Manj svečk za manj grobov - danes prižgana sveča, jutri okoljska težava

28.10.2018 | 14:50

Manj svečk za manj grobov - danes prižgana sveča, jutri okoljska težava
Manj svečk za manj grobov - danes prižgana sveča, jutri okoljska težava
Manj svečk za manj grobov - danes prižgana sveča, jutri okoljska težava

Med 27. oktobrom in 1. novembrom 2018 bo po več krajih po Sloveniji potekala že deseta ekološko humanitarna akcija Manj svečk za manj grobov. Njen namen je, da namesto pretiranega okraševanja grobov s svečami in plastičnim cvetjem, kar predstavlja tudi veliko obremenitev za okolje, sredstva raje namenimo za nakup medicinskih pripomočkov ter zdravljenje bolnih in življenjsko ogroženih. Tudi letos imajo Slovenci možnost prižgati virtualne svečke s poslanim SMS s ključno besedo SVECKA za 1 € ali SVECKA5 za 5 € na 1919. 

V zameno za prostovoljni dar bodo darovalci prejeli zastavico sočutja, s katero se bodo lahko okolju prijazno poklonili spominu na preminule. Na ta način je bilo v preteklih letih skupaj zbranih že skoraj 250.000 €. Primož Jelševar, predsednik Fundacije Svečka, ki je organizator projekta se spominja začetkov pred desetimi leti: »Takrat je skupaj stopilo nekaj mladih Zagorjanov. Želeli smo opozoriti na pretiravanje ob dnevu spomina na naše pokojne, ne le s svečami in cvetjem tudi z načinom oblačenja, ki je mnogokrat spominjal na kakšen modni dogodek. Danes je v organizaciji preko 400 aktivnih prostovoljcev in 120 organizacij, s katerimi sodelujemo vsako leto, še več pa je tistih, ki so idejo povzeli in jo razvijajo na svoj način. Veseli smo, da so ljudje dobrodelno akcijo posvojili, da lahko v svojih lokalnih okoljih pomagajo drug drugemu.«

Geslo akcije ostaja: »Pomagajmo tistim, ki še živijo, če nismo mogli vsem, ki se jih te dni spominjamo.«

V projektu sodeluje 120 organizacij iz vse Slovenije in preko 400 prostovoljcev. Fundacija Svečka bo vsa na stojnicah in prek sporočil SMS zbrana sredstva namenila vnaprej znanim prejemnikom. Akcija s stojnicami bo letos potekala v Celju, Mariboru, Murski soboti, Zagorju ob Savi, Trbovljah, Hrastniku, Novem mestu, Litiji, Šmartnem pri Litiji, Grosuplju, Domžalah, Logatcu, Velenju, Šmartnem ob Paki in Savi, darovati pa bo mogoče tudi na drugih lokacijah po Sloveniji, kar sproti objavljamo na spletni strani in socialnih omrežjih.

V Zagorju ob Savi bodo letos vsa zbrana sredstva namenili Alenki Mikuš, ki je zaradi nesrečnega padca z drevesa postala tetraplegik. Potrebuje 24-urni nadzor, ki je mogoč le na intenzivnem oddelku UKC, kjer pa postelje potrebujejo za druge poškodovance. Nega na domu stane 5.000 EUR mesečno, večino stroškov krije hči Tina z družino in sorodniki. Prepričani so, da bodo z zbranimi sredstvi lahko pomagali družini, ki se je znašla v hudi stiski.

V Trbovljah bodo vsa zbrana sredstva namenili nakupu profesionalnih defibratorjev za potrebe Reševalne službe Zdravstvenega doma Trbovlje. Omenjeno napravo reševalci uporabijo v primeru srčnega zastoja, saj z njo lahko ponovno vzpostavijo normalno delovanje srca.

Sredstva zbrana v Hrastniku bomo namenili za nakup Avtomatskega ventilatorja z efektivnim modulom CPAP za terapijo na kraju dogodka. Uporablja se v nujnih primerih kjer je potrebno oskrbeti dihalno pot ter je v pomoč pri premestitvah hudo bolnih ali  poškodovanih pacientov v bolnišnice.

V Celju bodo letos zbrani denar namenili Društvu svetovalcev za laktacijo in dojenje, za nakup pripomočkov (tehtnice za novorojenčke, črpalke za mleko …), ki jih potrebujejo pri delu. Svetovalci društva so za mlade mamice včasih edina lučka v poporodni zmešnjavi. So tisti, ki dostikrat prvi opazijo poporodno depresijo in so tisti angeli, ki pomagajo novorojenčkom. Svoje delo opravljajo s srcem in prostovoljno in večkrat s svojim denarjem kupijo tisto, kar je nujno potrebno za mlade mamice. V upanju, da bi še več mamicam in novorojenčkom bila omogočena pomoč bodo letos ravno svetovalci Društva rdeča nit akcije.

Prostovoljci iz Domžal bodo zbrana sredstva namenili Domu upokojencev Domžale za nakup antidekubitusnih blazin za postelje in vozičke. Blazine preprečujejo in zdravijo preležalnine pri starostnikih, ki jih povzroča dolga oskrba, zlasti dolgotrajno ležanje.

V Grosuplju in Šmarju Sap so prostovoljci zbrana sredstva želeli nameniti za pomoč petmesečni Tini, ki naj bi po težki operaciji srčka potrebovala zahtevno oskrbo in rehabilitacijo. Tina operacije na žalost ni dočakala, saj so se angelčki odločili, da jo povabijo v svojo družbo. Kljub temu akcijo nadaljujejo. Zbrana sredstva bodo namenili njeni žalujoči veččlanski družini, ki je ostala v hudi čustveni, socialni in finančni stiski. V primeru, da bo zbranih sredstev več kot jih bo družina potrebovala, bodo preostanek sredstev namenili za obnovitev defibrilatorja, ki stoji na Taborski cesti v Grosupljem.

Zbrana sredstva bosta občini Litija in Šmartno pri Litiji skupaj s KS Sava in KORK Jevnica namenili za invalidski stopniščni vzpenjalec – goseničar, ki bo namenjen za transport bolnikov, ki živijo v večstanovanjskih hišah brez dvigal. Pripomoček bomo podarili reševalni enoti ZD Litija.

Krajevne skupnosti Hotič, Polšnik in Gabrovka bodo sredstva namenili za nakup defibrilatorjev v domačih krajih.

Prostovoljci iz društva Namesto pike vejica v Murski soboti in v Mariboru bodo zbrana sredstva namenili za plačilo nevrofizioterapevtskih obravnav za otroke s posebnimi potrebami. Zbrati želijo vsaj 3500 EUR, da bi tako vsakemu od njihovih otrok omogočili kakovostnejše življenje brez bolečin in jim pomagali postaviti novo vejico na poti do cilja.

Prostovoljci iz Šmartnega ob Paki bodo zbrana sredstva namenili Binetu iz Podgore, ki je zbolel za levkemijo, za nadaljnja zdravljenja.

Prostovoljci projekta 72 ur brez kompromisa iz Novega mesta bodo zbirali CUDV Draga za otroke z motnjami v duševnem razvoju.

Prostovoljci iz Velenja bodo zbrana sredstva namenili Društvu za boj proti raku Velenje. Društvo deluje že od leta 1990, primarno vodilo društva je razbijati tabuje o raku in poučevati o zdravem načinu življenja ter pomenu zgodnjega odkrivanja raka z vzpodbujanjem ljudi, da se udeležujejo preventivnih pregledov in da so pozorni na začetne morebitne znake rakastega obolenja. Cilj delovanja je uresničevanje programa mednarodne zveze ter s tem tudi slovenske Zveze društev za boj proti raku SLOVENIJA IN RAK 2020.

Več informacij o 10. dobrodelni akciji Manj svečk za manj grobov najdete na spletni strani www.manjsveck-manjgrobov.si in na Facebook strani https://www.facebook.com/ManjSveckManjGrobov.

Pišete nam lahko na e-naslov info@manjsveck-manjgrobov.si ali pa za medijsko izjavo pokličete vodjo akcije Primoža Jelševarja na telefonsko številko 041 764 896

ekipa Manj svečk za manj grobov 2018

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava