DL: Radioamaterji - Včasih mogoče zadnji up

13.11.2018 | 13:30

Brane Čuk ob sprejemno-oddajni postaji v stavbi radiokluba na Dolnji  Prekopi med vzpostavljanjem zveze. Vsaka sekunda šteje, ko gre za  resnične razmere. (Foto: M. L.)

Brane Čuk ob sprejemno-oddajni postaji v stavbi radiokluba na Dolnji Prekopi med vzpostavljanjem zveze. Vsaka sekunda šteje, ko gre za resnične razmere. (Foto: M. L.)

Zakaj sodobni čas še ni odpisal takih na videz zastarelih povezav

Radioklub Iskra Prekopa je z avgustovsko vajo, imenovano Aron 3, preveril svojo pripravljenost za delovanje v izrednih razmerah in je zadovoljen z dosežki.

»Aron je mednarodno radioamatersko omrežje, vzpostavljeno za uporabo ob velikih naravnih in drugih nesrečah. Zagotavlja komunikacijo tudi takrat, ko zmanjka elektrike ter ne delujejo telefonske in druge povezave. S tokratno vajo smo želeli preveriti, ali delujejo oddajniki, antene in druga oprema ter razpoložljivost in usposobljenost članov našega kluba, ki uporabljajo omenjeno opremo. Tako smo preverili delovanje radioamaterskih zvez na UKV-področju na frekvenci 145,350 MHz v izrednih razmerah,« je po vaji povedal Brane Čuk, v klubu vodja sprejemno-oddajne sekcije.

Radioamaterstvo še kljubuje novodobnim komunikacijskim sistemom.

Za to preizkušnjo so izbrali kraje v celotni kostanjeviški občini in ugotovili, da z vsakega mesta na tem območju lahko vzpostavijo zvezo z drugimi kraji. To torej pomeni, da bi radioamaterji lahko ob nesreči večjih razsežnosti poslali klic na pomoč ali druge informacije od vsepovsod v kostanjeviški občini tudi takrat, ko bi druge zveze odpovedale, ugotavljajo v klubu. V klubu tudi menijo, da so radioamaterske zveze dragocena komunikacijske rezerva, čeprav danes prevladuje brezžično, satelitsko podprto komuniciranje. Primer, ki to potrjuje, je po besedah Braneta Čuka zadnja balkanska vojna, v času katere so bili edina mogoča, še zlasti pa edina varna komunikacijska zveza med okupiranimi območji in npr. zahodno Evropo prav radioamaterji. To o radioamaterstvu so nam pred časom povedali tudi nekateri hrvaški častniki, ki so sodelovali v znani obsežni vojaški operaciji Vihar in ki so tudi drugače ob blizu doživljali moč in nemoč komunikacijske in druge tehnologije v povezavi s človekovo psihološko pripravljenostjo za delovanje v skrajnih razmerah. Vajo Aron 3, ki so jo, kot rečeno, pred kratkim izvedli v kostanjeviški občini, so pripravili prav ob predpostavki, da se je zgodilo nekaj, kar zlomi tehniko in ljudi, in da v takih razmerah hitri klic radioamaterja lahko pomeni zadnje upanje.

Na vaji je po Čukovih besedah sodelovalo deset radioamaterjev domačega kluba. »Vzpostavili smo prek štirideset zvez, pri čemer smo uspešno vzpostavili prav vse zveze z upravno postajo na Prekopi in rezervno upravno postajo v Kostanjevici na Krki. Z izjemo upravne postaje so bile vse druge postaje z majhno močjo in večinoma z ročnimi antenami,« je Brane Čuk povedal o nekaterih značilnostih preizkusa, ki poznavalcem področja povedo veliko več.

Radioklub Iskra Prekopa S59DDT, to je namreč omenjeni klub, je vajo organiziral v čast praznika kostanjeviške občine.

Članek je bil objavljen v 36. številki Dolenjskega lista 6. septembra 2018

M. Luzar

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava