Vesoljec Šega je obiskal Loški Potok

29.7.2018 | 15:20

Vesoljec  Šega je obiskal Loški Potok

Na zasebnemu obisku v občini Loški Potok se je v začetku meseca z družino, soprogo in sinovoma, mudil 66-letni Michael Ronald Sega, prvi kozmonavt slovenskega rodu. Njegovi stari straši izhajajo iz Travnika oziroma Šegove vasi. Znameniti rojak pa se ni svetovno uveljavil le kot vesoljec, ampak je tudi strokovnjak na področju vesoljske tehnologije in fizike. Leta 1994 je prvič poletel v vesolje kot inženir poleta Discovery STS-60, nato je bil koordinator urjenja posadk v vesoljskem sodelovanju ZDA in Rusije. Bil pa je tudi pilot poveljnik odprave Atlantis STS-76, med katero se je raketoplan 24. marca 1996 združil z rusko vesoljsko postajo Mir. Šega je nato v ameriških rezervnih letalskih silah deloval do leta 2005, ko se je upokojil s činom generalmajorja.

Leta 2008 je takratni občinski svet, župan je bil Janez Novak, v Loškem Potoku soglasno sklenil, da bo prvi naziv častnega občana podelil ravno svojemu rojaku. Vendar mu priznanje na takratni osrednji občinski prireditvi, 4. oktobra, zaradi njegove odsotnosti ni bilo vročeno. Leta 2007 si je Sega rojstni vasi svojih krušnih prednikov ogledal iz helikopterja, kot uslužbenec ameriške vojske, a časa, da bi se dotaknil tal, ni imel. Priložnost se mu je ponudila tokrat. »Lahko smo ponosni, da imamo tudi takega rojaka,« je ob izročitvi priznanja dejal župan Ivan Benčina.

Sega (Šega) je občino Loški Potok prvič obiskal leta 1994. Takrat je učencem in številnim zbranim razlagal o poletu v vesolje, z sorodniki pa je obujal spomine na srečanje pred 24. leti.

Tokratni obisk ob deževnemu vremenu je v marsičem podobnem onemu iz marca leta 1996, ko se je drugič podal v vesolje kot poveljnik in pilot posadke Atlantis STS-76, med katero se je z raketoplanom združil z rusko vesoljsko postajo MIR. »Osem dni je bila zemeljska obla okovana z oblaki, šele ob izdihljaju poleta se je razkril naš planet, na njem tudi prelepa Slovenija, kakršna je videti te dni. Ja, izpolnil sem obljubo predsedniku Kučanu iz leta 1994, da bom ob naslednjem poletu posnel Slovenijo, obsijano soncem,» se spominja.

Dobrodošlico so ameriškim rojakom izrekle tudi članice pevske skupine društva podeželskih žena Povasjenke, s potoško himno rojaka Antona Debeljaka, Moj Loški Potok.

Milan Glavonjić

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava