Rdeči križ: Kako smo pomagali v letu 2018

5.1.2019 | 12:00

Rdeči križ: Kako smo pomagali v letu 2018
Rdeči križ: Kako smo pomagali v letu 2018
Rdeči križ: Kako smo pomagali v letu 2018
Rdeči križ: Kako smo pomagali v letu 2018

Socialne pomoči v letu 2018: Delitev prehranskih paketov je potekala vsak mesec, pomoč je prejemalo cca. 230 družin, pomagali smo tudi z občasnimi pomočmi, ki jo prejema še cca. 630 družin trikrat letno. Letos smo razdelili 3553 prehranskih paketov ali skupaj 58.000 kg hrane. Prejemniki so najpogosteje tisti, ki živijo sami (en član), ki so hkrati brezposelni ali starejši in najemniki stanovanj; družine, kjer je zaposlen le en odrasel, z več otroki in so najemniki stanovanj.

V skladišču nas je obiskalo 487 uporabnikov, ki so prišli po obleko in obutev, razdelili smo 4250 kg oblačil. Posredovali smo 628 kosov pohištva. Dnevno se pri nas oglašajo ljudje, ki potrebujejo svetovanje in individualni razgovor, skupaj se jih je oglasilo 480 takih uporabnikov.

V razdelilnici hrane, ki jo je obiskovalo sedem uporabnikov, je bilo razdeljenih 1519 toplih obrokov v vrednosti 5.615 eur. Nudili smo tudi pranje perila, ki se je uporabilo 95-krat in 120-krat je bila uporabljena kopalnica za tuširanje.

Na nas se je tudi letos obrnilo 125 družin s prošnjami za plačilo najnujnejših življenjskih stroškov za najemnine, ogrevanje, dodatno zdravstveno zavarovanje, elektrike, komunale, nabavo stanovanjske opreme. Pomoč je prejelo 108 družin v skupni vrednosti 15.804 eur. V začetku šolskega leta 2018/2019 smo razdelili 187 naročilnic za nabavo šolskih potrebščin za osnovnošolce in srednješolce iz družin v stiski v vrednosti 11.680 eur. Tudi v tem šolskem letu imamo 17 dijakov in študentov, ki prejemajo štipendije donatorjev preko OZRK Novo mesto. V ta namen smo letos razdelili že 5.712 eur. Za plačila in pomoči smo porabili skupaj 33.100 eur. V Sklad za pomoč ljudem v stiski smo letos zbrali 26.300 eur od posameznikov in gospodarskih družb. Pokrovitelj sklada je Krka, d.d., z znatno vsakoletno donacijo.

Posamezne akcije zbiranja sredstev za posameznike so se zbirale za pomoč pri dodatnih terapijah po poškodbi (Gašper) in zdravljenju (Silva), za obnovo hiš (Rajkovi), za pomoč po požaru v Čadražah in so prinesele 70.000 eur, ta sredstva so bila namenjena za tiste, ki so se zbirala.

Gimnazijski Božiček in predpraznično druženje na RK Novo mesto

Dijaki in profesorji Gimnazije Novo mesto že tretjič izvedli dobrodelno obdarovanje starejših. Akcijo je na šoli usklajeval 4. b razred, denar so zbirali vsi razredi ob pomoči profesorjev, in zbrali 769 eur. S tem denarjem so nakupili različne izdelke, ki so jih zložili v domiselno okrašene škatle, in naredili 26 daril. Konec decembra je 11 dijakinj 4. b skupaj s prostovoljkami OZRK Novo mesto, obiskalo 26 starostnikov na domu in jih obdarilo. Ob koncu obdarovanja so dijakinje takole strnile vtise: “Presenečene smo bile nad odprtostjo naših obdarovank, saj so nas videle prvič. Z gostoljubnostjo so pokazale, da je bil naš obisk zanje nekaj posebnega. S čilostjo, optimizmom in humorjem dobro kljubujejo svojim letom, bolezni in samoti. Ena od starostnic nam je ob slovesu dejala, da je največja revščina samota.”

Tudi prednovoletno druženje z uporabniki v humanitarnem centru RK Novo mesto, je 13 prostovoljk Gimnazije Novo mesto pa je pod mentorstvom profesoric, organiziralo že tretjič. Najprej so se dijaki skupaj z vključenimi v dolg program socialne aktivacije in uporabniki socialnih programov RK spoznali ob toplem čaju, kavi in sladkih dobrotah. Nato so vsi skupaj ustvarjali novoletne okraske in servietno tehniko na les ter v kuhinji spekli medenjake. Za zaključek so tri dijakinje na kitare zaigrale še nekaj prijetnih pesmi, ob tem pa so poizkusili medenjake in si zaželeli vse dobro v prihajajočem letu. Mladi so za uporabnike socialnih programov pripravili tudi zelo bogata božična darila, ki so jih bili zelo veseli. Taka druženja bogatijo tako prostovoljce kot uporabnike in upamo, da se ponovno srečamo prihodnje leto. Sodelovanje z dijaki Gimnazije Novo mesto prinese v našo hišo RK in v dome starejših, ki jih obiščejo, poglabljanje medsebojnih stikov, spoznavanja in bogatitev izkušenj. Zbrana sredstva, ki so jim še ostala so namenili za socialno ogroženi družini s štirimi majhnimi otroki, ki se zbirajo v Sklad za pomoč ljudem v stiski.

Uspešen dobrodelni bazar Iz omare za otroke

Območno združenje RK Novo mesto je 20. in 21. decembra, v novomeški Qlandiji organiziralo dobrodelni bazar Iz omare za otroke. Na stojnici smo za dobrodelne prispevke podarjali številne izdelke: ročno izdelan nakit, okraski iz polstene volne, izdelki udeleženk ročnih del, izbor izdelkov za ponovno uporabo ... Z izkupičkom od bazarja bomo razveseliti otroke s posebnimi potrebami, ki so iz socialno šibkih družin. Zahvaljujemo se vsem ljudem dobre volje, ki jim je mar.

Na novomeškem Rdečem križu od oktobra izvajamo program socialne aktivacije z novo skupino 20 udeležencev, ki se z delom in učenjem aktivno angažirajo na različnih področjih. Dobrodelna akcija in izvedba dobrodelnega bazarja je projekt te skupine. Lotili so se ga od načrtovanja, preko ustvarjanja izdelkov do postavitve stojnice in promocije ter izvedbe zbiranja sredstev. Tudi namen so določili sami in ker so ocenili, da bi otroci s posebnimi potrebami najbolj potrebovali pomoč, so se odločili, da pomagajo prav njim. Ti otroci so v družinah, ki jim Območno združenje Rdečega križa Novo mesto skozi celo leto nudi pomoč s paketi s hrano, finančno pomočjo in psihosocialno podporo.

Z dobrodelnim bazarjem Iz omare za otroke smo zbrali 1.600 eur, kar je več od načrtovanega. S pomočjo bomo razveselili najmanj šest otrok, saj bomo pokrili njihove različne življenjske stroške.

Sekretarka Barbara Ozimek

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (2)

8.1.2019–6     + (1)     – (7)     Oceni vl 

Rdeči križ je in bo prava roganizacija v službi pomoči potrebnih! V primerjavi s Karitasom se premalo oglašate na spletu. Razmislite in nabavite tudi bobne, če bo treba! (vika lozar)

10.1.2019+8     + (8)     – (0)     Oceni Franci D 

Poznavalec je izjavil, da te človekoljubne organizacije veliko sredstev porabijo za delovanje nje same, ubogim tako preostane le okoli 20%.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava