Jubilej prve javne fakultete v Novem mestu – 10 let FIŠ

8.7.2018 | 15:15

 Jubilej prve javne fakultete v Novem mestu – 10 let FIŠ
 Jubilej prve javne fakultete v Novem mestu – 10 let FIŠ

Na Fakulteti za informacijske študije v Novem mestu so v sredo, 4. julija, s slovesno prireditvijo, ki so se je udeležili mnogi ugledni gostje s področja izobraževanja, politike, gospodarstva in drugih področij, obeležili 10 let obstoja in delovanja fakultete.

FIŠ je prva javna fakulteta v Novem mestu in edina fakulteta, ki deluje kot samostojno zavod, izven okvira katere od slovenskih univerz. Dekan FIŠ prof. dr. Dejan Jelovac se je v svojem slavnostnem nagovoru ozrl v minulih 10 let, hkrati pa nakazal številne izzive, ki fakulteto čakajo v prihodnosti.  "Na Fišu smo že od samega začetka pred desetimi leti izoblikovali jasno poslanstvo, vizijo in vrednote. Celotno obdobje, ki smo ga prehodili, je bilo posvečeno našim individualnim in kolektivnim naporom, da ostanemo zvesti našem poslanstvu in viziji, ter da v vsakdanji praksi akademskega življenja uresničujemo vrednote, katerim smo zavezani. Zavedamo se naše vloge v trajnostnem razvoju lokalnega dolenjskega in slovenskega okolja. Leta 2020 bomo primerljivi z uglednimi akademskimi inštitucijami JV Evrope.«

»V desetletnem obdobju je FIŠ postala ugleden visokošolski zavod v Sloveniji, ki izvaja študijske programe za pridobitev izobrazbe na prvi, drugi in tretji stopnji, ima zaposljive diplomante, je znanstveno-raziskovalno prepoznan v mednarodnem okolju in hkrati vpet v nacionalno in regionalno družbeno ter gospodarsko okolje,« je zbranim med drugim dejal slavnostni govornik dr. Stojan Sorčan, direktor Direktorata za visoko šolstvo. Kot je dejal, novi razvojni cilji fakultete nakazujejo še večje sodelovanje z različnimi akterji v lokalnem in regionalnem.

Slovesne prireditve se je udeležil tudi župan MO Novo mesto Gregor Macedoni. »S ponosom in veseljem lahko rečem, da smo dočakali najbolj zaželeno številko (oceno) marsikaterega študenta, »čisto desetko«, ene vse bolj prepoznavnih in uspešnih fakultet, ne samo v naši regiji, temveč tudi na nacionalni ravni. Vemo, da je za »desetko« treba vložiti veliko truda, veliko jasnih ciljev in odločnosti. FIŠ je v 10-ih letih obstoja in delovanja to uspelo. Postala je pomemben del izobraževalne veje v našem okolju, ki sledi tudi hitremu gospodarskemu razvoju naše občine. Ponosni smo na inštitucijo, ki dopolnjuje naš razvoj na področju visokega šolstva, predvsem pa dokazuje, da je tudi v NM možno naredit uspešno fakulteto, odprto v mednarodni prostor. V teh desetih letih je bilo kar nekaj mejnikov, ki dokazujejo, da je fakulteta na pravi poti - spomnimo se otvoritve novih prostorov v Bršljinu, odmevnih mednarodnih konferenc in projektov, sofinanciranih z evropskim denarjem. Vse to je okolje, v katerem nastajajo novi kadri s kompetencami za naše uspešno gospodarstvo, zato seveda želim fakulteti uspešno pot še naprej.« 

Nekdanji študent FIŠ Nino Vranešič, danes zaposlen v uspešnem mednarodnem podjetju Amplexor, pa je v nagovoru med drugim izpostavil: » 10 let je dolga doba, v kateri je FIŠ dokazala, da lahko izobrazi visoko kvaliteten kader, ki se lahko spopada z izzivi informacijske družbe. Študijski programi, kot je recimo »Informatika v sodobni družbi«, ki združuje interdisciplinarna znanja, pa pomagajo povezovati tehnologijo in družbo. Poslovni svet namreč ceni ljudi, ki imajo dovolj širok spekter tehničnih znanj in hkrati razumejo ljudi, družbo…, saj to prinaša dodano vrednost, ki je pogosto odločilen faktor v poslovnem svetu.«

Ponosni na sodelavce

Na slovesnosti so podelili tudi priznanja za leto 2017, ki so jih prejeli Robert Požun, doc. dr. Nuša Erman, doc. dr. Borut Lužar, izr. prof. dr. Zoran Levnajić, doc. dr. Katarina Rojko, mag. Marjeta Grahek in doc. dr. Boštjan Delak.

Ob 10. obletnici delovanja pa so podelili tudi posebna priznanja posameznikom, ki so s svojim delom, prizadevnostjo in uspehi prispevali k razvoju Fakultete za informacijske študije Novo mesto na različnih področjih delovanja, kot je pedagoško delo, vodenje fakultete, raziskovalna dejavnost, pridobivanje projektov ter strokovno in administrativno delo. Priznanja ob 10. obletnici FIŠ so prejeli: prof. dr. Dejan Jelovac, prof. dr. Matej Makarovič,  prof. dr. Matevž Tomšič, prof. dr. Blaž Rodič, prof. dr. Borut Rončević, prof. dr. Nadja Damij, izr. prof. dr. Riste Škrekovski, doc. dr. Bernard Ženko, Maja Zorčič, Marjana Miškovič in Nina Malovrh.

Slovesnost so še dodatno popestrile mlade glasbenice Glasbene šole Marjana Kozine, moderator Luka Bregar pa je s kolegico Petro poskrbel za še več dobre volje z zabavnim dramskim vložkom in moderno uprizoritvijo Rudolfa IV. Habsburškega.

S.G. / Foto: Danilo Kesić

Galerija

_fis (01)
_fis (02)
_fis (03)
_fis (04)
_fis (05)
_fis (06)
_fis (07)
_fis (08)
_fis (09)
_fis (10)
_fis (11)
_fis (12)
_fis (13)
_fis (14)
_fis (15)
_fis (16)

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (11)

10.7.2018–2     + (2)     – (4)     Oceni Janez 

Nino predvsem prodajanje buck, fakulteta nima nobenega nivoja, se manj pa kvalitetno izobrazen kader.

10.7.2018+6     + (6)     – (0)     Oceni ferdo 

Janez, škoda za tako mnenje. Mislim pa da je to plod tvoje osebne razmere. Vsa situacija fakultete je razvidna in pregledna. Prav nasprotno pa je situacija z višjo strokovno šololo, ki tega tega še zdaleč ne premore. Tam z eno diplomo diplomira okoli 15 kvazi študentov. Tu pa gre le za pobiranja državnega denarja - se mogoče motim? Zakaj diplome in ostale zadeve niso javne?

10.7.2018–3     + (0)     – (3)     Oceni piko na i 

lohk b blo še slabš...

10.7.2018–2     + (1)     – (3)     Oceni vprašanje 

Samo na kratko mi naj nekdo pojasni, kaj tile sploh počno? "Informacijske študije" je širok pojem. Tudi gospod Nino ni kaj konkretnega navedel.

11.7.2018–5     + (0)     – (5)     Oceni Vlado 

Predvsem luftajo, kaksni faksi pa so to? Mi razlagal kolega s tega faksa kako zglwda pri njih polaganje izpitov, mi se pa dobesedno ubijamo na FRIju da sploh kaj naredis potem nakoncu t pa kvazi faksi cisto razvednotijo...

12.7.2018+5     + (5)     – (0)     Oceni krneki 

Vlado...bi me prosil razsvetlil in mi razložil tvoj pogled kako izgledajo izpiti na FIŠ? Ali nekam v tri dni natolcuješ?

12.7.2018+5     + (5)     – (0)     Oceni krneki 

vprašanje...... morda si kdaj slišal izraz družboslovna informatika? računalništvo in spletno programiranje? No, to se tam dela.

12.7.2018+5     + (5)     – (0)     Oceni krneki 

Janez verjetno naklada kar tko, ker je pač neki slišal...sam pa s skrajšanim programom šlosarstva doma sedi....

12.7.2018+2     + (2)     – (0)     Oceni miha 

Tale fakulteta je pa odlična..

14.7.2018+5     + (5)     – (0)     Oceni tolovaj 

Vlado, če se ti ubijaš na FRI za to ni kriv ne FRI, še manj pa FIŠ. Krivo je to, da očitno nisi dovolj sposoben. Kot drugo, na FIŠ se ne lufta, vsaj ne na študiju računalništva. Tudi ni kvazi faks zato te prosim, da v bodoče svoje frustracije, zaradi nesposobnosti, prihraniš zase. Me pa malo skrbi zate. Sem študent zadnjega letnika in še pred zakjučkom mi je uspelo v razmeroma kratkem času (2 tedna) najti zaposlitev v enem izmed računalniških podjetij. Če misli, da ima diploma iz FRI med delodajalcih (vsaj v programerskih firmah) kakšno prednost, boš zelo razočaran. Kolikor sem dal sam razgovorov skozi jih zanima le in izkjučno kaj znaš, kaj lahko pokažeš, kakšne reference imaš. Njim je malo mar ali si se algoritmov naučil na FRI, FIŠ ali kot samouk (s končano srednjo šolo) z gledanjem vodičev na xyz-ti strani. Če boš zastavljeno testno nalogo rešil dobro, boš zanje zanimiv, drugače pač ne. Takšen je trenutno trg dela. Govorim iz prve roke. Moj nasvet zate bi bil, da si čimprej začneš pridobivati reference, ker drugače bo jok in stok, ko boš stopil na trg dela. Pa za to ne bo kriv FIŠ, niti FRI, niti ne samouki, ki ti bodo konkurenca na razpisih... kriv boš izkjučno sam. Jokcanje o tem, kako si se ubijal na FRI bo agonijo brezposelnosti le še podaljšalo, če boš to omenjal delodajalcem.

začetnapredhodna Stran: 1/2naslednjazadnja

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava