DL: Koledniki v zdravstveni postaji, pacienti pa pred njo

11.5.2018 | 14:45

Semič (foto: arhiv, MBJ)

Semič (foto: arhiv, MBJ)

Po elektronski pošti smo prejeli pismo Semičana, ki se je pridušal nad dogajanjem v tamkajšnji zdravstveni postaji 5. januarja letos. Tja je prišel v delovnem času, a naletel na zaklenjena vhodna vrata brez kakršnega koli obvestila in obrazložitve. »Ena od sester je prišla do vrat in povedala, da danes ne delajo več, brez dodatnih pojasnil. Bilo je malce pred poldnevom, čeprav je delovni čas do 14.30. Razumem, da pride so nepredvidljivih situacij. Mogoče je šlo za urgentno posredovanje na terenu ali obisk pacienta ali kaj podobnega. Sam sem si za obisk zdravnika vzel dopust, vendar, če je nujen primer, to ni pomembno. Vendar pa razlog za zaprtje po mojem mnenju ni bil strokovne narave. Očitno je šlo za dogodek z verskim predznakom, saj so ravno v tem času v zdravstveno postajo prišli sveti trije kralji. Skozi okno smo videli, da je v avli postaje pripravljena miza s pogrinjki, tudi vodstvo doma smo videli v avli,« je opisal dogodek in v nadaljevanju zastavil vrsto vprašanj, med drugim tudi, kdo je odobril zaprtje zdravstvene postaje v času, ko bi morala biti odprta, od kdaj je dovoljeno imeti verske obrede v javnih zavodih, zakaj ni bilo obvestila, da bo postaja zaprta od 12. ure dalje …

Eva Čemas, direktorica Zdravstvenega doma Črnomelj, pod okrilje katerega sodi tudi semiška postaja, je glede sprejema kolednikov pojasnila, da gre za star slovenski običaj, ki se osredotoča na sporočilo miru in solidarnosti, in da gre za vrednoti, ki nista povsem samoumevni in za kateri si je treba prizadevati. »Tako kot je naš zdravstveni dom odprt za vse, vsak dan in vse dni v letu, tudi prošnje kolednikov, da pridejo zapet koledniško pesem, nismo zavrnili. S tem nikomur ne vsiljujemo nobenih prepričanj. Isti dan sta kolednike sprejela tudi predsednik države in predsednik državnega zbora,« je dejala in nadaljevala, da v ambulantah velja sistem naročanja. »V času sprejema kolednikov naročenih pacientov ni bilo. Nujni primeri se pregledajo v ambulanti nujne medicinske pomoči v Črnomlju. V kolikor bi v času dogodka prišel pacient, ki bi bil potreben nujne obravnave, bi ga pregledali in oskrbeli, kot smo vse paciente do sedaj in jih bomo tudi v bodoče.«

Članek je bil objavljen v 7. številki Dolenjskega lista 15. februarja 2018 v rubriki HALO, tukaj je bralec Dolenjca!

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (24)

11.5.2018–1     + (3)     – (4)     Oceni Samo v sloveniji 

Nevideno. Zaprta zdravstvena postaja zaradi verskega obreda. A ima država predvidene kake sankcije glede tega ?

11.5.2018–2     + (3)     – (5)     Oceni opazovalec 

To ni noben izgovor. Žalostno. Lahko bi prestavili slavje za tri ure in ne bi bil nihče prikrajšan. Tako pa ti frajerji vletijo v ambulanto in ta se zapre. Ma dajte bit resni v bodoče. Tako to ne gre !

11.5.2018–1     + (2)     – (3)     Oceni ivanka 

Vrag vedi, če nimajo tudi Trije kralji kolektivne pogodbe in s tem določenega delovnega časa, ki sovpada s časom semiške zdravstvene postaje.

11.5.2018+1     + (5)     – (4)     Oceni ive 

Poleg vseh hudih problemov v zdravstvu (poglej časopise o dogajanju v Ljubljanskem UKC), to ni noben problem. Sploh pa imajo sv. Trije kralji po vsej Evropski uniji praznik in dela prost dan, razen seveda v napredni Sloveniji, kjer raje slavimo sv. OF in dva dni Prvi maj.

11.5.2018+4     + (5)     – (1)     Oceni jana 

Kaj si mečemo pesek v oči. Točno se ve, kdo od zdravstvenega osebja je zelo versko orientiran. I vsi mi dobro znamo, da je semiška cerkva zelo dominantna, ker ima takšna navodila. Krščanstvo se pač mora ne samo utrjevat ampak tudi širit! Ampak to, konkretna stvar mislim, se je dogajalo v rednem času, zato pacient, ki si je vzel dopust in prišel v času uradnih ur, ni mogel dobiti zdravstvenih storitev. Izgovori, da se v takih primerih poskrbi v Črnomlju, so samo pesek v oči in podcenjevanje kmečkega človeka. Tukaj morajo biti sankcije - naj prizadeti obvesti zdravstveni inšpektorat i naj oni vse preverijo in če je treba tudi kaznijo.

12.5.2018+2     + (5)     – (3)     Oceni rakc 

Mislim, da je direktorica ZD vse jasno obrazložila, občan ni bil predhodno naročen, prav tako ni šlo za nujen primer. Osebje ZD ima pravico sprejeti kolednike, kot jih je verjetno v Semiču še, NLB, Občina, Pošta, Lekarna,..ustanove, ki imajo posluh za duhovno tradicijo in običaje v Bk.

12.5.2018–1     + (3)     – (4)     Oceni ŠOKC 

me zanima kdo je ta um ki ga motijo naši tradicijonalni običaji, vzame si dopust za zdravnika in pride ob koncu delovnega časa ordinacije res hecno, sedaj ko prihajajo migranti s svojimi običaji in navadami bo imel veliko dela . Odgovor direktorice in početje celotne ekipe osebja je normalen

12.5.2018–2     + (1)     – (3)     Oceni melita 

me je nasmejal komentator , ki piše o verskih obredih , to je star običaj naša kulturna dediščina naših prednikov , sancije potrebuješ ti da si prideš v ZD po napotnico katerega dohtarja pa rabiš pa sam veš

13.5.2018+2     + (3)     – (1)     Oceni normalen 

Šokc pa dekle izpod, vidva nista prebrala članka !! Semičan ni prišel na koncu dela ordinacije ampak mnogo prej. Ve se kaj je prioriteta dela. Tole je neodgovorno do pacientov. Prestavili bi pa je vse OK. Nihče nima nič proti določenim običajem, samo zavedati se je treba prioritet zakaj si sploh tam. Glede migrantov (NE beguncev-teh ni več !), pa se ne sekiraj preveč, ti imajo druge cilje in ne ostati v BK. Tu nimajo kaj početi.

13.5.2018Oceni frulica 

normalen ne vem kako to misliš normalen še kako delajo pizdarije migranti tud ostali bojo , boš mel dobrega soseda

začetnapredhodna Stran: 1/3naslednjazadnja

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava