Florijanova maša v Mačkovcu

8.5.2018 | 14:15

Florijanova maša v Mačkovcu
Florijanova maša v Mačkovcu
Florijanova maša v Mačkovcu

V petek, 4. maja, na god sv. Florijana, zavetnika gasilcev, je v podružnični cerkvi sv. Janeza Krstnika v Mačkovcu potekala Florijanova maša. Praznovanje je pripravilo Prostovoljno gasilsko društvo Otočec skupaj s šentpetrskim župnikom Jožetom Račkim.

Pred cerkvijo se je zbralo 16 članov PGD Otočec. Pod vodstvom poveljnika otoškega društva Mihe Jermana so odšli v povorki v cerkev. Cerkev ima tri oltarje, na desni strani je oltar sv. Florijana.

Na začetku maše je vse zbrane pozdravil predsednik PGD Otočec Miran Zupančič in namenil nekaj uvodnih besed.

Mašo je daroval župnik Jože Rački, ki je bil navdušen nad številčno udeležbo. V pridigi je predstavil lik sv. Florijana, zavetnika pred požari in drugimi nesrečami. Pri maši so sodelovali in jo oblikovali otoški gasilci. Z mašo so se zahvalili temu zavetniku in počastili spomin na pokojne gasilske tovariše. Bogoslužje so polepšali ljudski pevci.

Otoški gasilci so Florijanovo praznovanje zaključili v domačem gasilskem domu s pogostitvijo in prijetnim druženjem.

Razmišljali so, da bi praznovanje sv. Florijana v tej cerkvici postalo tradicionalno.

H. M.

Galerija

_zzflorjan (1)
_zzflorjan (10)
_zzflorjan (2)
_zzflorjan (3)
_zzflorjan (4)
_zzflorjan (5)
_zzflorjan (6)
_zzflorjan (7)
_zzflorjan (8)
_zzflorjan (9)

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (27)

8.5.2018+3     + (4)     – (1)     Oceni marko123 

cerkev v vsako vas, religijo v vsako hišo... to govorijo pogledi ljudi, odetih v belem z rdečimi orginjali!... zakaj si nihče ne upa podvomiti v to, kar govorijo (in pri tem pristavljajo svoj mošnjiček) ... Naj nekdo odgovori: zakaj?!

8.5.2018–1     + (2)     – (3)     Oceni Malo Morgen 

@marko123, kaj te pa grize, pa si obesi brozovo sliko nad postlo, če ti tako paše:)

9.5.2018–3     + (0)     – (3)     Oceni francka 

Lahko je @marko123 sram spati z diktatorjevo sliko , kjer je bil tito velik lopov veliko je pokradel marko123 ne ve kaj storit

9.5.2018+2     + (2)     – (0)     Oceni marko123 

Malo Morgen, Francka... zelo krščansko od vas, vidim, da v vas vre vsa krščanska dobrota in prijaznost. lep večer

9.5.2018–1     + (0)     – (1)     Oceni marcko123 

beli z rdečimi ogrinjali .....če bi poslušal njih besedo bi ti bilo vse jasno! Kljub vsej zgodovini "tile" o sočloveku ne govore in in ne uče slabo. Pravo nasprotje so NOB zborovanja, kjer je ena sam laž in strahovanje...NOB se boji le za privilegije, ki so jih neupravičeno pridobili.

10.5.2018+2     + (2)     – (0)     Oceni marko123 

marcko, saj sem poslušal njihovo besedo, tudi tisto, ki so jo kot poslanico namenili Musoliniju, tudi tisto, ki so jo namenili Nemcem, ko je Italija kapitulirala. Mislim, da sem povedal dovolj.

11.5.2018–1     + (0)     – (1)     Oceni marcko123 

marko 123...to sta bili le dve osebi, mogoče tri. Med vašimi pa je vsak pokvarjen. Na vaši strani so bili cenjeni in zbrani samo lopovovi, ničvredneži, pokvarjenci in sodrga, ki je zavohala oblast. Danes izgubljajo primat in v bližnji prihodnosti bodo vsa ta praznovanja dnevi obžalovanja. Eni to že vemo ti boš pa spoznal to kasneje.

12.5.2018+3     + (3)     – (0)     Oceni marko123 

marcko, kdo je na moji strani? Jaz sem rojen mnogo mnogo pozneje in kdorkoli je v tvojih mislih, jaz z njim nimam nič.Je pa res, da sem mnenja, da se je po drugi svetovni vojni marsikaj spremenilo. Tako npr. nimamo več cerkve v javnih šolah, ženske so npr. dobile volilno pravico, cerkveni križ ni v javnih ustanovah itd. itd...... pa da si ti to vse želiš nazaj, kot je bilo pred drugo svetovno vojno?! saj vem, da si vsi tisti, ki potihem (ali na glas) zagovarjate belogardizem / domobranstvo želite marsikatero spremembo (beri: privilegije, kot so bili podani nekatrim pred drugo svetovno vojno), ampak - dejstvo je, karkoli se je že zgodilo (mene takrat tam ni bilo, tebe verjetno tudi ne) - zgodila se je (med ostalim tudi) socialna revolucija, ki je omogočila tudi tiste tri stvari, ki sem jih prej naštel Cerkev dandanes ne samo, da ohranja svoj vpliv, pač pa ga širi! Še veliko bi lahko govoril, pa ne bom. Pri ostalih člankih si preberi moje komentarje na to temo, ker itak vedno eno in isto pišem. Čisto na kratko pa: cerkev naj opravlja svoje poslanstvo, ki ji je namenjeno. Njeno vrivanje v javni prostir in vsiljevanje svojih "običajev" navadnim smrtnikom, ki na javnih prireditvah niti niso imeli namen, da gledajo "maškare" (če se izrazim v tebi bližnjem jeziku), naj prihrani raje za svoj primarni namen. In le že duhovniki pridigajo skromnost, naj to skromnost tudi izkazujejo (njihov npr. vozni park je vse drugega kot to).

12.5.2018+2     + (2)     – (0)     Oceni franci 

Tisočkrat prekleti vsi, ki so bili izdajalci slovenskih domov!

12.5.2018–3     + (1)     – (4)     Oceni marcko123 

da res je , največji izdajalci so bili prav partizanski sprevrženci. Zgodovina in prihodnost bo to obelodnila vsakemu. Za parolo revolucije se ne more opravičiti največje morije slovenskega naroda. V vsej zgodovini ni bilo slabšega kot je bila ta revolucija.

začetnapredhodna Stran: 1/3naslednjazadnja

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava