Izjemna Ela Petan do dveh odličij na 28.Grand Prix Croatia 2019

15.1.2019 | 08:15

Izjemna Ela Petan do dveh odličij na 28.Grand Prix Croatia 2019

Minuli vikend je v Samoborju potekal zelo močan mednarodni turnir v karateju, ki se ga je udeležilo 1618 tekmovalcev iz 24. držav in 212. klubov. Turnir je potekal od petka do nedelje. V soboto zvečer je potekal tudi izjemen karate spektakel s finalnimi boji in številnimi gosti. Karate klub Brežice je zastopala ekipa sedmih tekmovalcev, ki so tekmovali v treh kategorijah kat (Maja Lazanski, Ela Petan in Nastja Galič) in petih kategorijah borb (Tjaša in Saša Petkovič, Ela Petan, Ana Sever in David Matija Lavrič).

Med borci kluba je v petek prvi na tatami stopil David Matija Lavrič, ki je nastopil v kategoriji kadetov do 52kg. V prvem krogu se je pomeril s Tarasovom in Norveške, borbo otvoril s čudovito brco in uvodni dvoboj dobil s 3:2. V drugem krogu se je borba končala neodločeno (2:2), zaradi prve dosežene točke pa je v naslednji krog napredoval Ivelj (Hrvaška), ki pa se žal ni prebil do finala, zato upanja na repasaž ni bilo.

V soboto so potekala najmočnejša tekmovanja, saj so med drugimi nastopili tudi vsi najboljši v članskih konkurencah. Karate klub Brežice je kot edina Slovenka v kategoriji kate članice zastopala Nastja Galič. Tekmovanje v katah je bilo izredno zanimivo, saj so bile med prijavljenimi le najboljše katašice iz posameznih državnih reprezentanc, med njimi kar nekaj dobitnic medalj z največjih tekmovanj. Nastja je v prvem kolu proti slovaški reprezentantki Vanušankovi izvedla kato Annandai. Kljub solidni Nastjini izvedbi pa jo je tokrat Slovakinja z odlično izvedbo kate Suparimpei presenetila in za las z rezultatom 2 : 3 premagala. Slovaška reprezentantka je potem zmagovala vse do polfinala, kjer pa je morala priznati premoč odlični Makedonki, kasnejši finalistki Jovanovski, in se ni uvrstila v finale, s tem pa je tudi Nastji tokrat žal zaprla pot v repasažne boje za bronasto kolajno.

V nedeljo so na borišča stopile tudi mlajše tekmovalke v katah. Najprej je nastopila Maja Lazanski, mlada brežiška tekmovalka, za katero je bil to prvi nastop na tako velikem tekmovanju. Maja je izvedla zahtevno mojstrsko kato Seipai, vendar izvedba tokrat ni bila zadostna za uvrstitev v višje kroge tekmovanja. Kmalu za Majo je na tatamije stopila še naša najbolj vsestranska tekmovalka Ela Petan, ki suvereno tekmuje tako v katah, kot tudi v športnih bojih. Ela je tekmo odprla odlično, vendar je v četrtfinalu žal morala priznati premoč kasnejši zmagovalki turnirja, Eszter Takacs iz Madžarske. Kljub porazu v četrtfinalu je Ela zbrala moči in si z brezhibnimi izvedbami zahtevnih mojstrskih kat, skozi repasažne boje, kjer so jo čakale vrhunsko pripravljene nasprotnice, priboriti bronasto kolajno.

Nedeljo nam je vsem polepšala Ela Petan, verjetno najkompletnejša karateistka v Sloveniji. Po dopoldanskem težkem tekmovanju v katah, je v popoldanskem delu navduševala navzoče z zelo dinamičnimi in atraktivnimi borbami. V petih bojih in končnemu tretjemu mestu v kategoriji mlajših kadetinj do 50kg je dokazala, da se lahko kosa z najboljšimi borkami v tem delu Evrope in da bo v prihodnje zagotovo ena tistih, ki bo pisala zgodovino kluba. Ela je v prvem krogu premagala Hrvatico Martičevo, v drugem Madžarko Sinkovo (4:1), v tretjem Bosanko Krndijo, v polfinalu s Softičevo (BiH) je vodila z 1:0 5 sekund pred iztekom borbe, a sodniki ji očitno niso dovolili nastopa v velikem finalu. Zmago so ji dobesedno ukradli z dvema podarjenima točkama nasprotnici in z zelo nekorektnim ravnanjem časomerilca. Kljub temu, da je bila Ela vidno prizadeta nad nekrivico, se je kljub poškodbi noge in čeljusti iz preteklih borb zbrala in v boju za tretje mesto dobesedno deklasirala Tolstovo iz Ukrajine (6:1). Zaslužena medalja je za mlado tekmovalko velika vzpodbuda za naprej, hkrati pa dokaz velikega napredka, ki ga je dosegla v zadnjih letih.

Z zmago pri mlajših kadetinjah nad 55kg je začela tudi Saša Petković, ki je v prvem krogu z 2:0 premagala Alibašičevo (BiH), v drugem pa je klonila proti Baotičevi iz Hrvaške.

Ana Sever (mlajše kadetinje nad 55kg) in Tjaša Petković (deklice do 36kg) sta tokrat ostali brez vidnejše uvrstitve, vsekakor pa je celotna ekipa nastopila zelo konkurenčno in pokazala, da postaja ekipa kluba vse bolj homogena in kvalitetna, zato se za prihodnost kluba ni bati ...

Karate klub Brežice

Galerija

_zzzzzkarate (1)
_zzzzzkarate (10)
_zzzzzkarate (11)
_zzzzzkarate (12)
_zzzzzkarate (13)
_zzzzzkarate (14)
_zzzzzkarate (15)
_zzzzzkarate (16)
_zzzzzkarate (17)
_zzzzzkarate (18)
_zzzzzkarate (19)
_zzzzzkarate (2)
_zzzzzkarate (20)
_zzzzzkarate (21)
_zzzzzkarate (22)
_zzzzzkarate (23)
_zzzzzkarate (24)
_zzzzzkarate (3)
_zzzzzkarate (4)
_zzzzzkarate (5)
_zzzzzkarate (6)
_zzzzzkarate (7)
_zzzzzkarate (8)
_zzzzzkarate (9)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava