DL: Šmarješka enota DSO Trebnje - Želijo si prostovoljcev

19.3.2019 | 13:20

Brigita Marušič

Brigita Marušič

V decembrskem času je stanovalce z obiskom razveselil dedek Mraz. Koliko  veselja je bilo na obrazih, ko je poklepetal z njimi. Poleg spodbudnih  besed pa ni pozabil niti na darila!

V decembrskem času je stanovalce z obiskom razveselil dedek Mraz. Koliko veselja je bilo na obrazih, ko je poklepetal z njimi. Poleg spodbudnih besed pa ni pozabil niti na darila!

Dislocirana enota DSO Trebnje v Šmarjeti s 36 mesti vseskozi polno zasedena – Večina potrebuje pomoč – V domu razne aktivnosti – Kje so upokojenci prostovoljci kot družabniki starejših?

Praznike, zlasti božično-novoletne, je najlepše preživljati doma, v krogu svojih bližnjih, a pride čas, ko je za nekatere najboljša rešitev dom starejših občanov.

V dislocirani enoti Doma starejših občanov Trebnje v Šmarjeti starost preživlja 36 stanovalcev, saj gre za manjši dom, in tu se zaposleni zelo trudijo za lepe medsebojne odnose, da je življenje v domu starim ljudem čim bolj domače in prijetno.

»Zavedamo se, da je odhod iz domačega okolja, kjer so mnogi, zlasti s podeželja, preživeli vse svoje življenje, v dom starejših občanov ena najtežjih preizkušenj v življenju, zato se trudimo res že od začetka stanovalcem biti podpora. Ne opravljamo le svojih storitev, ampak je pomembno, kako to počnemo. Gradimo spoštljiv in dostojanstven odnos,« pove Brigita Marušič, vodja zdravstveno-negovalnega tima v šmarješki enoti.

»V domu zato potekajo razne aktivnosti, tako program javnih del kot razne prireditve, da je vzdušje čim bolj prijetno,« pravi Marušičeva. Ob večjih praznikih, kot je npr. silvestrovanje, pustovanje, martinovanje, pa praznovanje rojstnih dni, se dobijo v skupnem prostoru. Organizirajo tudi piknike. »Stanovalce spodbujamo, da so čim bolj aktivni, da se vključijo v kakšne dejavnosti, kar pač zmorejo in hočejo,« pove Marušičeva. Sodelujejo tudi z otroki iz šmarješkega vrtca in šole, ki oskrbovance razveselijo z obiski in kakšnimi nastopi, enkrat mesečno pride k njim domači župnik g. Andrej Golčnik. Si pa v domu želijo k sodelovanju privabiti tudi prostovoljce, npr. mlajše upokojence, ki bi delovali kot družabniki – lahko bi vodili kako dejavnost ali bili družba stanovalcem.

Dom v Šmarjeti, ki kot dislocirana enota trebanjskega deluje od leta 2007, je vseskozi polno zaseden. V zadnjem času je vlog za bivanje vse več in v kratkem času je vse prosilce nemogoče sprejeti. »Čakalna vrsta se podaljšuje, sprejemamo predvsem starejše, ki pridejo iz bolnišnice – obnemogli ne morejo več skrbeti zase, njihovi bližnji so ves dan v službah, in če res ne morejo več bivati doma, je edina rešitev dom,« pove Marušičeva. Tako največji delež stanovalcev, to je okrog 40 odstotkov, predstavljajo oskrbovanci, ki potrebujejo pomoč pri vseh življenjskih aktivnostih in so popolnoma odvisni od pomoči drugih. 30 odstotkov jih potrebuje delno pomoč, nekateri pa so tudi samostojni in jim zadostuje le spremljanje. Večina sob je dvo- in enoposteljnih. Prednost doma je gotovo majhnost, kar pomeni, da se vsi poznajo in so dobesedno kot ena velika družina, pa tudi lepo naravno okolje – stanovalci lahko v lepem vremenu posedajo okrog doma in uživajo na svežem zraku.

Njihova povprečna starost je 83 let, prevladujejo pa ženske, in med njimi je tudi najstarejša stanovalka, ki šteje že 98 let. Nekateri starostniki v domu bivajo več kot sedem let, ena pa že od vsega začetka, to je enajst let. 42 odstotkov stanovalcev stroške oskrbe krije samih, 23 odstotkov skupaj s svojci, 21 odstotkom pa jih doplačuje občina. Trenutno nimajo nobenega oskrbovanca, ki bi mu vse izdatke plačevala občina.

Znotraj šmarješke enote ali v matično hišo v Trebnje so seveda možne tudi premestitve na željo stanovalcev ali svojcev.

Članek je bil objavljen v 1. številki Dolenjskega lista 3. januarja 2019

Besedilo in fotografiji: L. Markelj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava