DL: MojGozdar.si - Pomoč pri izbiri izvajalcev del v gozdu

19.6.2018 | 11:15

DL: MojGozdar.si - Pomoč pri izbiri izvajalcev del v gozdu

Pri izbiri formalnopravno ustreznega izvajalca gozdnih storitev si lahko lastniki in upravljavci gozdov zdaj pomagajo z na novo vzpostavljenim spletnim sistemom MojGozdar.si

Decembra lani je začel delovati spletni sistem MojGozdar.si, s katerim si lahko lastniki in upravljavci gozdov pomagajo pri izbiri ustreznega izvajalca gozdnih storitev. Sistem MojGozdar.si je namenjen vsem, ki iščejo usposobljene, kakovostne in zanesljive izvajalce za različna dela v gozdu.

Spletni sistem MojGozdar.si je nastal v okviru projekta CRP V4-1615 – Sistem ocenjevanja kakovosti izvajalcev del v gozdarstvu in omogoča vrednotenje posameznih izvajalcev gozdnih del z vidika opravljene storitve. Projekt financirata v okviru izbranih raziskovalnih projektov ciljnega raziskovalnega programa Zagotovimo.si hrano za jutri! v letu 2016 ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v višini 70 odst. in v višini 30 odst. Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije, pri njem pa sodelujejo raziskovalci, zaposleni na oddelku za gozdno tehniko in ekonomiko Gozdarskega inštituta Slovenije in zaposleni na katedri za gozdno tehniko in ekonomiko oddelka za gozdarstvo na Biotehniški fakulteti.

Glavni cilj projekta je povečanje konkurenčnosti gozdarskega sektorja z razvojem in implementacijo preglednega sistema ocenjevanja kakovosti izvajalcev del v gozdarstvu. Celostnega sistema objektivne presoje kakovosti izvajalcev del v gozdarstvu namreč v Sloveniji še nimamo, je pa pomemben, saj kot pravijo sodelujoči pri projektu, pri trajnostnem gospodarjenju z gozdovi veliko število izvajalcev gozdarskih del ne sme biti edino gonilo za povečevanje konkurenčnosti sektorja. V tujini, kot pravijo, se merilo najnižje cene storitev vse bolj pogosto sooča z vprašanji kakovosti izvedbe del, pri čemer se med merila kakovosti uvrščajo tako okoljski, socialni kot tudi poslovni vidiki odnosa med naročnikom in izvajalcem del.

Razvojno-raziskovalna ekipa sodelujočih pri projektu bo zato vzpostavila sistem ocenjevanja kakovosti izvajalcev del v gozdarstvu, ki bo omogočal izbor najprimernejšega izvajalca, glavna dodana vrednost projekta pa je spletna platforma oz. informacijski sistem, ki bo predstavljal stično točko vseh vključenih deležnikov, ki jih bodo tudi pozvali k aktivnemu vključevanju pri razvoju sistema. Po vzoru uveljavljenih spletnih platform za povezovanje ponudnikov in naročnikov storitev v gospodarstvu in turizmu ter z upoštevanjem posebnosti poslovnih procesov v gozdarstvu bodo razvili pregleden in objektiven spletni informacijski sistem za presojo ustreznosti izvajalcev del, ki v Sloveniji opravljajo eno ali več gozdarskih storitev.

In zakaj je projekt sploh potreben in komu je namenjen?

V Sloveniji v zadnjih letih beležimo izrazito povečanje števila izvajalcev del v gozdarstvu. Ta podatek je sicer spodbuden, saj povečano število izvajalcev vodi v večjo konkurenco na trgu, vendar pa po drugi strani terja tudi razmislek o objektivni presoji kakovosti njihove izvedbe del. Zaradi dinamičnosti trga gozdarskih storitev, hitrih sprememb in pojavljanja vedno novih izvajalcev pa so možne tudi zlorabe in prevare. Slednje pride še posebno do izraza v obdobjih povečanega povpraševanja po gozdarskih storitvah v času po vremenskih ujmah, ki naredijo v gozdovih škodo, kot sta bila to leta 20014 žledolom in decembra lani vetrolom, pa tudi v času povečane namnožitve podlubnikov. Žrtve pa so običajno posamezni lastniki gozdov, denimo lastniki, ki nimajo neposrednega stika z gozdom in nimajo informacij o ponudnikih storitev in njihovi kakovosti oziroma zanesljivosti. Uporabniki storitev, predvsem manjši lastniki gozdov, ki redkeje potrebujejo usluge in nimajo izkušenj z gospodarjenjem z gozdom, nimajo druge možnosti, kot da se odločajo zgolj po intuiciji, osebnih poznanstvih in priporočilih sosedov ali znancev. Vsi takšni lastniki, kot tudi vsi drugi lastniki gozdov pa si lahko po novem pri izbiri formalnopravno ustreznega izvajalca gozdnih storitev pomagajo z na novo vzpostavljenim spletnim sistemom MojGozdar.si.

MojGozdar.si ponuja dostop do ažurnih informacij o izvajalcih del, možnost vpogleda v oceno formalne ustreznosti in kakovosti izvajalcev, tistim, ki iščejo izvajalce za dela v gozdu, pa omogoča tudi oddajo povpraševanja prek spleta. Spletni sistem MojGozdar.si uporabnikom ponuja podporo pri iskanju gozdarskih storitev, kot so: sečnja z motorno žago, spravilo s traktorjem, gojitvena dela, žičniško spravilo, strojna sečnja, izdelava lesnih sekancev (sekalnik) in gozdno gradbeništvo, pri čemer so trenutno na portalu kontaktni podatki za skupno skoraj tisoč pravnih subjektov, ki ponujajo gozdarske storitve. V sistem so vključene pravne osebe, ki so pristojni gozdarski inšpekciji izkazale, da izpolnjujejo minimalne pogoje, pri čemer minimalni pogoji za opravljanje del v gozdovih zajemajo dokazila o strokovni usposobljenosti delavcev in dokazila, potrebna za izvajanje del po predpisih, ki urejajo varnost in zdravje pri delu za delavce, delovno opremo in osebno varovalno opremo.

Trenutno je stran objavljena v preizkusni različici, z omejenimi možnostmi in ponekod še manjkajočimi podatki, bodo pa v tej testni fazi spletni sistem MojGozdar.si nadgrajevali, dopolnjevali in izboljševali. Tako bo letos zaživel še drugi nivo ocenjevanja podjetij, kar pomeni, da bo podana tudi strokovna ocena, podjetja bodo predstavljena z razširjeno osebno izkaznico, dodali pa bodo tudi zakonodajni okvir ter modelne pogodbe.

Članek je bil objavljen v 11. številki Dolenjskega lista 15. marca 2018

M. Leskovšek-Svete

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava