Motoristi pred Qlandio: Vozi varno in odgovorno - misli na sebe in druge

23.5.2018 | 12:45

 Motoristi pred Qlandio: Vozi varno in odgovorno - misli na sebe in druge
 Motoristi pred Qlandio: Vozi varno in odgovorno - misli na sebe in druge

12. maja je na parkirišču in v prostorih krškega NC Qlandia potekala izobraževalna delavnica za motoriste ''Vozi varno in odgovorno ter misli na sebe in druge''. Cilj delavnice je bil predvsem izboljšati varnost voznikov skuterjev, mopedov in motornih koles v cestnem prometu. Kot je še zapisal predsednik MK Rak Janez Mede, je namen te in podobnih delavnic, da vozniki motornih koles razvijejo zavest o pomenu nošenja zaščitne opreme zaradi nji samih in ne zaradi zakona, ki jim to predpisuje. Problematični so tudi vozniki motornih koles v starostni skupini 50 in več let, ki so pred nedavnim opravili vozniški izpit A kategorije, nimajo pa dovolj izkušenj za upravljanje motornega kolesa. Po poročilu Prometne policije se je v letu 2017 povečalo število prometnih nesreč prav pri voznikih, starejših od 50 let.

Sama delavnica ''Vozi varno in odgovorno - misli na sebe in druge'' je bila sestavljena iz izobraževalne delavnice - teoretični del in prikaza varne vožnje - praktični del. Teoretični del je vseboval statistične podatke o prometnih nesrečah, v katerih so bili udeleženi motoristi, spoznavanje predpisov in zakonov s tega področja, napotke za večjo varnost motoristov (stanje pnevmatik, zavor, svetlobnih teles, nošenje zaščitne opreme), kakor tudi osnovno prvo pomoč v primeru prometne nesreče z udeležbo motorista (snemanje čelade in drugo). Ta del teoretičnega dela so podali predstavniki prometne policije, inštruktorji varne vožnje, gasilci in predstavnik reševalcev. Na izobraževalni delavnici se je predstavila tudi Nevladna Organizacija Zavod Vozim s svojo preventivno prometno delavnico Še vedno vozim - vendar ne hodim (svoje videnje in doživetje je podal poškodovanec v prometni nesreči z motorjem). Praktični del delavnice je bil na poligonu (parkirišču) z vožnjo motorja okrog stožcev. Vožnja je zelo atraktivna in je sestavni del za voznike začetnike AM, A1, A2 in A kategorije. Vožnjo so demonstrirali predstavniki Prometne policije - inštruktorji motoristi s svojimi motorji. Po demonstraciji pa je lahko vsak udeleženec delavnice s svojim motorjem zapeljal na poligon in se tudi sam preizkusil v spretnostni vožnji.

Po zaključeni delavnici je bila vsem udeležencem podeljena izobraževalna brošura ''Priročnik za varno vožnjo motorja'', katero smo ponatisnili v 1000 izvodih. Priročnik vsebuje navodila in nasvete za varnost v prometu, o pravilni drži in sedenju na motorju, za tehnično brezhibnost motorja, nasvete za vizualni pregled motornega kolesa, nakup in nošenje zaščitne opreme ter navodila za motoriste začetnike. Izobraževalna brošura je odličen pripomoček za opravljanje vseh teh delavnic, tako v organizaciji Moto kluba Rak, kakor tudi pri realizaciji podobnih delavnic Prometne policije, AVP-ja in ostalih Moto klubov po vsej Sloveniji.

Tekst: Janez Mede
Foto: Anton Hruševar

Galerija

DSC00008
DSC09857
DSC09863
DSC09864
DSC09871
DSC09886
DSC09910
DSC09923
DSC09936
DSC09950
DSC09957
DSC09995
DSC09999

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava