Nov gradbeni zakon – nekaj pojasnil za investitorje

5.7.2018 | 12:20

Simbolna slika (foto: arhiv; J. A.)

Simbolna slika (foto: arhiv; J. A.)

Gradbeni zakon, ki se je začel uporabljati s 1. junijem 2018, je v postopek pridobitve gradbenega dovoljenja prinesel številne novosti. Investitorjem, ki so gradbena dovoljenja pridobili do 31. 5. 2018, se porajajo vprašanja, ali sprememba gradbene zakonodaje vpliva tudi na njihovo gradnjo. Zato navajamo nekaj pojasnil:

- Vsi tisti, ki so oz. bodo z gradnjo pričeli po 1. 6. 2018, morajo na upravni enoti prijaviti začetek gradnje ter predložiti ustrezno dokumentacijo.

- Za odstranitev objektov velja, da se lahko začnejo na podlagi prijave začetka gradnje.

- Za objekte, ki so že v gradnji in so se začeli uporabljati po 1. 6. 2018, je potrebno pridobiti uporabno dovoljenje, pri čemer je pri manj zahtevnih objektih (razen za objekte v vplivom na okolje) opuščen tehnični pregled. Navedeno velja tudi za stanovanjske hiše.

- Pridobljeno uporabno dovoljenje je pogoj za določitev hišne številke, zato je pomembno, da so dela dokončana in skladna z izdanim gradbenim dovoljenjem.

Gradbeni zakon med drugim prinaša tudi naslednje spremembe:

- opustitev zahteve po pridobitvi gradbenega dovoljenja za odstranitev objektov in začasne objekte,

- integracija gradbenega dovoljenja in okoljevarstvenega soglasja v en sam postopek,

- prekvalifikacija soglasij pristojnih soglasodajalcev oziroma mnenjedajalcev v mnenja,

- možnosti legalizacije gradenj, izvedenih pred uveljavitvijo zakona, v okviru dopustnih odstopanj od gradbenega dovoljenja ter zunaj okvirov dopustnih odstopanj, nelegalnih objektov in neskladne uporabe objekta (slednje v roku petih let od uveljavitve tega zakona), predpis pa uvaja tudi postopke za objekte, zgrajene brez gradbenega dovoljenja pred 1. 1. 1998,

- predodločba, v kateri upravni organ odloči glede izpolnjevanja določenih pogojev za izdajo gradbenega dovoljenja, pridobitev predodločbe pa ni pogoj za izdajo gradbenega dovoljenja.

UE Krško

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (1)

6.7.2018Oceni nm 

Ste pa pozabili napisati ključno stvar, ki ne bo po godu marsikomu. Tudi za stanovanjsko hišo je sedaj potreben posnetek oz. projekt izvedenih del, razen če je že kaka izjema.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava