Bo stranišče plačljivo na vseh bencinskih črpalkah?

24.9.2018 | 13:50

Organizacija dela in najem delovne sile sta v pristojnosti najetih podjetij. (foto: Dreamstime)

Organizacija dela in najem delovne sile sta v pristojnosti najetih podjetij. (foto: Dreamstime)

Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

Ko je nuja, je treba ustaviti tudi na bencinski črpalki. Toda pogled na umazano stranišče hitro povzroči jezo, še posebej če smo morali za uporabo sanitarij plačati.

Bencinski servisi imajo na različnih prodajnih mestih različne sisteme čiščenja stranišč, kar vpliva tudi na uporabnike oziroma njihove denarnice. Na nekaterih avtocestnih lokacijah so nameščene dostopne kontrole do sanitarij, za katere je treba plačati 50 centov. Ob plačilu s kovancem uporabnik sanitarij prejme vavčer z dobroimetjem z enako vrednostjo, ki ga lahko unovči za nakup v trgovini bencinskega servisa.

Kot so pojasnili v družbi Petrol, sanitarne prostore na večini njihovih bencinskih servisov v Sloveniji čistijo zaposleni sami. Okoli 85 odstotkov servisov je v upravljanju najemnikov, ki sami organizirajo tudi čiščenje teh servisov.

To niso berači, temveč zaposleni v čistilnih servisih

Na nekaterih večjih bencinskih servisih ob avtocestah in v večjih mestih je sistem povsem drugačen. Čeprav naj bi bila uporaba sanitarij brezplačna, je namigov, da je zaželen »prostovoljni prispevek«, več kot dovolj. Za čiščenje nekaterih bencinskih servisov ob avtocesti imajo družbe sklenjene pogodbe o čiščenju, za kar so odgovorni zaposleni več čistilnih servisov. Njihov način pobiranja denarja na straniščih v zameno za njihovo storitev pa je marsikoga zmotil, kar je poleg nečistoče tudi najpogostejši razlog za pritožbe. V eni od družb pojasnjujejo, da imajo s servisi dogovorjeno obvezno število ur prisotnosti njihovih zaposlenih, s čimer naj bi bila tudi zagotovljena čistoča, ki jo stranke zahtevajo.

Denar pobirajo, čistijo bolj slabo

A več let uporabniki bencinskih servisov opozarjajo na enak problem. Številni uporabniki se namreč pritožujejo, da naj bi se tisti, ki so odgovorni za čiščenje sanitarij, bolj kot s čiščenjem ukvarjali s pobiranjem »prostovoljnih prispevkov«. Ob vstopu na stranišče vas uslužbenec čistilnega servisa zelo glasno pozdravi in pokaže na krožniček, na katerem zbirajo denar. To naj bi po mnenju nekaterih uporabnikov počeli zelo vsiljivo, tudi podjetja priznavajo, da so prejela kar nekaj pritožb na ta račun. Predvsem v poletnih mesecih, ko je tudi frekventnost prometa bistveno večja. S tem pa je najbrž tudi zaslužek na teh lokacijah premo sorazmeren številu uporabnikov.

Na bencinskih servisih pravijo, da sta organizacija dela in najem delovne sile v pristojnosti najetih podjetij, ki morajo izvesti pogodbeno zahtevana dela. Na najbolj obremenjenih bencinskih servisih se čiščenje opravlja 24 ur na dan, bencinski servisi pa pri zaslužku nimajo deleža.

Svet 24

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava