VIDEO: Medicinska sestra Marica Parapot dobila zlati znak

15.5.2018 | 14:25

VIDEO: Medicinska sestra Marica Parapot dobila zlati znak
VIDEO: Medicinska sestra Marica Parapot dobila zlati znak

Članica Društva medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov Novo mesto Marica Parapot je dobitnica zlatega znaka - najvišjega priznanja Zbornice zdravstvene in babiške nege Slovenije. Zlati znak so ji podelili v Ljubljani.

Marica Parapot se je rodila 08. oktobra 1957 v Novem mestu. Osnovno šolo je obiskovala najprej v Karteljevem, nato pa v Novem mestu, kjer jekončala tudi gimnazijo in se vpisala na Višjo šolo za zdravstvene delavce v Ljubljani. 04. 02. 1980 je uspešno diplomirala in se še isti mesec zaposlila v Splošni bolnišnici Novo mesto.

Že od vsega začetka dela na oddelku za hemodializo, ki je bil ustanovljen tik preden je nastopila službo, tako da je sodelovala pri oblikovanju in organizaciji tega oddelka. Ves čas se jeizobraževala tako doma kot v tujini, in sicer na področju hemodialize, vedno pa je našla čas tudi za druga področja, kot so sodelovanje z bolnikom, s svojci, prehrana dializnih bolnikov, peritonealna dializa. Vedno je spremljala novosti in jih skušala prenesti v svoje delovno okolje.

Izobraževala se je tudi na področju kakovosti in maja 2004 uspešno zaključila program usposabljanja za notranje presojevalce sistema kakovosti. Že od vsega začetka aktivno sodeluje pri delu s prostovoljci v naši bolnišnici. Leta 2003 je postala glavna medicinska sestra oddelka za hemodializo, a se je kljub obremenitvam vpisala v tretji letnik Visoke zdravstvene šole v Mariboru in si z diplomo 08.03.2005 pridobila naziv diplomirana medicinska sestra.

Marica uspešno deluje tudi v našem regijskem društvu medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov. Kot članica izvršilnega odbora svoje naloge vestno izpolnjuje. Zadnja tri leta je pomočnica vodje izobraževanja v društvu in pomaga pri organizaciji izobraževanj, kar ji ni težko, saj je bila ves čas aktivna v sekciji medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov za področje nefrologije, dialize in transplantacije ledvic. Velikokrat je sodelovala tudi z aktivno udeležbo in predavanja tudi sama predstavila.

Marica je s svojim širokim strokovnim znanjem in izkušnjami vedno pripravljena pomagati kolegicam, obenem pa zna vedno najti pravo besedo, pa naj bo to za bolnika ali pa za kolegice. Njena vedrost in dobra volja marsikomu polepšata dan.

Novomeško društvo je obeležilo svoj dan s stojnico v Splošni bolnišnici Novo mesto. Stojnico so postavili prostovoljci s pomočjo mentorice prostovoljcev Glorije Šepec. Prostovoljci so na stojnici predstavili svoje ročne izdelke in jih podarjali mimoidočim.

M. K.

Galerija

_bolnica (1)
_bolnica (2)
_bolnica (3)
_bolnica (4)
_bolnica (5)
_bolnica (6)
_bolnica (7)

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (1)

16.5.2018Oceni tomazkosar 

Gospa Marica! Čestitam vam v svojem imenu in v imenu moje družine. Vse dobro, Tomaž Kosar

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava