestu, Straži, Dolenjskih Toplicah, Mirni Peči, Škocjanu, Beli cerkvi, Šentjerneju, Stopičah, s pohodom Ne pozabite me, s katerim želijo pohodniki v modrih barvah opozoriti javnost o resnosti bolezni.

Vodstvo Alzheimer Slovenije in domače društvo Spominčice Dolenjske si tudi prizadevajo, da bi bil 11. Kongres ASK organiziran v zdravilišču Dolenjske Toplice v oktobru letos.

Nalog in želja je veliko. Bolnikov z eno od mnogih oblik demence je vedno več, zato je skrb vseh nas potrebna in že obvezna. V društvo vabijo prostovoljce kot podporne člane in aktivne člane z možnostjo izobraževanja in kasnejše pomoči svojcem in bolnikom.

Prispevek pripravil s slikami sekretar Jože Pečnik

Galerija

_zzzdemenca (1)
_zzzdemenca (10)
_zzzdemenca (2)
_zzzdemenca (3)
_zzzdemenca (4)
_zzzdemenca (5)
_zzzdemenca (6)
_zzzdemenca (7)
_zzzdemenca (8)
_zzzdemenca (9)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava