Radeški železni most dobiva novo preobleko

1.2.2019 | 09:50

Radeški železni most dobiva novo preobleko

Radeški železni most, zgrajen leta 1894, ki je drugi najdaljši kovičen most v Evropi, z vidika mesta Radeče in celotne države pa pomemben spomenik tehnične dediščine, zahvaljujoč učenkam radeške osnovne šole dobiva zanimivo preobleko.

Zeleno obarvan mest, kateri se v enem loku pne čez najdaljšo slovensko reko, Savo, je dolg 84 metrov, njegova širina znaša 6 metrov in nosilnost 12 ton. V okviru 33. državnega festivala Turizmu pomaga lastna glava so osmošolke JZ OŠ Marjana Nemca Radeče pod mentorstvom učiteljic Alenke Gros in Bojane Kovačič, krajevno znamenitost, ki je že vrsto let turistična posebnost, pod delovnim naslovom Turistični spominek mojega kraja, spretno izkoristile za promocijsko idejo Radeč. Zamislile so si, da bi bilo zanimivo konstrukcijo radeškega železnega mostu v pomanjšani obliki prenesti v leseno obliko ter jo napolniti z lokalnimi dobrotami. Ob pomoči mizarsko nadarjenih domačinov je bilo tako že moč videti prvi delovni verziji turističnega spominka - embalažo za lokalne dobrote v obliki železnega mostu, katero je možno razstaviti v lesen namizni podstavek in servirno desko za dobrote.

Članice turističnega krožka so se povezale z lokalnimi pridelovalci in v skladu z razpoložljivo kulinarično in ostalo ponudbo kraja, poimenovale njihovo skupno projektno nalogo Od železnega do slastnega mostu, turistični spominek pa njaMMost.

Lesen radeški most bo tako na voljo, ne le kot izdelek, ki predstavlja radeško šolo na vseslovenskem tekmovanju, pač pa bodo prizadevanja usmerjena tudi k temu, da bi spominek lahko sčasoma postal del ponudbe turističnih programov Radeč in protokolarno darilo. Iz večje različice lahko kupec spominka ob razstavitvi dobi lesen podstavek za vroče lonce ali pa desko za rezanje salame in mladega sirčka, veslo pa je praktično uporabno kot kuhalnica za mešanje splavarskega golaž. Iz manjše različice (ki v osnovi služi nosilcu papirnatih servietkov) je možno sestaviti lesen podstavek za skodelico čaja in servirno desko za piškote, veslo (žličko) pa uporabimo za mešanje medu v čaju.

Praktično noto lesene različice radeškega mostu dopolnjuje vsebina, ki je bodisi sladko bodisi slano zapolnjena.

Učenke so premišljeno združile medenjak iz medu lokalnega čebelarja z odtisnjeno podobo mostu, ki simbolizira trden železni most in zeliščni čaj iz posušenih zelišč vertikalne zeliščne stene radeške tržnice v steklenem lončku, ki služi kot skodelica za napitek – tu so simboliko povezale s tekočo reko Savo. Vsebino dalj časa obstojnega turističnega spominka so določile z Ghee maslom, medom lokalnega čebelarja in receptom za medenjake.

V slani različici pa je v ponudbi vrečka širokih špinačnih rezancev, ki simbolizirajo valove reke Save, suha goveja salama in mladi sir, ki so ju nekoč imeli splavarji za malico, danes pa so rezanci in salama lahko sestavini za splavarski golaž.

Da bodo izdelki čim bolj privlačni, se še odločajo o hitro zapomnljivem sloganu med naslednjimi: Radeške dobrote, Valovi Save, Piknik na mostu, Dobrote z mosta, Po Radečah diši, Splavarji se sladkajo.

Osmošolke Lea Čeč, Iza in Zoja Kalin, Blažka Medved, Eva Mlakar in Nea Zagorc so za potrebe projektne naloge vse od lanskega septembra pa do konca januarja postorile marsikaj, od trženjskega načrta, obiskov lokalnih pridelovalcev in obrtnikov, pa do izdelave skice in prototipa ter oblikovanja cenika končnega turističnega spominka.

Šesterica nadobudnih deklet z mentoricama sedaj čaka povratne informacije: po oddani turistični nalogi Turistični zvezi Slovenije v Ljubljani bo sledila predstavitev v Celju v Mercator centru konec meseca marca ali začetek aprila in razglasitev, kako dobro so zastavile projekt, po katerem bo stari železni radeški most, ki je bil v času Avstro-Ogrske tretji največji v monarhiji, še danes pa velja za največjo konstrukcijo z enim samim nosilnim poljem na Slovenskem, zaživel v novi (sladki ali slani) njaMMost preobleki.

Doroteja Jazbec

Galerija

_zzzzzdmost (1)
_zzzzzdmost (10)
_zzzzzdmost (11)
_zzzzzdmost (12)
_zzzzzdmost (13)
_zzzzzdmost (14)
_zzzzzdmost (15)
_zzzzzdmost (2)
_zzzzzdmost (3)
_zzzzzdmost (4)
_zzzzzdmost (5)
_zzzzzdmost (6)
_zzzzzdmost (7)
_zzzzzdmost (8)
_zzzzzdmost (9)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava