DL: Tržna niša - Ladje in jahte jih nosijo v svet

16.8.2018 | 13:15

Direktor in lastnik Metalike Igor Arh (desno) je po uradnem odprtju  novih prostorov šel v družbi poslovnih partnerjev, družinskih članov in  drugih udeležencev skozi proizvodno halo. (Foto: M. L.)

Direktor in lastnik Metalike Igor Arh (desno) je po uradnem odprtju novih prostorov šel v družbi poslovnih partnerjev, družinskih članov in drugih udeležencev skozi proizvodno halo. (Foto: M. L.)

Podjetje Metalika, specializirano za izdelavo notranje opreme za navtično področje, odprlo nove proizvodne prostore v sevniški industrijski coni in zaznamovalo 15-letnico delovanja – Prisotni na evropskih trgih od Španije do Rusije, zadnja leta pa prodirajo tudi na kitajski trg

Podjetje Metalika s sedežem v Leskovcu pri Krškem, specializirano za izdelavo notranje opreme za različno vrsto ladij, je 17. maja odprlo nove proizvodne prostore v sevniški industrijski coni. Tako je zaznamovalo tudi 15-letnico delovanja.

Na to lokacijo v prve lastne prostore se je podjetje, katerega direktor in lastnik je Igor Arh iz Leskovca pri Krškem, preselilo v začetku leta 2005, potem ko je marca 2003 začelo delati v Boštanju v najetih prostorih. Arh je v Boštanju začel s še dvema sodelavcema, ob poznejši preselitvi jih je bilo skupno sedem. »Danes naša ekipa skupaj šteje 26 predanih sodelavcev, brez katerih našega razvoja – kljub vsej moderni tehnologiji – ne bi bilo,« je direktor Arh povedal na nedavni slovesnosti.

Metalika opremlja tri glavne vrste plovil. Prvo so potniške križarke in veliki trajekti, pri katerih so se specializirali za javne prostore, kot so dvorane, avle, restavracije in podobno. Drugo področje, ki ga označujejo z offshore, je opremljanje bivalnih prostorov na naftnih ploščadih in delovnih ladjah ter tudi ribiških ladjah. Tretja skupina plovil, ki jih opremlja omenjeni sevniški proizvajalec, so velike jahte, daljše od 15 metrov.

Podjetje je v teh letih sodelovalo v več odmevnih projektih. »Opremljali smo rečno jahto za sudansko vlado. Sodelovali smo pri razvoju in izdelavi pohištva za jadrnico Shipman 63, ki je nato v letu 2006 postala jadrnica leta v Evropi. Kot začetniki v poslu smo bili na to ponosni, verjetno vsaj tako kot takrat Seaway, ki jo je izdeloval. Sodelovali smo pri opremljanju luksuznih potniških ladij razreda freedom class in oasis class. Pred olimpijskimi igrami leta 2012 v Londonu smo opremili katamaran Millenium Diamond, ki je verjetno še danes najlepši katamaran na Temzi. Razvili smo svoj sistem pohištva New Look, s katerim smo uspešno opremljali naftne ploščadi in ostale tovorne ladje. Sodelovali smo pri prenovi ene od še vedno kultnih megajaht – Carinthia VII. Opremili smo največjo megajahto Maybe, zgrajeno v Španiji. Še kaj bi se našlo …, pa danes vseh projektov ne štejemo več tako podrobno. Ponosno lahko rečem, da je majhna Metalika danes prisotna in prepoznavna na vseh pomembnih evropskih trgih, kjer se gradijo ladje in jahte – vse od Španije pa do Rusije. Časi so se začeli spreminjati, tako da pohištvo začenjamo ponujati tudi kitajskim kupcem,« je povedal Arh.

Metalika želi še močneje vstopiti na najzahtevnejše področje opremljanja jaht in še bolj okrepiti inženirski del ekipe. »Zadnji investicijski ciklus smo konec prejšnjega leta zaključili s prizidkom, ki ga danes svečano odpiramo. Nova hala je zgrajena v dveh etažah. S tem smo podvojili proizvodne površine, ki sedaj znašajo približno 2.000 kvadratnih metrov. S tem smo končno pridobili prepotreben prostor za kakovostno delo. Poleg hale smo v tem investicijskem ciklu kupili novo horizontalno žago za razrez plošč, robno furnirko in avtomatsko skladišče plošč. S slednjim smo mnogo bolje izkoristili skladiščni prostor, saj smo ga postavili v prvo etažo, kar ni tako običajna tehnološka rešitev. Hkrati smo zelo zmanjšali dnevne logistične izgube na notranjem transportu, ki se jim zaradi pomanjkanja prostora prej nismo mogli izogniti,« je povedal Igor Arh na nedavni slovesnosti, ki so se je udeležili poleg zaposlenih tudi številni poslovni partnerji iz vrste evropskih držav. Tam so podjetju čestitali med drugimi velik poznavalec navtike Japec Jakopin, predsednika območnih obrtnih zbornic Sevnica in Krško Drago Krošelj in Dušan Arh in sevniški župan Srečko Ocvirk, ki je podjetju izročil listino občine Sevnica.

Ime družbe je povezano z njenimi začetki, ko je podjetje precej delalo s furniranimi aluminijastimi ploščami. »Pa še bolje gre v uho kupcem na tujih trgih kot npr. Mizarstvo Arh,« pojasnjuje direktor Igor Arh, ki je na nedavnem praznovanju omenil tudi, da je mizarstvo večdesetletna tradicija v njegovi družini.

Članek je bil objavljen v 21. številki Dolenjskega lista 24. maja 2018

M. Luzar

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava