DL: Novomeški MC Oton - Vrata odprl s pomladjo

19.1.2019 | 16:10

Pogled z Loke na Kapitelj; objekt bodočega Otona tu ni viden, pomaknjen je bolj na desno ...

Pogled z Loke na Kapitelj; objekt bodočega Otona tu ni viden, pomaknjen je bolj na desno ...

Predstavniki Zavoda Novo mesto, MO Novo mesto, LokalPatriota, DNŠ in  DRPD na izobraževanju metode Keks. Koordinatorica za področje mladine  Sandra Hrovat je prva na levi. (Foto: Zavod Novo mesto)

Predstavniki Zavoda Novo mesto, MO Novo mesto, LokalPatriota, DNŠ in DRPD na izobraževanju metode Keks. Koordinatorica za področje mladine Sandra Hrovat je prva na levi. (Foto: Zavod Novo mesto)

Nastajajoči mladinski center poimenovali po Otonu Župančiču – Prostor za mladinske dejavnosti našli v Domu športa na Loki – Objekt potreben prenove, še letos se bodo lotili pritličja – Poziv mladinskim društvom in organizacijam k sooblikovanju aktivnosti in programov MC Oton

Manjkajoči mladinski center v dolenjski prestolnici je del predvolilnih programov domala vseh županskih kandidatov, strank ali list. Po letih prizadevanj zdaj nastaja pod okriljem Zavoda Novo mesto in bo po trenutnih napovedih vrata odprl spomladi prihodnje leto.

Novi zavod poleg kulture, športa in turizma zajema tudi področje mladine, koordinatorica pa je od junija letos Sandra Hrovat. V tem času se je povezala z nekaterimi društvi in zavodi, ki v mestu že delujejo na področju mladine, in z njimi in novimi, ki se bodo še pridružili, snuje delovanje bodočega mladinskega centra. Kot pravi, bo ta zaživel v Domu športa, dotrajanem objektu ob Župančičevem sprehajališču na Loki, kjer so imela v preteklih letih svoje pisarne številna športna društva. »Z leti je veliko teh društev prostore uporabljalo zgolj za skladišča, med najemniki pa so se znašli tudi zasebni servisi ali celo politična stranka. Skratka, objekt ni imel ustrezne rabe, zato smo te pogodbe prekinili,« pove Hrovatova. Objekt je sicer potreben prenove, največje težave pomenijo neustrezne sanitarije, a je občina v ta namen za letos namenila 25.000 evrov in podoben znesek tudi v prihodnjem letu.

»Letos nameravamo urediti vsaj pritličje objekta, kjer bo Oton dobil prvi dom. Poimenovali smo ga po Otonu Župančiču, saj je ob Župančičevem sprehajališču, ki je svoj opus namenil otrokom. Lokacija je nadvse ustrezna, saj so v bližini tako mestno središče in kulturne ustanove kot športni park, v prihodnosti pa bo tam še ena brv.«

V pritličju bodo v prvih korakih uredili sanitarije in večjo »dnevno sobo« s kuhinjo, saj želijo, da gre za domač prostor, namenjen druženju mladine ali družin, pisanju domačih nalog, zagotoviti želijo tudi učno pomoč, izvedbo ustvarjalnih delavnic itd. V načrtih je tudi prenova prvega nadstropja in mansarde, a bo vse odvisno od razpoložljivih sredstev, urediti pa želijo več pisarn, ki jih bodo v brezplačno uporabo ponudili društvom in organizacijam, ki delujejo v javnem interesu na področju mladine. Trenutno so že dogovorjeni z Društvom za razvijanje prostovoljnega dela, DNŠ, zavodom LokalPatriot, Mavričnimi bojevniki in novomeškimi taborniki, ki so že delovali v omenjenem objektu. »Te različne akterje, ki delajo z mladimi, želimo tudi povezati, poiskati sinergije in skupaj sodelovati pri projektih, evropskih razpisih ipd. Vloga našega zavoda je namreč, da deluje kot koordinator, podobno kot na drugih področjih. Mladinski center bi bil odprt ves dan, od 8. do 20. ure, s tem da bi dopoldne zanj tam skrbela naša zaposlena, popoldne pa LokalPatriot.«

Na vprašanje, ali bo Oton nadomestil dozdajšnji istoimenski klub, ki je letošnjo jesen zaprl vrata v središču mesta, Sandra Hrovat odgovori z ne. »Tu bo mladinski center. Z LokalPatriotom smo načelno dogovorjeni, da bodo popoldne skrbniki te kuhinje, ki je namenjena tudi neke vrste gostinski dejavnosti, lahko boš dobil čaj, kavo ali sendvič, nikakor pa ne alkoholnih pijač.« Poleg tega, da želijo povezati različne akterje na mladinskem področju, so tudi v Zavodu Novo mesto zastavili del programa. Sogovornica med drugim našteje mladinski festival, na katerem bi se društva in posamezniki predstavili s svojimi talenti in projekti, počitniško devettedensko varstvo za šolske otroke, kjer bi se povezali s tistimi, ki podobno varstvo trenutno nudijo za krajši čas, pridružili bi se mreži varnih točk itd. V pritličju objekta želijo urediti tudi garderobe s tuši, ki bi bile na voljo uporabnikom športnih površin na Loki.

»Za vse te programe se povezujemo tudi s srednjimi šolami, kjer smo se že predstavili in povabili njihove mentorje, da bi sodelovali v naših programih. Najbolj se je odzvala gimnazija, ki je že povezana z Razvojnim centrom in zaposlitvenimi delavnicami, kamor bi se priključili kot partner. Bili smo tudi na Šolskem centru in zasnovali prvo delavnico z njimi, ki bo 24. novembra tu, v Kocki (nekdanja mala dvorana v Kc Janeza Trdine; op. av.), in bomo deloma reciklirali naša oglasna platna in iz njih naredili sedalne vreče, prvo opremo za nastajajoči center,« še pove Hrovatova in doda, da vabijo tudi preostale k sooblikovanju programa oz. dejavnosti v Otonu.

Članek je bil objavljen v 45. številki Dolenjskega lista 8. novembra 2018

Mirjana Martinović

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (2)

20.1.2019+2     + (2)     – (0)     Oceni True Truic 

Dom Športa bo klastninjen s strani DNŠ Patriot študentske oligarhije NM, Sokolski dom ki bi bil primeren za tako dejavnost se bo pa sčasom lasninil po 3 osebah tako kot ves center mesta. Vse stavbe so lastninjene preko 3,4 oseb in podjetij, društev. Novomeščani so največji Butalci v Slo. Pred očmi jim kradejo javno dobro, v zahvalo jim naklonijo 65% zmago na volitvah. naj to razume kdor lahko....jaz ne:)

20.1.2019+1     + (1)     – (0)     Oceni Jožko 

Imaš prav, te dejavnosti bi veliko bolj spadale v Sokolski ali Narodni dom, kakor komu ime ljubše. To je popolnoma odročno in ima še kup drugih pomanjkljivosti za te dejavnosti. Narejen je bil za namene športa in ne tega kar se v večini dejavnosti namerava sedaj pojaviti v tej zgradbi. To ni prav nič ustrezno za to kar gospa opisuje da bo. In prav nič ni "dotrajan", je še v zelo dobrem stanju. Mogoče ima pa namen koga, ki v tem času ni priljubljen, spraviti ven na sofisticiran način. Po lastnih izkušnjah sodeč, pri tej občinski oblasti, je marsikaj možno. Bog ne daj imeti opravka z njo, če "se prav ne pišeš". Rad bi videl, da se motim !

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava