Pihalni orkester Krka na Martinovem koncertu trikrat spravil Stražane na noge

14.11.2018 | 13:00

Pihalni orkester Krka na Martinovem koncertu trikrat spravil Stražane na noge
Pihalni orkester Krka na Martinovem koncertu trikrat spravil Stražane na noge

Ne pravijo zastonj, da je povsod lepo, doma pa najlepše. Tako se je izkazalo tudi v petek, 09. novembra, ko je PO Krka občanom Straže pripravil pravo Martinovo glasbeno gostijo!

Vemo, da je orkester svojo virtuoznost in visok nivo glasbenega ustvarjanja potrdil že na številnih odrih, doma in v tujini, a kljub temu vsako leto Stražanom, ki orkestru v Rumanji vasi nudijo prostor za vaje, v sodelovanju z domačim kulturnim in vinogradniškim društvom pripravijo zdaj že tradicionalni Martinov koncert.

Orkester skozi vse leto intenzivno ustvarja in s svojo prisotnostjo bogati glasbeno podobo Slovenije, s svojimi gostovanji pa slovensko bit srčno in ponosno predstavlja še na tujem.

Kot je povedal dirigent orkestra Matevž Novak, ki je letos kar sam duhovito in prijetno povezoval program, orkester še ureja vtise z nedavnega gostovanja v belgijskem mestu Zele, kamor jih je povabil njihov veliki prijatelj - belgijski skladatelj Bart Picqueur. Na festivalu so imeli priložnost igrati ob orkestrih iz Belgije in Nizozemske - po odzivih sodeč, so svojo nalogo odlično opravili. Predstavili so se med drugim tudi s Kozinovo Belo krajino - omeniti velja, da je priredbo prav za to priložnost naredil dirigent Matevž Novak sam, najbolj pa so »zažgali« s presenečenjem, ki so ga pripravili nizozemskemu orkestru, ko so le ti v čast slovenskih gostov zaigrali Adamičevo Tra ta ta, člani pihalnega orkestra Krka pa so v dvorani vstali in na ves glas pomagali peti, tako je slovenska pesem postala hit glasbenega vikenda. Da bi nam še bolje pričarali to vzdušje, se je ta pesem spontano razlegla tudi na petkovem večeru.

Če bi torej govorili o narodni zavesti, lahko mirno trdimo, da je orkester s petkovim koncertom, ko je lep del večera namenil slovenski popevki, z Orkestražo (moški pevsko zasedbo PO Krka) pa slovenski zborovski pesmi (Mi, Slovenci vinca ne prodamo; Oj, Triglav, moj dom in Bratci, veseli vsi) poskrbel, da so obiskovalci slovensko pesem ponesli s seboj. Naloga bujenja narodni zavesti torej opravljena z odliko.

Prav prijetno presenečenje sta domačemu občinstvu pripravila pevska gosta - Matjaž Matej Kastelic (mentorja: profesorica Marjetka Podgoršek Horžen, GŠ Brežice in profesor Dejan Heraković, Konservatorij za glasbo Novo mesto) in njegova hčerka Kristina Kastelic (mentorica: Irena Yebuah Tiran, GŠ Marjana Kozine Novo mesto), ki sta izjemno lepo poustvarila slovenske popevke: Vzameš me v roke; Trideset let; Nasloni se name; Mati, bodiva prijatelja; Prvič in zadnjič; Zato sem noro te ljubila, … Skupaj pa znamenita dueta Mamma, son tante felice in Con te partirò.

Kristina Kastelic je s čutno in prepričljivo odpeto Gershwinovo They can't take that away from me pokazala, da se odlično znajde tudi v jazzovskem momentu. Kristina sodeluje pri različnih pevskih sestavih, zborih in kot solistka na številnih koncertih. V musicalu Levji kralj je nastopila v vlogi Simbe. Trenutno sodeluje tudi v operi Deseti brat. Sama pravi, da ji izziv predstavlja pevsko izražanje v različnih glasbenih zvrsteh - ljudska, zborovska, narodna, pop, popevke, musical, jazz in klasično petje.

Omenimo, da je poleg sodelovanja pri številnih zasedbah Matjaž Matej Kastelic v komorni operi Krst pri Savici pevsko poustvaril vlogo duhovna, v komorni operi Pod svobodnim soncem pa vlogo Tunjuša. Kot solist je nastopal tudi v tujini.

Oba pevska gosta redno bogatita bogoslužje v Frančiškanski cerkvi svetega Lenarta.

Čeprav se je tradicionalni voditelj Martinovega koncerta Martin letos javil samo po telefonu – šel je namreč v Francijo po svojo novo gosko Željko, saj je lanska zvezdnica žal preminula, je koncert odlično uspel! Publika je kar trikrat vstala in tako res potrdila orkestru, da so pripravili odličen program, toplega aplavza pa je bil deležen tudi voditelj dirigent Matevž Novak.

Kot vedno je Društvo vinogradnikov Straža poskrbelo, da so obiskovalci lahko z lastnimi brbončicami ocenili letošnjo letino kapljice; polna dvorana zadovoljnih obiskovalcev pa za orkester gotovo lahko šteje kot potrditev odličnega dela! Poslušalci pa imamo priložnost, da delu orkestra sledimo, ga podpiramo in se veselimo krasnih dosežkov!

KUD Straža
foto: Boštjan Pucelj

Galerija

BPu-dv2945
BPu-dv2982
BPu-dv2985
BPu-dv3004
BPu-dv3015
BPu-dv3137

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava