V družbi ustvarjalk z Dolenjske in s Štajerske

10.3.2019 | 17:00

V družbi ustvarjalk z Dolenjske in s Štajerske

V soboto, 2. marca, na pustno soboto je Kulturno umetniško društvo Rače pripravilo čudovit večer. V prelepem ambientu gradu Rače smo ga številni obiskovalci preživeli v družbi dveh ustvarjalk Magde Kastelic Hočevar z Dolenjske in Irene Polanec s Štajerske. Na začetku se je predstavila Vokalna skupina Fantje na vasi, ki deluje že 30. leto v sklopu Kulturno umetniškega društva Rače in jo predano vodi Tone Žuraj. Zapeli so Slovenec sem, Rožmarin in pesem Nosek, saj je bila pustna sobota. Po pozdravu Danile Žuraj, voditeljice prireditve, so ustvarjalki z Dolenjske, ki je ravno na ta dan praznovala rojstni dan, zapeli še Pozdravljena slavljenka in ji čestitali za njen praznik. Magdo Kastelic Hočevar iz Žužemberka je predstavila njena sestra Liljana Hrovat. V pogovoru z voditeljico so obiskovalci spoznali ustvarjalno pot Magde Kastelic Hočevar. Pisati je začela že v osnovni šoli, kjer je objavljala pesmi v šolskem glasilu. Poezija je postala njena duhovna hrana, tolažba v stiskah in hvalnica sreči, zvesta spremljevalka skozi vse življenjske preizkušnje. Predstavljene so bile Magdine vse štiri knjige: Čas zrelih trav (2012), Voščim iz srca (2015), Ptice upanja (2016) in Sonce in sence (2018). Nekaj njenih pesmi je tudi uglasbenih, pesem Letni časi je njena sestra tudi zapela. Kulturnica Patricija Simrajh, učiteljica razrednega pouka, ki se ljubiteljsko ukvarja z amaterskim gledališčem, poje v Vokalni skupini Virtus, vodi prireditve, je iz vsake Magdine knjige izbrala nekaj pesmi in jih doživeto predstavila. Magda se ukvarja še s številnimi drugimi dejavnostmi: izdeluje nakit, voščilnice, šiva, plete, kvačka …

Na prireditvi smo spoznali in izvedeli, kako se je začelo Magdino sodelovanje s svetovno znano slikarko Ireno Polanec, saj je likovno opremila kar tri njene knjige. V Beli dvorani gradu Rače je slikarka Irena razstavila originalno sliko z naslovnice Magdine zadnje knjige Sonce in sence, ki je bila v februarju na svetovni razstavi v Parizu. Obiskovalci, ki so napolnili dvorano, so sliko občudovali in se ob njej fotografirali.

Sledilo je druženje ob bogato obloženi mizi in žlahtni kapljici. Tisti, ki smo bili prvič v gradu, smo navdušeni občudovali prvovrstno obnovljeno arhitekturo.

Na čudovitem večeru petja in poezije smo spoznali dve ustvarjalki. Večer nas je vse obogatil in bo še dolgo v našem spominu. Številni obiskovalci, ki so napolnili Belo dvorano račenskega gradu, so bili zelo navdušeni nad prireditvijo.

Helena Murgelj

Galerija

_zzzzc (01)
_zzzzc (02)
_zzzzc (03)
_zzzzc (04)
_zzzzc (05)
_zzzzc (06)
_zzzzc (07)
_zzzzc (08)
_zzzzc (09)
_zzzzc (10)
_zzzzc (11)
_zzzzc (12)
_zzzzc (13)
_zzzzc (14)
_zzzzc (15)
_zzzzc (16)
_zzzzc (17)
_zzzzc (18)
_zzzzc (19)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava