V zakulisju muzikala Briljantina

11.6.2018 | 13:45

Energija in ubranost nastopajočih

Energija in ubranost nastopajočih

Glasbeni virtuoz Patrik Greblo, Ema Gnidovec in igralec Matjaž Kumelj

Glasbeni virtuoz Patrik Greblo, Ema Gnidovec in igralec Matjaž Kumelj

Odlični glasbeniki Jure Rozman, Gašper Konec, Anže Langus, Klemen Kotar, Marko Hrvarin in Anže Vrabec

Odlični glasbeniki Jure Rozman, Gašper Konec, Anže Langus, Klemen Kotar, Marko Hrvarin in Anže Vrabec

Producent Briljantine Jurij Franko in igralec Luka Markus Štajer

Producent Briljantine Jurij Franko in igralec Luka Markus Štajer

»Neponovljiva izkušnja. Prepričana sem namreč, da kaj podobnega ne bom nikoli več doživela. Enkratno je bilo spoznati vse igralce, ki ustvarjajo na tako velikem odru. Njihova energija je neverjetna,« je z nasmeškom na obrazu povedala Ema Gnidovec, ki je dan preživela na vaji za muzikal Briljantina. Druženje z ustvarjalci plesno-glasbenega spektakla je omogočila Občina Trebnje, ki v okviru projekta Sejanje optimizma mladim pomaga spoznati in preživeti čas z uspešnimi posamezniki iz različnih sfer življenja, od politične do glasbene, kulturne in podjetniške. K prijavi so vabljeni mladi med 15. in 29. letom iz vse Slovenije na info@trebnje.si.

Vaja v Stari mestni elektrarni Ljubljana se je začela v sproščenem vzdušju v zakulisju odra, kjer se je osnovnošolka Ema pogovarjala z ustvarjalci Briljantine. Glavna moška igralca, ki v predstavah nastopata izmenično, Luka Markus Štajer in Matjaž Kumelj sta energično povedala, da vadijo skoraj vsak dan po več ur. »Čeprav smo z različnih koncev Slovenije in je veliko nastopajočih še dijakov, smo dobro usklajeni in organizirani,« je dogajanje povzel Kumelj. Muzikal, ki bo premierno uprizorjen v petek, 22. junija, v Križankah, režira Jug Radivojević, nad zahtevnimi plesnimi koraki pa bdi Milica Cerović. Na odru v ritmih pesmi, ki jih je prevedel in priredil Tomaž Domicelj, pleše približno 30 mladih umetnikov, skupaj s tehnično in glasbeno ekipo pa se število poveča na približno 80 zavzetih ustvarjalcev gledališke poslastice. 15-letna Ema je vajo budno spremljala iz tribune, kjer je spoznala producenta predstave Jurija Franka, in od blizu pokukala v svet pisanih kostumov Tatjane Radišić. Igralci in plesalci so pod glasbenim vodstvom dirigenta, skladatelja in aranžerja zabavne glasbe Patrika Grebla peli in s srednješolskimi domislicami zabavali nad gledališčem očarano šolarko, ki so jo k njenemu nadaljnjemu gledališkemu ustvarjanju vzpodbudili tudi igralci Uroš Smolej, Gojmir Lešnjak ­— Gojc in Alenka Tetitkovič. Veliko smeha, dobra glasba, dovršeni plesni koraki in do zadnjih podrobnosti premišljena scenografija Aleksandra Denića so recept za vrhunski spektakel. »Veliko delamo, se pa tudi zabavamo. Med nami je dobra energija, stvari gladko tečejo,« je priprave opisal Luka Markus Štajer, na odru v vlogi zapeljivca Dannyja.

Celotna ekipa je mlado gostjo toplo sprejela medse, Gojc pa je hudomušno pripomnil, naj nikakor ne skrene z umetniške poti. Ema, ki bo naslednje leto šolanje nadaljevala na Tehniški gimnaziji Novo mesto, namreč nastopa v številnih predstavah amaterskega gledališča v Veliki Loki, študijsko pot pa bo verjetno nadaljevala na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo. »Všeč so mi naravoslovni predmeti in gledališče. Lahko bom združila več elementov, ki ustvarijo predstavo. Rada bi bila igralka, zanima pa me tudi oblikovanje luči, delo tonskega mojstra in fotografija,« je svoja zanimanja iskreno opisala devetošolka iz Osnovne šole Veliki Gaber.

Občina Trebnje k sodelovanju v projektu Sejanje optimizma še vedno vabi mlade med 15 in 29 let iz vse Slovenije, ki želijo preživeti dan z izbrano uspešno osebo iz različnih sfer življenja, na primer z županom, direktorjem podjetja, športnikom, umetnikom. V Občini Trebnje so ponosni, da projekt Sejanje optimizma vodijo v okviru dveh evropskih projektov, Europe goes local in S.P.A.C.E. ali Street participation for active citizenship in Europe. Cilj je vzpostavitev več možnosti za mlade in za izražanje mnenja prebivalcev o lokalnih, pa tudi državnih in evropskih temah. 

Občina Trebnje
Fotografije: Barbara Reya

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava