DL: Poleg glasbe jih povezujejo še sorodstvene in prijateljske vezi

1.12.2018 | 11:30

DL: Poleg glasbe jih povezujejo še sorodstvene in prijateljske vezi

Ansambel Blaža Hutevca je mlad in obetaven ansambel iz Dolenjske. Kljub mladosti, zasedba deluje komaj dve leti, so nase opozorili z več uspehi na pomembnih festivalih narodno-zabavne glasbe. Z resnim in odgovornim delom želijo razveseljevati ljudi in soustvarjati podobo domače glasbe pri nas, za katero verjamejo, da bo tudi v prihodnje ostala tako priljubljena.

Ansambel Blaža Hutevca prihaja z Gorenjih Lakovnic pri Novem mestu. Prvič je nastopil decembra 2016 na šolskem koncertu Srednje strojne šole v Novem mestu. Takrat so se resno lotili vaj in začeli nastopati na javnih prireditvah. Kot pravi vodja ansambla Blaž Hutevec, so se vsi člani ansambla dobro poznali že pred ustanovitvijo, vsak je že imel nekaj izkušenj v različnih priložnostnih ansamblih. »Ko sva se z Nejcem odločila, da zapustiva prejšnjo zasedbo, sva k sodelovanju povabila pevko Ingrid, ki je tudi moja sestrična, nato pa smo potrebovali še basista in vokalista in pridružil se je še Gašper. Tako smo dobili vokalista in basista v enem. Zdaj pa smo nerazdružljiva ekipa, zelo dobro se razumemo in smo prijatelji, tudi ko nismo na odru,« pravi Blaž in dodaja, »sorodstvene vezi so močne in zato smo še bolj povezani kot drugi«. Zasedbo sestavljajo Nejc Stopar, ki igra kitaro in povezuje program, Ingrid Kralj, ki poje in skrbi, da je pogled na oder zmeraj lep, Gašper Kralj igra bas kitaro in poje, Blaž Hutevec pa igra harmoniko in poje.

Ansambel Blaža Hutevca izvaja narodno-zabavno glasbo, ob kateri so rastli, v repertoar pa so vključili še zabavne skladbe. Najraje izvajajo glasbo slovenskih narodno-zabavnih legend, kot so: Lojze Slak, Slavko Avsenik in Franc Mihelič. Seveda pridejo na vrsto tudi melodije drugih ansamblov. Nastopajo na različnih prireditvah, povsod tam, kjer je veselo. Začeli so z abrahami, rojstnimi dnevi, obletnicami, v letošnjem letu pa so imeli lepo število veselic. Veseli so, da je njihov koledar, kamor pišejo nastope, iz meseca v mesec bolj popisan, kar dokazuje, da so na pravi poti.

V ansamblu ustvarjajo tudi lastno avtorsko glasbo. Trenutno so izdali štiri avtorske skladbe, do konca leta pa nameravajo posneti še dve. V kratkem bo izšla tudi najnovejša z letošnjega Ptujskega festivala. Večina besedil je izpod peresa Igorja Pirkoviča, se pa na tem področju kalijo tudi sami. Za glasbo poskrbi Blaž Hutevec, ki si na ta način prizadeva dati skladbam svoj stil igranja. Njihova največja uspešnica je skladba »Polka dviga krila«, s katero so bili izbrani med 10 najboljših polk na Polkafestu, videospot pa ima tudi največ ogledov. Veseli so, da jo nekateri z njimi že glasno prepevajo na nastopih. Prav tako sta priljubljeni skladbi »Sanjam« in »Soseda«, za katero je besedilo napisal Blažev oče Mirko. Vse svoje posnetke sproti delijo z obiskovalci kanala Youtube. V prihodnjem letu načrtujejo snemanje videospota, obiskati pa želijo vse večje festivale, ki so pomembni za prepoznavnost ansambla in promocijo. Nekaj festivalskih izkušenj že imajo. V Cerkvenjaku so lani osvojili srebrni klopotec, v Dolenjskih Toplicah so postali lani absolutni zmagovalci festivala, v Guštanju so bili tretji, na Ptuju pa so letos prejeli Korenovo plaketo za najboljšo vokalno izvedbo. Blaž Hutevec pravi: »Udeležba na festivalih se nam zdi zelo pomembna, sploh za mlade ansamble. S festivali se pokažemo ljudem po vsej Sloveniji, opazijo nas drugi glasbeniki in uredniki, pridobimo promocijo na radiih, televiziji in v časopisih ter konec koncev tudi kakšno nagrado, ki dokazuje dobro opravljeno delo.« Sicer pa je njihova največja želja, ki ji bodo sledili, ustvarjanje glasbe, ki ji bodo poslušalci radi prisluhnili in jo vzeli za svojo. Ob trdem in resnem delu pričakujejo, da bo katera izmed njihovih skladb tako dobra in sedla v ušesa poslušalcev, da bo lahko »ponarodela«. Največ pa jim pomeni, da na njihovih nastopih poslušalci z njimi vriskajo, pojejo in plešejo. O svoji zgoščenki še ne razmišljajo, verjamejo pa, da bi z njo lahko zaokrožili opravljeno delo ob prvi okrogli obletnici delovanja. V ansamblu so prepričani, da je pri nas še dovolj prostora za mlade ansamble. Verjamejo, da je še vedno velik odstotek prebivalcev v Sloveniji, ki posluša in živi z narodno-zabavno glasbo. Tej glasbeni zvrsti vse več prisluhnejo tudi mladi, zato so v ansamblu enotnega mnenja, da se s trdim delom in pridnostjo da prilesti zelo visoko.

Letošnje počitnice so člani ansambla preživeli zelo delovno. Med tednom so bili v službi, ob koncih tedna pa so bili delovni na odrih. Za miren dopust jim je ostalo bolj malo časa in si ga bodo, kot pravijo, privoščili v oktobru. »Vsaj na plaži ne bo gneče,« se še nasmehne 19-letni Blaž Hutevec, duša in gonilna sila ansambla.

Članek je bil objavljen v 38. številki Dolenjskega lista 20. septembra 2018

Lojze Bojanc, foto: arhiv ansambla

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava