DL: Pokopališki red - Odlok usklajuje dejansko stanje

16.8.2018 | 14:20

ilustrativna slika (Foto: arhiv)

ilustrativna slika (Foto: arhiv)

Metliški občinski svetniki so tudi z odlokom pokopališko dejavnost prenesli na Komunalo Metlika – V Kloštru prihodnje leto – Na devetih pokopališčih 1.809 grobov in štiri grobnice – V povprečju za 11 odst. višje cene grobarin

Po doslej veljavnem odloku o pokopališki in pogrebni dejavnosti v metliški občini so za pokopališko dejavnost in pokopališki red v občini skrbele mestna in krajevne skupnosti, na območju katerih so pokopališča. V resnici pa so na vseh pokopališčih dejavnost prenesli na Komunalo Metlika. Izjema je le pokopališče v Kloštru, za katerega skrbi krajevna skupnost Gradac, a tudi za tega bo od začetka januarja prihodnjega leta skrbela Komunala.

Ker pa vsa zemljišča, na katerih so urejena pokopališča, niso v občinski lasti, bo morala občina pridobiti razpolagalno pravico. Za večji del zemljišč je razpolagalna pravica dogovorjena oz. se dogovarjanje zaključuje. Tako so bile za zemljišča rimokatoliškega župnijstva na pokopališčih v Metliki, Rosalnicah in Podzemlju sklenjene najemne pogodbe do 7. junija 2026, ki jih je mogoče podaljšati. Letna najemnina znaša 200 evrov za vsako pokopališče, vendar predmet najema niso tudi cerkve. Za pokopališči v Radovici in na Jugorju sta bili za zemljišča v lasti rimokatoliškega župnijstva lastniku posredovani v pregled najemni pogodbi, katerih predmet je najem zemljišča na pokopališču. Prav tako za pokopališče na Suhorju, kjer pa je bila za pokopališče, vežico in parkirišče leta 2011 sklenjena služnostna pogodba za 30 let za 683 evrov enkratnega nadomestila. V služnostno pogodbo je bila zajeta služnostna pravica razširitve pokopališča, ki obsega izdelavo novega opornega zidu, zagotovitev novih pokopnih mest, prostora za raztros pepela ter ureditev ekološkega otoka za odpadke, upravljanje, vzdrževanje, obnova in uporaba razširjenega pokopališča. Del pokopališča je v lasti zasebnika, s katerim pa se še niso dogovorili o razpolagalni pravici.

Prav tako se še niso dogovorili o razpolagalni pravici za del pokopališča v Bušinji vasi z zasebnim lastnikom ter za del pokopališča na Krasincu s člani agrarne skupnosti. Zemljišče, na katerem je pokopališče na Hrastu, pa sedaj še leži v hrvaški katastrski občini Sekuliči. V katastru je vpisano kot družbena lastnina, lastnik pa naj bi bila občina Metlika. Na podlagi arbitražne odločitve na sodišču v Črnomlju poteka postopek nastavitve zemljiške knjige, v katerem bo metliška občina predlagala vpis lastninske pravice na zemljišče v svojo korist.

Za zemljišče na pokopališču v Kloštru, ki je v lasti rimokatoliškega župnijstva, bodo morali skleniti najemno pogodbo, katere osnutek je bil že usklajen z lastnikom. Pogodbo naj bi predvidoma sklenili v začetku prihodnjega leta, ko bo upravljanje pokopališča s krajevne skupnosti Gradac prešlo na Komunalo Metlika.

Kakšen bo po novem na desetih pokopališčih v metliški občini pokopališki red, je natančno zapisano v odloku, ki so ga metliški svetniki na zadnji seji občinskega sveta sprejeli v prvi obravnavi. Hkrati so sprejeli tudi sklep o spremembi cen nakupa grobnega mesta in vzdrževanja pokopališč, ki jih ureja Komunala Metlika. Cene so se v povprečju zvišale za 11 odst. Nakup žarnih in enojnih grobov velja 150 evrov, za grobna mesta, širša od enega metra, pa 250 evrov. V metliški občini je na devetih pokopališčih, torej brez Kloštra, 708 enojnih grobov, katerih lastniki bodo po novem za vzdrževanje pokopališča morali odšteti 20,31 evra na leto. Lastniki grobov, ki so širši od enega metra, teh pa je v občini 1.042, bodo odšteli 27,93 evra, za 59 grobov, ki so širši od 180 cm, ter za štiri grobnice pa po 50,78 evra. Vse cene so brez DDV. Tako bodo prihodki upravljavca pokopališč letos dobrih 46.000 evrov, kar bo ob racionalizaciji dela in zbiranju ter odstranjevanju odpadkov pokrilo stroške vzdrževanja pokopališč.

Članek je bil objavljen v 21. številki Dolenjskega lista 24. maja 2018

M. Bezek-Jakše

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava