Kaj bomo jedli, kaj pili, v kakšnem okolju živeli in s kakšnimi vrednotami? Odgovori za jutri.

18.2.2019 | 11:25

dr. Jens Otto Andersen

dr. Jens Otto Andersen

Posamezni deli, ki jih lahko analiziramo, statistično obdelamo …

Posamezni deli, ki jih lahko analiziramo, statistično obdelamo …

Celota ...

Celota ...

Z odgovori za jutri se ukvarjamo na Grmu Novo mesto – centru biotehnike in turizma v okviru procesov izobraževanja, usposabljanja, raziskovanja ter pridelave. Z istimi vprašanji se ukvarja v okviru svojega znanstveno raziskovalnega dela tudi dr. Jens Otto Andersen iz Danske. Katere so zakonitosti, ki odločajo o kakovosti hrane? Kaj daje rastlinam in ljudem, ki se z njimi hranimo, vitalnost? Z njegovo pomočjo in v sodelovanju z mednarodno priznanim podjetjem Pio d.o.o. iz Šentjerneja bomo začeli postavljati primerno infrastrukturo za ocenjevanje kakovosti hrane v praksi. Dr. Jens Otto Andersen je soustanovitelj konzorcija v katerem se povezuje z Univerzo v Kasslu (Nemčija) in Inštitutom Louis Bolk na Nizozemskem ter mednarodnega raziskovalnega združenja »Kvaliteta hrane in zdravje«.

S svojimi sodelavci po Evropi je razvil metodo (biokristalizacija), s katero lahko ocenimo vitalnost ali življenjsko moč v hrani. Dr. Andersen razloži, da pomeni vitalnost hrane njeno sposobnost, da podpira naš organizem pri življenjskih procesih v stresnih pogojih. Realna kvaliteta hrane ni samo v kemijski sestavi posameznih sestavin, ampak je bistvenega pomena organizacija strukture teh sestavin, kar simbolično prikazujeta sliki obraza iz njegove predstavitve na predavanjih, v sredo, 13. feb., na Grmu Novo mesto.

Dr. Jens in njegovi sodelavci so v svojih raziskavah ugotovili, da ima hrana večjo vitalno energijo, če je pridelana po ekoloških ali biodinamičnih metodah, čim manj predelana, filtrirana, obdelana … Velik pomen daje zaradi bogate genske pestrosti starim lokalnim sortam rastlin.

Svoje predavanje pa je dr. Jens zaključil z mislijo: «Kvaliteta pridelka je odvisna od kvalitete tal in humusa, ki ga vsebujejo tla.«

Tekst in foto: Hrovat Angelca, Grm Novo mesto

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava