Valvasorjevi mednarodni grafični dnevi - odprtje pregledne razstave, grad Bogenšperk

19.9.2018 | 17:00

Govorci na otvoritvi:

Umetniški vodja Valvasorjevih mednarodnih grafičnih dni: Janko Orač

Kustosinja razstave: Kristina T. Simončič

Župan občine Šmartno pri Litiji: Rajko Meserko

Kulturni program bo obogatila Glasbena šola Bučar.

Trajanje razstave: Razstava bo na ogled do 28. marca 2019.

Sodelujoči umetniki:

Nevenka ARBANAS, Zagreb, Hrvaška

Lucija BERDIN, Čakovec, Hrvaška

Hamo ČAVRK, Novo mesto, Slovenija

Stevan ČUKALAC, Maribor, Slovenija

Črtomir FRELIH, Radomlje, Slovenija

Matjaž GEDER, Gornja Radgona, Slovenija

Vlado GORESKI, Bitola, Makedonija

Svetlana JAKIMOVSKA RODIĆ, Ljubljana, Slovenija

Barbara JURKOVŠEK, Dol pri Ljubljani, Slovenija

Igor KONJUŠAK, Zagreb, Hrvaška

Nina KOŽELJ, Kamnik, Slovenija

Jožica MEDLE, Šentjernej, Slovenija

Nataša MIRTIČ, Novo mesto, Slovenija

Tina MOHOROVIĆ, Straža, Slovenija

Ivo MRŠNIK, Dragomer, Slovenija

Janko ORAČ, Novo mesto, Slovenija

Luka POPIČ, Podgorje, Slovenija

Zdenka POZAIĆ, Zagreb, Hrvaška

Zora STANČIČ, Ljubljana, Slovenija

Ivana STANKOVIĆ, Niš, Srbija

Franco VECCHIET, Trst, Italija

Leon ZAKRAJŠEK, Zagreb, Hrvaška

Aleksandra ZALOKAR, Krško, Slovenija

Mojca ZLOKARNIK, Ljubljana, Slovenija

Letošnja pregledna razstava predstavlja grafična dela 24 umetnikov iz Slovenije in tujine, ki so nastajala na gradu Bogenšperk v okviru Valvasorjevih mednarodnih grafičnih dni v preteklih štirih letih (2014-2017) in od katerih večina do sedaj še ni bila na ogled javnosti.

Valvasorjevi mednarodni grafični dnevi so se rodili iz želje po vnovični vzpostavitvi grafičnega centra na kraju, ki velja za zibelko slovenske grafične produkcije. Skupne moči umetniškega vodje Janka Orača in nekdanje direktorice Javnega zavoda Bogenšperk, Joži Vovk, so botrovale, da so pred petimi leti skupaj s takratnim kustosom in sedanjim direktorjem Galerije Božidar Jakac, Goranom Milovanovićem, in strokovno sodelavko iz Tehniškega muzeja Slovenije, mag. Martino Orehovec, zasnovali program Valvasorjevih mednarodnih grafičnih dni, ki je obujal in v moderni preobleki ponovno oživil grafično produkcijo v mednarodni zasedbi kot odmev na leta 1678 ustanovljeno prvo bakroreznico in tiskarno na Slovenskem.

Na štirih kolonijah in razstavah, ki so jim sledile, je ustvarjalo in razstavljalo 24 tako že uveljavljenih umetnikov kot tudi mlajših, ki so šele stopili na svojo ustvarjalno pot. Na kolonijah so umetniki obudili stara in stkali nova poznanstva ter ob delu v skupni delavnici izmenjavali izkušnje in še dodatno izpilili svoje znanje različnih klasičnih in modernejših grafičnih tehnik. Vsako leto so se v okviru možnosti nadgrajevali prostori in oprema grafične delavnice ter se izvajale izboljšave razstavnega prostora, hkrati pa je rasel in se oblikoval tudi fond grafične zbirke JZ Bogenšperk, ki danes obsega že več kot 130 enot. Umetniške zgodbe razstavljenih del se vrtijo okoli sedanjosti, v kateri živimo, govorijo nam o lepoti in bogati zgodovini Bogenšperka in njegove okolice ter nam odstirajo pogled v notranje življenje umetnikov.

Pregledna razstava Valvasorjevih mednarodnih grafičnih dni je nastala v sodelovanju Javnega zavoda Bogenšperk in Galerije Božidar Jakac Kostanjevica na Krki.