Izlet krvodajalcev na Koroško

19.6.2018 | 10:40

V Libeličah

V Libeličah

V cerkvi sv. Jurija

V cerkvi sv. Jurija

Etnološka zbirka Libeliče

Etnološka zbirka Libeliče

Tudi letos smo se v OZ RKS Novo mesto odločili, da naše zveste krvodajalce ob svetovnem in slovenskem dnevu krvodajalstva, 4. juniju, popeljemo na izlet. Ker je za večino Koroška bolj malo raziskana, smo se v soboto, 9. junija, odpravili v ta konec Slovenije. Naša prijazna spremljevalka Silva, ki sicer izhaja iz teh koncev, nas je vodila po izbranih krajih, nekaj pa smo jih bežno spoznali med vožnjo z avtobusom.

Pot nas je vodila preko Ljubljane, prvi daljši postanek smo imeli v Slovenj Gradcu, kjer smo si ogledali cerkev Sv. Jurija z znamenitim steklenim dnom in s svetiščem iz 9. stoletja, ki spada med najstarejše sakralnime objekte v Sloveniji. Prav zanimivo si je bilo obuti pripravljene copate in se sprehoditi po steklu, kar vsakemu obiskovalcu nudi pristen stik s preteklostjo.

Nato smo se po dolini reke Mislinje peljali do Dravograda in čez reko Mežo do kraja Libeliče. Največja znamenitost v Libeličah sta kostnica in cerkev Sv. Martina. Najprej smo se posedli v cerkvi iz leta 1106, ki je bila nekoč sedež župnije. Lokalni vodič nas je z zanimivim pripovedovanjem popeljal po zgodovini kraja in plebiscitnih dogodkih, temu je sledil ogled kostnice oz. pokopališke kapelice s kostmi v kletnem prostoru iz prve polovice 12. stoletja. V župnišču na koncu vasi se nahaja muzej, v katerem sta črna kuhinja in stalna razstava o koroškem plebiscitu, pogledali pa smo si tudi etnološko zbirko.

Pot smo nadaljevali do Šentanela, kjer smo imeli na turistični kmetiji Marin Miler tipično koroško kosilo (ižino) z njihovim moštom (jabolčno vino). Postanek nam je vsem dobro del in od tam smo pot nadaljevali skozi Mežico do Črne na Koroškem, kjer smo si ogledali rudarski muzej na prostem, etnološko zbirko o življenju in bivalni kulturi prebivalcev in razstavo Olimpijci iz Črne na Koroškem, saj je kar 7 udeležencev olimpijskih iger izhajalo iz tega kraja.

Polni novih in prijetnih vtisov o lepotah Koroške smo se v večernih urah vrnili domov. Čestitke vsem krvodajalkam in krvodajalcem ob njihovem prazniku.

Mateja Šlajkovec

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava