Pohod revmatikov Butoraj - Sadeže

11.6.2018 | 13:00

Pohod revmatikov Butoraj - Sadeže
Pohod revmatikov Butoraj - Sadeže
Pohod revmatikov Butoraj - Sadeže

V petek popoldne, 1. junija, smo člani podružnice revmatikov Dolenjske in Bele krajine izvedli pohod Butoraj – Sadeže, ker se ga nismo udeležili na dan kulturnega praznika zaradi neugodnega vremena. Pri gasilskem domu Butoraj se nas je zbralo kar 34 članov. Po dobrodošlici, ki so jo pripravili gostoljubni Belokranjci, smo se odpravili na pot. Vodji pohoda sta bila naša člana, zakonca Tončka in Dušan Koklič.

Najprej smo se povzpeli do cerkvice sv. Marka. Ogledali smo si skoraj 500 let staro cerkvico in spoznali njene znamenitosti. Cerkvica je dolga 9 metrov in široka 4 metre. Prezbiterij je baročen. Glavni oltar je leta 1894 izdelal podobar Jereb iz Metlike. Zanimivo je, da sta na glavnem oltarju poleg evangelista Marka še apostola sv. Ciril in Metod. V zvoniku sta dva bronasta zvonova. Cerkev hrani tudi rimski misal, cerkveno knjigo iz leta 1732, natisnjeno v Benetkah. Cerkvica je obnovljena in lepo vzdrževana. V cerkvi smo zapeli Marijine pesmi. Od cerkvice smo pot nadaljevali po gozdu, mimo hišice Rdeča kapica na razgledne Sadeže.Med potjo smo uživali na svežem zraku, občudovali neokrnjeno naravo, se posladkali z gozdnimi jagodami. Bližal se je naš cilj. Šli smo tudi mimo vinogradov, občudovali na paši črede ovac. Ustavili smo se na cilju, v zidanici naših članov Jožeta in Zofije Petrič, kjer se je nadaljevalo naše skupno druženje. Najprej nam je Dušan recitiral Prešernovega Povodnega moža in se tako spomnili na kulturni dan. Ob belokranjskih specialitetah, janjčku in odojku, domačem kruhu, sladkih dobrotah ter pijači smo se v prijetnem klepetu zadržali kar nekaj časa. Manjkalo ni niti češenj, za kar je poskrbela naša članica Marija Metelko. Sprehodili smo se tudi okoli Petričeve zidanice. V bližini ni manjkalo gozdnih jagod, ki se jih je razveselil najmlajši udeleženec pohoda, 6-letni Tomaž.

Vsebinsko bogat in poučen pohod z druženjem je bil nadvse prijeten. Za nas revmatike so bile to nove dogodivščine, pridobili smo si novih moči in energije za vnaprej. Veselimo se že naslednjega rekreativnega pohoda.

Helena Murgelj

Galerija

_zzzzzzapo (01)
_zzzzzzapo (02)
_zzzzzzapo (03)
_zzzzzzapo (04)
_zzzzzzapo (05)
_zzzzzzapo (06)
_zzzzzzapo (07)
_zzzzzzapo (08)
_zzzzzzapo (09)
_zzzzzzapo (10)
_zzzzzzapo (11)
_zzzzzzapo (12)
_zzzzzzapo (13)
_zzzzzzapo (14)
_zzzzzzapo (15)
_zzzzzzapo (16)
_zzzzzzapo (17)
_zzzzzzapo (18)
_zzzzzzapo (19)
_zzzzzzapo (20)
_zzzzzzapo (21)
_zzzzzzapo (22)
_zzzzzzapo (23)
_zzzzzzapo (24)
_zzzzzzapo (25)

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (2)

13.6.2018Oceni vika lozar 

Ne samo za telo, tudi za dušo poskrbijo lepote Bele krajine, za povrh pa še prijazni domačini.

13.6.2018Oceni dido 

Še dobro da niste kakega migranta srečali , jih veliko tle hodi okoli preveč , policija je pridna a vseno kak fteče

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava