''V naši občini ni več onesnaženih jam!''

24.3.2019 | 13:00

''V naši občini ni več onesnaženih jam!''

Ob dnevu voda so se jamarji Jamarskega kluba Novo mesto že tradicionalno priključili čiščenju v občini Mirna Peč. Do sedaj so očistili že šest bolj onesnaženih jam, čiščenje jame Grč vrh 1 na Golobinjeku pa za jamarje in tudi občino predstavlja poseben uspeh. »To je bila zadnja bolj onesnažena jama v občini Mirna Peč in lahko s ponosom rečemo, da v naši občini ni več onesnaženih jam,« je po zaključku akcije povedal pobudnik vseh dosedanjih jamarskih čiščenj v tej občini, nekdanji predsednik kluba in vrhunski jamar Jože Tomšič iz Mirne Peči.

Jamarji so bili ob čiščenju jame z relativno majhnim vhodom presenečeni, kaj vse je končalo v njej in kako so jo ljudje sploh izbrali za smetišče. V njej so našli od zdravil do medicinskega materiala, nedoločljivih odpadkov v nakupovalnih vrečah, ostankov barv in lakov, pa tudi gume samokolnice, med železnimi odpadki poleg kose in mlinčka za piškote tudi staro žago amerikanko … »Čiščenje onesnaženih jam je zelo pomembno, kajti na koncu koncev dobimo vsebine teh odpadkov nazaj v pitni vodi. Voda s tega območja pronica v podzemlje in naprej v Temenico ter potem skozi podzemlje v Luknjo, kjer je na primer tudi ribogojnica. In enako je v drugih jamah. Voda izpira smeti v podtalnico, ki jo potem črpamo kot pitno vodo. Jamarji našega kluba čistimo jame že vse od leta 1987 in smo do sedaj na območju Dolenjske očistili 26 jam in objektov, v zadnjih letih pa se odlikujemo tudi po zelo učinkovitem in inovativnem načinu čiščenja oziroma dviganja odpadkov iz jam s pomočjo dvigala na tovornjaku, ki zelo pospeši način dviganja smeti iz jame,« je povedal predsednik JK Novo mesto Zdravko Bučar, kluba, ki v Sloveniji velja za enega najbolj uspešnih. Tako po številu raziskanih in registriranih objektih, pa tudi glede številčnosti aktivnih jamarjev in tudi tistih, ki so sposobni delati na največjih globinah in v najtežjih objektih.

Jamarji novomeškega kluba so na območju občine Mirna Peč do sedaj očistili jame in objekte Grč vrh 3, Malisnica, Grč vrh 2, Grč vrh 4 in Slugovo jamo, lani pa še še najglobljo jamo na območju te občine, to je Malo Vratnico. »Z aktivnim sodelovanjem in kontinuiranimi akcijami vsako leto je mogoče tudi v čistoči podzemlja narediti ogromne korake, sodelovanje domačinov in občine pa je pomembno tudi zaradi dviga splošne zavesti, kaj pomenijo smeti v podzemlju, in na ta način se poveča tudi spontan nadzor, saj se vsi vse bolj zavedamo, da je s smetmi v jami podobno, kot če bi nekdo metal smeti na naše dvorišče,« je menila Vida Tomšič, ki je tokrat imela na skrbi prehrano jamarjev.

''V naši občini ni več onesnaženih jam!''

V akciji je sodelovalo 12 udeležencev, od tega neposredno v jami ali pri njej devet jamarjev. Zaradi relativne majhnosti jame so bili v njej lahko naenkrat le štirje, vse dvige pa so izpeljali ročno. Iz jame so potegnili 47 50-litrskih vreč, kar znaša okoli 4 m3 odpadkov, poleg tega pa so dvignili še 1 m3 železa. Ob koncu čiščenja so odkrili minometno mino iz II. svetovne vojne, zaradi katere so tik pred koncem prekinili čiščenje. Gre za zelo nevarno mino, ki pa zaradi svojega nahajališča ne predstavlja neposredne nevarnosti za okolico in so jo jamarji dodatno zaščitili. Mino bo uničila enota za NUS.

Med udeleženci čiščenja sta bila tudi lanska tečajnika Tomaž Žekar in Mitja Remih, ki sta povedala, da bo JK Novo mesto tudi letos organiziral jamarski tečaj. Ta se bo začel 5. aprila ob 19. uri v prostorih kluba v kleti gasilskega doma poklicne gasilske brigade v Ločni. Cena je 80 evrov, za študente in dijake pa pol manj, s tem, da je v ceni poleg teoretičnega in praktičnega tečaja vključena tudi enoletna izposoja jamarske opreme (več informacij na spletni strani kluba). »Kaj pomeni tak tečaj in kako hitro lahko napreduješ, pove podatek, da smo vsi lanski tečajniki, Mitja Remih, Tomaž Žekar, Primož Zore in Lavra Vovčko, prej kot v enem letu začeli osvajati jame, globoke med 500 do 1000 metri. Seveda ne kot vodilni raziskovalci, pa vendar kot enakovredni člani ekip. Meni jamarstvo daje prijateljstvo, smeh, adrenalin, fizični napor, začimbo v življenju. Smo pa jamarji nepopravljivi optimisti. Veste zakaj? Kar smo prepričani, da se jama ne bo nikoli končala, ampak za vsakim breznom nadaljevala...«

V občini Mirna Peč je minuli konec tedna potekala splošna čistilna akcija, Nataša Rupnik, višja svetovalka za družbene dejavnosti in investicije na občini, pa je povedala, da njihova občina že vsa leta izvaja akcije čiščenja okolja v sodelovanju z društvi (lovsko, turistično, ribiško, športna, kmetijska, kulturna, humanitarna...), domačo OŠ Toneta Pavčka in ostalimi občani, zadnja leta pa pri akcijah sodeluje tudi Komunala Novo mesto. »Naši občini je v vseh teh letih skupaj z občani z manjšimi sredstvi uspelo očistiti vsa večja odlagališča v občini, s pomočjo jamarjev pa bodo očiščene tudi vse podzemne jame. Problematiko novih večjih odlagališč odpadkov zadnja leta ne opažamo in so zato akcije namenjene predvsem čiščenju območij ob glavnih prometnih vpadnicah in nekaterih turističnih znamenitostih. Z grozo ugotavljamo, da ljudje iz avtomobilov še vedno mečejo plastenke in drug material. S pomočjo teh akcij prebivalstvo tudi osveščamo o pomenu skrbi za okolje, zato smo še posebej veseli, da se vsako leto akciji pridružijo tudi učenci domače osnovne šole.«

Jamarski klub Novo mesto

Galerija

jama-11
jama-12
jama-13
jama-14
jama-15
jama-16

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava