DL: Lovni turizem - Največ je Italijanov

18.10.2018 | 14:40

Bojan Valenčič s ptičarko Frido

Bojan Valenčič s ptičarko Frido

Bojan Valenčič iz Metlike ima edini v Beli krajini podjetje, ki se ukvarja z organizacijo komercialnega lova za lovske goste, večinoma za tujce na Hrvaškem. Organizira namreč lov na divjad, za katero se odloči lovec ali skupina lovcev. Tudi sam je že 46 let lovec in je član lovskih družin Loka Črnomelj in Družac-Bosiljevo na Hrvaškem.

V okviru podjetja Diana – storitve komercialnega lova večinoma organizira lovni turizem na Hrvaškem, največ v loviščih, v katerih je vzel v najem kvoto odstrela prepelic in kljunačev in ki se razprostirajo na 30.000 hektarjih od Siska do Velebita. »Lov na prepelico in kljunača organiziram izključno za italijanske lovce. Na Hrvaškem pa zato, ker je bil po osamosvojitvi Slovenije sklenjen dogovor med vladajočo koalicijo in Zelenimi ter so sprejeli zakon, ki prepoveduje lov na vso pernato divjad, ki se seli, torej tudi na prepelice in kljunače. Zlasti za slednje je to povsem nelogično, saj zgolj preletijo Slovenijo, kar jim uspe v treh nočeh. Selijo se namreč s severa na jug za deževniki, ki so njihova edina hrana. Slovenija bi s prepovedjo lova rada rešila svetovno populacijo kljunačev, kar pa ni logično, saj jih smejo loviti tako v Italiji kot na Hrvaškem,« pove Valenčič. Kot ve iz izkušenj, je za Italijane lov na kljunače zanimiv prav zato, ker gre za edino divjo perjad, ki je ni mogoče rediti v umetni reji.

Sicer pa Bojan organizira komercialni lov tudi na drugo divjad po vsej Sloveniji, kjer prav tako prevladujejo tujci, večinoma Italijani. Med Slovenci, ki prihajajo v Belo krajino, pa je največ lovcev na fazane. Če je potrebno, gre z lovci na lov tudi sam, in če nimajo psov, vzame s seboj svoje tri lovske pse ptičarje. Sicer pa šola tudi mlade lovske pse skupaj z njihovimi lastniki.

Članek je bil objavljen v 31. številki Dolenjskega lista 2. avgusta 2018

M. Bezek Jakše

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava