DL: Pasuljada - Kuhanje kot ritual

13.10.2018 | 20:00

Jože Pezdirc in Dragica Piškurič sta v Gribljah skuhala najboljši pasulj. (Foto: M. B. J.)

Jože Pezdirc in Dragica Piškurič sta v Gribljah skuhala najboljši pasulj. (Foto: M.
B. J.)

V Gribljah bodo očitno še dolgo kuhali pasulj, saj si to želijo tako tekmovalci kot obiskovalci

Podjetje Pezdirc iz Gribelj je prvo avgustovsko nedeljo na gribeljskem kopališču pripravilo v sodelovanju s Turističnim društvom Griblje in Društvom kmečkih žena Griblje že 15. tekmovanje v kuhanju pasulja. V kuharskih veščinah se je pomerilo 13 ekip, tekmovanje pa je bilo mednarodno, saj sta prišla tudi tekmovalca s Pake onkraj Kolpe, v dveh ekipah Big Berryja pa so bili tekmovalci iz Španije, Madžarske, Bolgarije in Finske. Kaj je 23 kuharjev v približno treh urah zvarilo v svojih kotlih, je ocenil Matjaž Cotič, bivši član državne kuharske reprezentance in svetovni podprvak v kuhanju testenin. Po njegovem mnenju je bil najboljši pasulj ekipe Banda PP, v kateri sta bila Jože Pezdirc s Krasinca in Dragica Piškurič iz Gribelj. Druga in tretja pa sta bili ekipi Športno-turističnega društva Poljane iz Poljan pri Mirni Peči, od koder so sicer prišle tri ekipe. V drugi najboljši ekipi sta kuhala Marija in Drago Saje, v tretji pa Ana Zupan in Drago Retelj.

Majda Pezdirc je povedala, da so nameravali že prenehati organizirati pasuljado, a si tako tekmovalci kot obiskovalci želijo tovrstne prireditve. Večina ekip, ki se pomerijo v kuhanju, je že vrsto let stalnih, gribeljska pasuljada pa je za njih postala že pravi ritual. Znova se je potrdilo tudi, da je pasulj še kako priljubljena jed. 70 litrov pasulja, ki so si ga ljudje lahko kupili za kosilo, je namreč pošlo v treh urah, prav tako pa je šlo za med še približno toliko pasulja, ki so ga skuhali tekmovalci.

Članek je bil objavljen v 32. številki Dolenjskega lista 9. avgusta 2018

M. B. J.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava