DL: Poskus velike tatvine - Zaradi alarma je zbežal

23.9.2018 | 15:50

Alojz Jenič, ki so ga v Novo mesto pripeljali iz celjskih zaporov, je poskus velike tatvine priznal. Zagovarjal se je sam. (Foto: L. M.)

Alojz Jenič, ki so ga v Novo mesto pripeljali iz celjskih zaporov, je poskus velike
tatvine priznal. Zagovarjal se je sam. (Foto: L. M.)

Alojzu Jeniču s Suhorja pet mesecev zapora za poskus velike tatvine pred dobrima dvema letoma – Že v zaporu zaradi premoženjskih kaznivih dejanj, zato enotna kazen

Prejšnji teden so s prestajanja zaporne kazni iz celjskih zaporov na novomeško okrožno sodišče pripeljali Alojza Jeniča iz Suhorja, brezposelnega mladeniča brez poklica in premoženja, očeta enega otroka. Na predobravnavnem naroku je bil obsojen za poskus kaznivega dejanja velike tatvine.

Alojzu Jeniču, ki se je zagovarjal sam, torej brez odvetnika, je obtožnica očitala, da je 31. maja 2016 okrog 10. ure skušal vlomiti v zaprto gospodarsko poslopje v Dragah, da bi si skušal prilastiti, kar bo vrednega našel. V okno je vrgel zidak, a sprožil se je alarm, kar sta zaslišala dva soseda ter prihitela na kraj dogajanja. Jenič je zato zbežal in kaznivega dejanja ni dokončal, a policija mu je prišla na sled in ga prijela.

Okrožni državni tožilec Srečko Hočevar je v primeru priznanja krivde predlagal pet mesecev zapora, kar se je tudi zgodilo. Obtoženec, ki je bil že kaznovan, v glavnem zaradi premoženjskih kaznivih dejanj, se je strinjal, krivdo je priznal in okrožna sodnica Betka Šimc mu je glede na prošnjo po izreku enotne kazni – Jenič namreč prav zdaj prestaja zaporno kazen eno leto in 11 mesecev zapora – ugodila. Sledila je tudi predlogu tožilca ter Jeniču tako izrekla dve leti in tri mesece zapora, kar je mesec dni manj, kot bi bil seštevek kazni.

Obtoženec, zoper katerega oškodovanec premoženjskopravnega zahtevka ni priglasil, je oproščen plačila vseh stroškov postopka.

Članek je bil objavljen v 27. številki Dolenjskega lista 5. julija 2018

L. Markelj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava